Урок - телепередача « Нітратні й фосфатні добрива.Проблема вмісту нітратів в продуктах харчування»

Про матеріал

На цьому уроці разом спробуємо з'ясувати поняття нітратних і фосфатних добрив, їх роль для підвищення врожайності овочевих культур, а також пояснити, як застосовуються добрива рослинами, та який вплив мають нітрати на здоров'я людини

Перегляд файлу

 

 

 Позакласний захід на тему:

 

 

« Нітратні  й фосфатні добрива.

    Проблема вмісту нітратів

     в продуктах  харчування»

 

                                                            Вчитель хімії :

                                                          Довга  Людмила

                                                        Вікторівна

 

 

 

 

 

Тема: Нітратні й Фосфатні добрива. Проблема вмісту нітратів в продуктах харчування.

 

Мета: З’ясувати  поняття нітратних і фосфатних добрив, їх роль для підвищення врожайності овочевих культур, застосування добрив рослинами, вплив нітратів на здоров'я.

Обладнання: дидактичний матеріал, плакати – «Хіміки повинні відповідати не тільки за виробництво пестицидів, але й за їх використання, за якість та безпеку врожаїв»; «Дбайливо ставтеся не тільки до людей, але й до оточуючої природи».

Вед 1. Добрий  день шановні глядачі, телеглядачі. Ми  раді вітати вас на програмі «Всім про все».

Вед 2. Шановні присутні! При вході до студії ви отримали номерки? Не ховайте їх далеко, тому, що в кінці програми ми розіграємо невеличкий, але корисний і смачний приз.

 Вед 1. Людина могутня і міць її постійно збільшується. А чи завжди розумно користуємось ми тією водою, що дає нам цивілізація? Під натиском прогресу все частіше страждає могутня колись природа.

Вед 2. Людина розумна, впевнено і гордовито використовує на полях штучні добрива, застосовує хімічні засоби для боротьби із шкідниками – і отруєній годувальниці землі нічого не залишається, як отруювати своїми плодами власних дітей! Тобто - нас.

Вед 1. І тема нашої сьогоднішньої передачі: «Нітратні й фосфатні добрива. Проблема їх вмісту в продуктах харчування». Сьогодні разом спробуємо з’ясувати поняття нітратних і фосфатних добрив, їх роль для підвищення врожайності овочевих культур, а також пояснити, як застосовуються добрива рослинами, та який вплив мають нітрати на здоров’я людини.

Вед 2. До нашої студії завітали гості. Представляємо їх:

  1. Вчений – агроном…
  2. Лікар – терапевт…
  3.  Кандидат сільськогосподарських наук…
  4. Лаборант – експерт…
  5. Екологічна агітбригада Дерезуватського НВК…

Вед 1. Отже, починаємо. Для того, щоб розкрити суть проблеми нашої телепередачі, необхідно розглянути такі основні питання:

                              Питання:

  1. Відомості про нітратні і фосфатні добрива.
  2. Дія добрив на рослини.
  3. Дія нітратів та їх похідних на організм.
  4. Виявлення вмісту нітратів у рослинах.

Вед 2.  По першому питанню «Відомості про нітратні і фосфатні добрива» висвітлить свою думку вчений – агроном… Будь ласка, Вам слово.

(Розповідь вченого – агронома)

 До складу рослин входить близько 70 елементів. Основними хімічними елементами, необхідними для життєдіяльності рослин є С, N, O, P, H, K, Ca, Mn, Fe, S. Нітроген і фосфор не лише входять до складу нітратів і фосфатів відповідно. Ці хімічні лементи необхідні для росту і життєдіяльності рослин. Як правило,

вміст N і P в ґрунті невеликий і рослинам їх не вистачає. Доводиться вносити їх в ґрунт у вигляді добрив. Речовини, які необхідні рослинам і вносяться в ґрунт для підвищення врожайності сільськогосподарських культур, називаються – мінеральними добривами. Такі елементи мінерального живлення, як P , K, та інші необхідні рослинам у великих дозах. Тому їх назвали – макроелементами, а добрива, що їх містять – макродобривами. Крім перелічених елементів живим організмам необхідні в малих дозах такі хімічні елементи B, Co, Mo, I, Mg, Cu. Вони називаються мікроелементами, а добрива, що їх містять – мікродобривами. Три найважливіші елементи – N, P, K – необхідні рослинам у дуже великій кількості. Тому речовини, що містять ці елементи, одержують у промислових масштабах.

Мінеральні добрива класифікують за різними ознаками:

  1. За кількістю поживних речовин.

 

 

                                   ДОБРИВА

                                 

 

 

Прості (містять один поживний елемент)

 

 

Комплексні

 

Складні (містять 2 і більше елементів)

Змішані (суміш добрив)

 

 

 

 

 

 

  1. За хімічним складом.

                                             ДОБРИВА

 

 

 

Азотні

NaNO

ΚNO

NHNO

 

Фосфатні

Ca(HΡO)

Ca(ΡO)

 

Калійні

NaCl·ΚCl

 

Найпоширенішими є фосфатне борошно, простий та подвійний суперфосфати. Найважливішими добривами є селітри ( нітрат натрію, калію, амонію). Найчастіше використовують аміакову селітру. Але широке застосування мінеральних добрив привело до того, що багато продуктів харчування містять хімічні сполуки, шкідливі для здоров’я людини.

Вед 2. Дякуємо Вам за розповідь. Я думаю, що всім цікаво було  почути характеристику добрив.

Вед 1. Останнім часом я часто замислююсь над питанням. Чому людина ранньою весною, побачивши на ринку перші овочі та фрукти, не задумуючись купує їх. Я розумію, організм потребує вітамінів. Але ж, які там вітаміни? В продуктах які ми купуємо містять нітрати. Тому  наступне питання нашої програми «Нітрати. Їх  дія на рослини». Це питання ми просимо прокоментувати нашого гостя вченого – агронома, кандидата сільськогосподарських наук…

                          ( Розповідь агронома)

Як ви знаєте, для нормального розвитку рослин необхідно наявність таких факторів, як тепло, світло, вода, мінеральні речовини. Для одержання гарного врожаю таких речовин як P, K, N, Ca, Mg рослинам потрібно більше ніж їх міститься у ґрунті, наприклад, озима пшениця при врожаї 30ц з 1г виносить 80кілограм азоту, 30 кілограм оксиду фосфору, 60кілограм оксиду калію. Ґрунт за рахунок своєї природної родючості може надати рослинам з розрахунку на 1г лише 40кілограм азоту, 15кілограм оксиду фосфору та 40кг оксиду калію. Цього дуже мало для одержання гарного врожаю. Ось чому й виникає потреба в додатковому внесенні в ґрунт мінеральних добрив. Але ж внесення до ґрунту нітратних добрив одне з найбільш небезпечних втручань людини до природного кругообігу. Сполуки нітрогену легко виливаються із ґрунту у водойми і потрапляють у питну воду.

Останнім часом встановленні норми на вміст нітратів у питній воді, концентрація для помірних широт 22мг/л. У підземні води до 13% нітрогену. Нітрати шкідливі для людей і можуть стати причиною отруєнь.

Вед.2   Чи є запитання до нашого гостя?

Гість1. Я хочу запитати. Що таке пестициди? Чи можна використовувати їх у сільському господарстві?

Агроном. Пестициди – це група штучно створених речовин, які використовуються для боротьби зі шкідниками і хворобами. Зі 170 найменувань пестицидів, що використовуються в Україні 49 є особливо небезпечними. У разі неправильного застосування ми лише накопичуємо пестициди в природі. Вони негативно впливають на якість ґрунту, води, повітря. Їх накопичення вже сьогодні призводить до загибелі деяких корисних організмів та порушення зв’язків у біоценозах, акумуляції їх у процесі харчування, появи шкідників і бур’янів, стійких до пестицидів, поширення токсичних препаратів. Поява їх в організмах призводить до мутації.

Вед 1. Ми вдячні Вам за цікаву розповідь про властивості нітратів і пестицидів та їх вплив на наше здоров’я.

Вед 2. Якщо сам Нітроген за звичайних умов не впливає на організм людини, то його сполуки – нітрати є токсичними. Про дію нітратів та їх похідних на організм людини нам розповість лікар терапевт…

                             ( Розповідь лікаря)

Лікар. Самі собою нітрати малотоксичні, але якщо вони надходять до організму в леткій кількості, то відбувається їх часткове відновлення до нітритів, які у 100 разів токсичніші за нітрати.  У кишечнику людини під впливом кишкової мікрофлори нітрати перетворюються на нітрити. Всмоктавшись із кишечника в кров, нітрати взаємодіють із гемоглобіном крові й перетворюють його на метгемоглобін, не здатний переносити кисень від легенів до тканини, що може викликати ураження нервової системи, а у 50% - смерть. Найбільше нітрозо амінів виявляється у копчених м’ясних виробах, ковбасах, виготовлених  з додаванням нітритів. Але, з іншого боку,натрій нітрит запобігає псуванню ковбасних виробів, знижує бактерії, які викликають страшне захворювання – ботулізм( 1 г токсину ботулізму, достатньо, щоб знищити все населення Землі).

Вед. 1 Дякуємо Вам. А  може у когось з присутніх є запитання до нашої гості?

Гість 2 . Мене цікавить таке питання? Які симптоми отруєння нітратами? І в який період часу вони виявляються?

Вед. 2 Дякуємо за цікаве питання.

Лікар.  Симптоми отруєння нітратами такі -  геноксія, зміни в печінці, селезінці, серці. Симптоми проявляються через 4 – 6 годин: нудота, посилене слиновиділення, біль у шлунку, слабкість,пронос, запаморочення, потемніння в очах, втрата свідомості.  Якщо  ви почуваєтесь  недобре, негайно звертайтесь до лікаря, а не займайтесь самолікуванням.

Вед. 1  Ми вдячні Вам за розповідь.  Може ще є питання до гостя?

Гість 3. А мене цікавить дещо інше? Що потрібно робити , щоб позбавити продукти нітратів?

Лікар.  По – перше, не купувати продукцію сумнівного походження. Зрізати перед уживанням ті частини овочів, фруктів, в яких найбільше накопичено нітратів: у плодів з кісточкою – шкіру, капусті – верхні листочки і качан, хвостик у буряку, у моркві – серцевину. Під час варіння 95% нітратів переходять у відвар, а тому овочі треба виймати відразу, бо нітрати можуть перейти назад у плоди . За те  консервовані овочі які проходять термічну обробку містять їх у три п’ять  разів менше.

Вед 1. Я думаю цієї інформації досить щоб зрозуміти, що нітратні добрива вносити в ґрунти необхідно на науковій основі щоб не зашкодити здоров’ю населення.

Вед 2. А зараз всім присутнім ми пропонуємо розв’язати ось таку цікаву задачу. Людина з’їла 150г морквяного салату. З’ясуйте, чи може бути у неї отруєння нітратами, якщо врожай моркви був одержаний з поля, якому один овоч масою 50 г накопичує приблизно 0,2г нітратів ( токсична доза нітратів становить від 8 до 15г). Ми уважно слухаємо ваші відповіді.

Гість 3. Обчисливши дану задачу, я хочу сказати, що людина не може отруїтися морквяним салатом, тому, що в організм потрапляє 0,6 г нітратів, а токсична доза як нам сказав лікар становить від 8 до 15 г.

Вед. 1 Це відповідь одного учасника, а чи всі розділяють його думку?

Гість 4. Ми дійшли такого ж висновку шляхом обчислення. Отруєння не буде. Нітрати, що потрапляють у харчові продукти з води  та ґрунту є попередниками великої групи канцерогенних речовин – нітрозо сполук. Я як експерт хочу сказати, що накопичення нітратів у рослинах залежить від їх біологічних властивостей. В овочевих культурах найбільше нітратів накопичується в зелені ( петрушці – її стеблах, кропі, салатові), коренеплодах ( редька, червоний буряк). Ранні овочі накопичують більше нітратів ніж пізні. Концентрація нітратів  в овочах, вирощених у теплицях вища ніж у овочах вирощених на відкритому ґрунті оскільки, у теплицях підвищена вологість і дефіцит світла. А зараз я хочу  показати вам дослід, як можна виявити вміст нітратів у рослинах за допомогою дифеніламіну. Якщо на предметне скло помістити краплю рослинного соку й додати кілька крапель дифеніламіну, то за великої кількості нітратів з’являється темно – синє забарвлення, а за незначної їх кількості – світло – блакитне. Доречі, я хочу  показати вам ось таку таблицю.

        ПРИПУСТИМА КІЛЬКІСТЬ НІТРАТІВ В ОВОЧАХ

 Овочі

Нітрати мг/кг

Овочі

Нітрати мг/кг

Картопля

        80

 Огірки

        150

Капуста

        300

Кавуни

        45

Цибуля

        60

 Томати

        60

Морква

        300

 Дині

        45

Буряк

       140

Цибуля « перо»

       400

  Зіставте цифри і зробіть висновок.

Вед. 2 Дякуємо Вам, за цікаві і повчальні хвилини, які ви нам подарували.

Вед. 1 А зараз у нашій програмі настав час реклами. З вами агітбригада ДСШ.

  1. Всім! Хто природу оберігає!
  2. Всім! Хто її шанує і поважає!
  3. Ми – охоронці природи. Шлемо вітання своє.
  4. Вас вітає агітбригада « Еколог» наш девіз!

Всі « Збережемо нашу планету для нащадків»!

Е – економне використання природних ресурсів.

К – користуйся природою розумно.

О – організація боротьби зі смітниками.

Л – ліси – легені планети.

О – операція посади дерево.

Г – господарське використання природних багатств.

Всі: ось такий ми народ рішучий, і хочемо вам сказати, що Землю від забруднення будемо рятувати.

                  ( учні виконують частівки)

Вед. 2 Дякуємо, дякуємо, за ваш виступ. А ми продовжуємо далі.

Вед. 1  І як підсумок ми проведемо бліц – інтерв’ю.

 Вед. 2  Чи сподобалась вам передача? Що найбільше?

Вед. 1  Що цікавого ви дізналися?

Вед. 2 Чи всі питання  даної теми на вашу думку обговорені? Дякуємо всім присутнім за відповіді.

Вед.1  Шановні учасники передачі, зараз настає час сюрпризу, про який ми говорили на початку передачі. Хтось із вас зараз отримає приз, але хто? Через  одну хвилину ми довідаємося про цього щасливчика. Володарем цього екологічно чистого і корисного продукту став учасник під номером  …?

Вед. 2     Вітаємо його!  Смачного.

Вед. 1  Про сьогоднішню передачу

 Ми на згадку хочемо Вам подарувати

Ось оці поробки й хочемо  сказати:

Щастя Планети у наших руках.

Зупинімось – останній є шанс

Ця планета не тільки для нас,

Разом, люди, будьмо ж, людьми.

Хто ж як не ми допоможем цій землі?

Вона стократ віддячить нам розмаєм

Задумайтесь, великі і малі,

Яке багатство і красу ми маєм!

Допоки житимем, рятуймо все

Від знищення, розрухи, смерті, бруду,

Хай наша справа радість принесе,

І впевненість, що ми на світі  - люди!

Вед. 2. Дякуємо всім за участь. На все добре! До наступних зустрічей.

Вед. 1    До побачення!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
24 жовтня 2018
Переглядів
904
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку