Презентація: "Історичні факти, події, явища та процеси. Історичний образ"

Про матеріал
Презентація для 5 класу - НУШ за програмою "Вступ до історії України та громадянської освіти. Тема: "Історичні факти, події, явища та процеси. Історичний образ".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичні факти, події, явища та процеси. Історичний образ

Номер слайду 2

 Чому історія є наукою?

Номер слайду 3

Які існують принципи й методи дослідження історії?

Номер слайду 4

У чому полягає цінність факту для історії як науки?Поміркуйте :

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Історичний факт   — реальна, невигадана історична подія, що відбулася в  певний час і  в  певному місці. Історична подія  — одинична, неповторна сукупність пов’язаних між собою дрібних фактів. Історичне явище  — фрагмент історичної реальності, який притаманний певному періоду та має типові характерні ознаки. Історичний процес  — послідовна тривала зміна явищ, що має закономірний характер.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Цікаво знати. Про вибори отамана на СічіІз 31 грудня на 1 січня запорожці готувалися до виборів кошового отамана. Вибори були беззаперечно прозорими й чесними. Біля церкви робили коло з майданом, на який ставили кандидата. І коли, наприклад, лунало: «Хто за Петра?», то всі, хто підтримував його, ставали праворуч від свого ставленика, а ті, хто проти, розташовувалися ліворуч. Цікаво, що тих, хто утримувався, не було й бути не могло. Вважалося, що якщо ти не визначився, то тобі на Січі робити нічого. Щоправда, траплялися випадки, коли голосів було порівну. Тоді обидві групи прихильників кандидатів вирішували питання голосом — хто кого перекричить. Так, вислів «віддати голос», «голосувати» походить із тих часів. Після того як кошового отамана було обрано, козаки діставали рушниці, пістолі, гармати й салютували. На другий-третій день обирали іншу козацьку старшину, насамперед суддю, писаря, кошового кухаря, а потім — курінних отаманів.

Номер слайду 10

Що зображено на малюнку?Чи так ви уявляли цю подію, як зобразив її художник?Чи допомагає малюнок XVIII ст. створити образ події, описаної в тексті?

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Опрацювати &14 Вивчити основні терміни та поняття. Відповісти усно на питання №1-3 на ст. 91.

pptx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
2096
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку