Презентація "Середні віки: "темні часи" чи доба прогресу?"

Про матеріал
Презентація з історії України для 5-го класу НУШ наочно презентує зміст навчального матеріалу і допомагає учням глибше зрозуміти тему та закріпити свої знання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Середні віки: «темні часи» чи доба прогресу?Історія України, 5 клас НУШ

Номер слайду 2

Пригадайте, які зміни відбулися в житті людства за доби Стародавнього світу. Поясніть значення слів історичної хмаринки «Античність». Прогрес - рух вперед, від низького рівня до високого, від простого до складного. Період європейської історії між V і VІІІ століттями, що характеризується занепадом економічного та культурного розвитку порівняно з античністю, відомий як Темні віки. СЕРЕДНІ ВІКИ В ІСТОРІЇ ЛЮДСТВА

Номер слайду 3

СЕРЕДНІ ВІКИ В ІСТОРІЇ ЛЮДСТВАСередньовіччя (V - XVI ст.) тривало тисячу років - історичний період, який почався із занепаду давніх культур і завершився відродженням Нового часу. Тому Середньовіччя відоме як період занепаду (кінець античності) і народження нових культур, певним чином продовжуючи античність (Відродження або Ренесанс). Тому люди сумнівно ставляться до цієї історичної доби – занепаду та відродження культури.

Номер слайду 4

СЕРЕДНІ ВІКИ В ІСТОРІЇ ЛЮДСТВАУ деяких давніх містах України чи інших країн Європи можна звернути увагу на могутні старовинні замки, храми зі стрільчастими віконницями. Ці пам’ятки залишилися нам у спадок від епохи Середніх віків (або Середньовіччя). В уяві багатьох доба Середньовіччя (середина V ст. - кінець XV ст.) пов’язана з образами войовничих рицарів, які змагалися в бойовому мистецтві на рицарських турнірах. Свої подвиги рицарі присвячували Прекрасній Дамі. До речі, саме ця епоха додає багато роботи науці геральдиці, бо кожен рицар повинен був мати власний герб і девіз. Хоча загалом рицарі завдавали й багато клопоту мирним жителям, бо за доби Середньовіччя вони часто воювали й іноді діяли не зовсім по-рицарськи. КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКА ФОРТЕЦЯ, Україна. БЕДЗІНСЬКИЙ ЗАМОК, Польща. Замок Бамбург, Англіязамок Нойшванштайн, Німеччина. Замок Кройцштайн, Австрія

Номер слайду 5

СЕРЕДНІ ВІКИ В ІСТОРІЇ ЛЮДСТВАІз часом подвиги рицарів стали історією, але досягнення середньовічного суспільства й досі слугують людству. Важливе місце в житті суспільства за середніх віків посідала віра в Бога. Будівництво величних християнських храмів - соборів - об’єднувало людей багатьох поколінь. А на Сході зародилася одна зі світових релігій - іслам.

Номер слайду 6

Від доби Середньовіччя бере свій початок більшість сучасних міст Європи. У містах вирувало життя. Розвивалися ремесла й торгівля. У середні віки утворилися держави, що існують і в наш час: Англія, Франція, Іспанія, Польща, Чехія та ін. У європейських державах було закладено фундамент сучасної демократії: засновані парламенти, почало формуватися усвідомлення цінності прав людини. СЕРЕДНІ ВІКИ В ІСТОРІЇ ЛЮДСТВА

Номер слайду 7

СЕРЕДНІ ВІКИ В ІСТОРІЇ ЛЮДСТВАЛюди дедалі більше розуміли необхідність навчання - так виникли університети, у яких розвивалися освіта й наука. У середні віки в Європі з’явилася перша друкована книга. Винахідником книгодрукування вважається Йоганн Гуттенберг.

Номер слайду 8

СЕРЕДНІ ВІКИ В ІСТОРІЇ ЛЮДСТВАПро новини люди почали дізнаватися з газет. Учені винайшли термометр і барометр, телескоп і мікроскоп. Було створено вчення про обертання планет навколо Сонця. Саме із середніх віків люди користуються порцеляновим посудом, дзеркалами, виделками, милом, окулярами, ґудзиками, механічними годинниками.

Номер слайду 9

КНЯЖА ДОБА В ІСТОРІЇ УКРАЇНИВ епоху Середньовіччя на українських теренах протягом ІХ - ХІІІ ст. існувала Київська держава (княжа Русь-Україна) із центром у Києві. Багатьом жителям нашої держави знайомі імена видатних князів і княгинь: мудрої княгині Ольги, Володимира Великого і його сина Ярослава Мудрого. Княгиня Ольга Мудра. Князь Володимир Великий. Князь. Ярослав Мудрий

Номер слайду 10

КНЯЖА ДОБА В ІСТОРІЇ УКРАЇНИСпадкоємицею Русі-України стало Королівство Руське. В українському народі живе пам’ять про короля цієї держави, засновника міста Львова - Данила Галицького. Легенди про його корону й досі захоплюють багатьох шанувальників старовини. За доби Середньовіччя на українських теренах було створено неповторну та багату культуру. До наших днів багато стародавніх міст України прикрашають величні споруди - чудові храми, могутні замки й фортеці, оповиті захопливими легендами. Історію тих далеких часів ми можемо дізнатися з літературних пам’яток - літописів.

Номер слайду 11

КНЯЖА ДОБА В ІСТОРІЇ УКРАЇНИЯк упорядковувалося суспільство, дізнаємося з тексту першого збірника законів «Руської правди» Ярослава Мудрого. З часів Середньовіччя родом назва національної валюти України - гривні, і символ нашої держави - тризуб. Руська держава активно взаємодіяла з близькими та далекими державами. Зокрема, християнство, яке сповідує більшість українців, було прийняте в результаті тісних контактів з могутньою сусідкою Візантією. Київські князі, одружуючи своїх дітей з королівськими нащадками, породичалися з більшістю правителів Європи. Напевно, ви чули про доньку Ярослава Мудрого Анну, яка стала королевою Франції, а згодом була бабусею, прабабусею майже 30 європейських королів.

Номер слайду 12

Розгляньте колекцію ілюстрацій марок і монет та визначте за допомогою текстової інформації на них та підписів час важливих історичних подій княжої доби. Можливо вам доведеться застосувати знання з математики. Уявно розташуйте ілюстрації в хронологічній послідовності. Настільна медаль «Король Данило Галицький»Пам’ятна монета на честь 1000-ліття початку князювання Ярослава Мудрого (2019 р.)Марка до 1025-річчя Хрещення Русі-України (2013 р.)Поштова марка «750 років з часу заснування Львова» (2006 р.)

Номер слайду 13

Факт чи фейк?Королівська корона Данила Романовича - правителя Королівства Руського стала легендою так само, як і її власник. Чи насправді існувала корона, чи це міф?Перегляньте відео «Король Данило Галицький і його корона». Визначте, якої версії дотримуються автори фільму брати Капранови. Запишіть докази, які вони використовують для доведення своєї позиції. З історії відомо, що князь Данило Галицький спільно зі своїм братом Васильком Романовичем у 1238 році перемогли рицарів Тевтонського ордену у битві під Дорогочином (нині територія Польщі – авт.). Також загальновизнаним є факт, що саме у цьому місті у 1253 році представник Папи Римського Інокентія IV коронував Данила. Русь стала королівством. Наступну згадку про корону знаходимо у 1340 році, коли польський король Казимир ІІІ захопив місто Львів і як трофеї вивіз княжу скарбницю, зокрема і корону Данила.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 24, с. 131 – 136. Підготуйте повідомлення або презентацію на одну із запропонованих тем: Середньовічні винаходи;Княжа Русь-Україна;Королівство Руське. Пам’ятна монета Анна Ярославна (2014 р.)Дослідіть зображену монету як джерело історичної інформації (скористайтеся пам’яткою на с. 21). На основі біографії діячки напишіть сенкан про роль в історії жінки, зображеної на монеті.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Камiнська Iнна
    Чудова робота! Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кіреєва Єлизавета
    Шикарна презентація!!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кушнір Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Змієвська Наталія Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
5 квітня 2023
Переглядів
7388
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку