Презентація Інтегрований урок "Вода знайома і незнайома" 9 клас

Про матеріал
Вода –найголовніша, найважливіша рідина на Землі. Вода – багатство Землі. Вона необхідна для життя всіх живих організмів. В даній презентації вміщені таблиці, схеми, які дадуть змогу краще засвоїти програмований матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтегрований урок:”ЗНАЙОМА І НЕЗНАЙОМАвода” 9 клас вчитель біології Вогнивенко Г. О.

Номер слайду 2

Мета уроку: сформувати в учнів знання про значення та роль води у живих системах, стандарти якості питної води, властивості води. Виховувати екологічну допитливість, потребу бережливого ставлення до водойм та економного використання води. Розвивати в учнів вміння аналізувати і узагальнювати поданий матеріал. Розвивати інтерес до вивчення предмету.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

«Мандрівка»

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вода! Ти не маєш ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не знаючи, що ти таке . Не можна сказати, що ти є необхідною для життя: ти — саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, і це неможливо пояснити нашими почуттями. Антуан де Сент-Екзюпері

Номер слайду 7

Номер слайду 8

У мозку дорослої людини її 86%, печінці — 70%, кістках — 20%, жировій тканині — 10–12%, емалі зубів — 10%. Причому молоді клітини містять води більше, ніж старі.

Номер слайду 9

У 1,5 місячному ембріоні людини води 97,5%, у тілі новонародженої дитини — 74%, у восьмимісячної дитини — 83%, дорослої людини — 66%.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Першим страждає від дефіциту рідини в організмі саме мозок. Людині важче зосередитися, у неї відбувається стрімке погіршення пам’яті.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Розподіл води в організмі У складі плазми, лімфи. Усередині клітини. Позаклітинна рідина(71%)(19%)та інших циркулюючихрідин (10%)

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Будова молекули води

Номер слайду 16

Виготовлення об’ємної молекули води

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Завдяки водневому зв'язку молекули води існують не поодиноко, а парами, трійками, квартетами, секстетами. Якби цього не було, вода за звичайних умов була б газом.

Номер слайду 19

Процес розчинення натрій хлориду у воді

Номер слайду 20

Явище взаємного проникнення частинок однієї речовини у проміжки між частинками іншої внаслідок хаотичного безперервного руху частинок речовин називається дифузією. Завдяки дифузії невпорядкованість у розташуванні частинок збільшується. Дифузія у рідинах

Номер слайду 21

БІОЛОГІЧНІ ФУНКЦІЇ ВОДИФізико-хімічні властивості води. Роль у клітині1. Висока теплоємність, значна величина теплотиі пароутворення. Значення у процесах терморегуляції(підтримання певної температури тіла).2. Дипольний характер молекул, висока діелектрична проникність. Розчинник, транспортна рідина. Визначає обсяг і пружність клітин, осмотичні явища в них.3. Здатність змочувати речовини з полярними та іонними зв’язками і відштовхувати частки з неполярними зв’язками. Розчинник, транспортна рідина. Визначає обсяг і пружність клітин, осмотичні явища в них. Участь в утворенні клітинних структур.4. Синтетична або анаболічна. Субстрат у синтезі біологічних речовин.5. Гідролітична, або катаболічна. Субстрат при розриванні хімічних зв’язків у молекулах біологічних речовин.6. Електродонорна. Джерело електронів при трансформації енергії в хлоропластах рослин.7. Теплопровідність (передавання те-пла від однієї частини тіла до іншої). Запобігання перегрівання органу,який найбільш активно працює.8. Поверхневий натяг. По поверхні водойм можуть рухатисьтварини (клоп-водомірка).

Номер слайду 22

Номер слайду 23

ОСМОС

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Гута́ція (лат. gutta — крапля) — процес виділення води через листки у вигляді крапель води, що спричинюється високим кореневим тиском. Гутація відбувається через особливі клітини — гідатоди. Гутація на листках Хвоща та  приворотня блискучого

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Агрегатний стан води

Номер слайду 29

ТУМАН

Номер слайду 30

Перехід води з одного агрегатного стану в інший

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Середовище існування

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

аурелія

Номер слайду 38

Бе́нтос (грец. βενθος — «глибина») — сукупність організмів, що мешкають на дні водойм Планкто́н (грец. πλανκτον — блукаючий), сукупність дрібних організмів, що живуть у товщі води у завислому стані та не можуть активно протистояти перенесенню течією.

Номер слайду 39

Епінейстон  - організми, що живуть над поверхневою плівкою

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Витрати води за добу в будинку

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Де на Землі сама чиста вода?

Номер слайду 47

Сталактит — назва походить від грецького Сталактос(Σταλακτίτης), «крапання зверху» — мінеральне утворення у вигляді стовпів, паль, пірамід, яке звисає зі стелі печер або інших порожнин. Синонім — Вапняк.

Номер слайду 48

Демонстрація росту сталактиту та сталагміту в лабораторних умовах.

Номер слайду 49

Робота вод. Поверхневі води – тимчасові (що утворюються після сильних дощів або танення снігу) і постійні (річки) потоки – здійснюють велику роботу і змінюють поверхню. Руйнівна робота поверхневих вод полягає в розмиванні порід. Цей процес називають ерозією (від латинського ерозіо – роз’їдання).

Номер слайду 50

 Руйнівну роботу моря забезпечують удари хвиль (прибою) об берег. Під час штормів ударна сила хвиль найсильніша біля крутих берегів. Численні удари хвиль утворюють у березі ніші.

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Висновки. Вода – безцінний природний дарунок, необхідний для всього живого на Землі. Запаси прісної води на Землі обмежені. Найбільша проблема людства – це проблема питної води. Література:https://ru.wikipedia.org/

pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Шаламов Р.В., Носов Г.А., Литовченко О.А., Каліберда М.С.)
Додано
20 січня 2020
Переглядів
1293
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку