Презентація "Інвазійні види та їхній вплив на біорізноманіття"

Про матеріал
- сформувати знання про біорізноманіття, інвазійні види організмів, уміння пояснювати наслідки поширення інвазійних видів та значення біорізноманіття; розвивати вміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, робити висновки та узагальнювати, уміння самостійно працювати з інформаційними джерелами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інвазійні види та їхній вплив набіорізноманіття. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Завдання «Ребус»А почнемо ми з розв’язування ребуса. Розгадайте ребус та скажіть, що, на вашу думку, означає зашифроване слово.

Номер слайду 3

Вправа «Займи позицію»Альберт Ейнштейн вважав: «Якщо зникнуть бджоли, то через чотири роки після цього зникнуть і люди». Чи погоджуєтеся ви з вченим. Висловіть свою думку за формулою: П-позиція («Я вважаю, що…»)О- обґрунтування («Тому що…»)(Думки учнів: бджоли беруть участь у запиленні найбільш поширених культурних рослин)

Номер слайду 4

Інвазія — це переселення одного з видів живих організмів за межі його середовища життя в нові умови існування. Інвазії можуть відбуватися без участі людини або здійснюватися людиною несвідомо і випадково. Вид, якому вдалося ввійти у склад нової екосистеми, називають інвазійним.

Номер слайду 5

Вплив інвазійних видів на біорізноманіттяІнвазійні види становлять значну загрозу для рослин і тварин певних екосистем, конкурують із ними і навіть спричиняють загибель місцевих видів (аборигенів).Інвазійні види рослин — справжня проблема на територіях, що охороняються, оскільки вони витісняють рідкісні види рослин. І тому біологічні інвазії ще називають біологічним забрудненням.

Номер слайду 6

Інвазійні види рослин, які становлять загрозу для біорізноманіття. В Україні від 600 до 800 чужорідних видів, що складає 14 % рослинного світу, із них 50 видів є небезпечними. Борщівник сосновського

Номер слайду 7

Золотушник канадський

Номер слайду 8

Амброзія полинолиста

Номер слайду 9

Які види інвазійних рослин поширені у вашій місцевості? Що вам відомо про ці рослини?

Номер слайду 10

Інвазійні види тварин, їх поширення на території УкраїніВ Україну шляхом випадкової інвазії потрапило багато видів тварин. Суттєвої шкоди екосистемі Чорного моря завдав молюск рапана, якого в кінці 40-х років XX століття випадково завезли з Далекого Сходу. Він фактично знищив великі колонії двостулкових молюсків (особливо постраждали устриці), що різко погіршило фільтрацію морської води.

Номер слайду 11

Випадкові інвазії спричиняли катастрофічні наслідки, і не тільки для місцевих екосистем, але й для діяльності людини. Прикладами цього є потрапляння непарного шовкопряда в Північну Америку, а колорадського жука і філоксери — в Європу.

Номер слайду 12

Інвазійні види на службі людини. Приклади інвазійних видів, які використовує людина: кукурудза, пшениця, кавун, товстолоб, білий амур, кішка, коза, шовковичний шовкопряд.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Яке значення мають інвазійні види організмів для людини?Які інвазійні види тварин поширені у вашій місцевості?

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Підсумки Інвазійні види — види організмів, які переселені за межі свого середовища життя в нові умови існування. Інвазії можуть відбуватися без участі людини або здійснюватися людиною. Випадкові інвазії часто спричиняють катастрофічні наслідки не тільки для місцевих екосистем, але й для життя людини. Деякі інвазійні види цілком нормально входять до складу місцевих екосистем, є корисними і живуть поруч із людиною.

Номер слайду 18

1. На території України поширеним інвазійним видом є колорадський жук. Використовуючи додаткові джерела, визначте причину інвазії колорадського жука.

Номер слайду 19

2. Дуже небезпечними на території України є борщівник Сосновського та амброзія полинолиста. Використовуючи інтернет-ресурси, дізнайтесь, чому саме ці види рослин є дуже небезпечними.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Подумай і запиши, яких заходів потрібно вжити, щоб уникнути інвазій шкідливих та небезпечних видів в екосистемі України.

Номер слайду 22

Використано матеріали інтернету

pptx
Пов’язані теми
Природничі науки, 5 клас, Презентації
Інкл
Додано
7 вересня 2023
Переглядів
2968
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку