Презентація "Історичні образи в мистецтві" (6 клас)

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали до уроку та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичні образи в мистецтві (І)6 М26

Номер слайду 2

З творів мистецтва ми дізнаємося про тисячолітню історію України. Про велич давньої держави Русі-України розповідають літописи, наприклад «Повість минулих літ» Нестора Літописця. Величним свідком минувшини є давня архітектура. Зокрема, собор Святої Софії у Києві - невичерпне джерело цінної інформації. Його давній монументальний живопис містить портрети родини князя Ярослава Мудрого, сцени із життя русичів. Стародавня музика, на жаль, не збереглась. Утім, композитори, звертаючись до історії Русі-України, втілюють у музиці враження від старовинного мистецтва, характери та образи людей або події тих часів. Наприклад, від краси і величі собору Святої Софії, чарівності передзвонів, образів, навіяних фресковим живописом. Це відтворено в музичних циклах.

Номер слайду 3

Послухай. Геннадій Сасько. Цикл «Відгомін століть». Ч. 3 «Софія Київська». Валерій Кікта. Концертна симфонія «Фрески Софії Київської». Ч. 4 «Груповий портрет доньок Ярослава Мудрого». Ч. 8. «Скоморохи».• Що ти уявляєш, слухаючи твір «Софія Київська»? Які звуки довкілля ти чуєш у переливах високого регістру та рівномірності звуків низького регістру? Як музика втілила легку й ніжну ходу княжих доньок? Тембри яких інструментів (чи якого інструмента) переважали? А скоморохи, згідно з музикою, сумні чи веселі? Поясни. Що єднає зображення у триптиху Лариси Козаченко? Який характер музики може відповідати кожній його частині? Поясни.

Номер слайду 4

Переглянь. Анімація «Київська Русь: Ярослав Мудрий». 5 серія «Книга-мандрівка. Україна». Музична грамота. У музичних циклах об’єднано спільним задумом окремі частини, самостійні за будовою та характером. В образотворчому мистецтві також є «картини-цикли». Залежно від того, скільки картин поєднано в циклі, їх називають диптихами (поєднано дві картини) або триптихами (три). Скоморохи - провісники українського професійного музичного і театрального мистецтва: музиканти, танцівники, актори тощо. Собор Св. Софії. Фрески та загальний вигляд.

Номер слайду 5

Послухай. Середньовічні мелодії Русі-України (колісна ліра і сурма).

Номер слайду 6

УКРАЇНА - ЦЕ СВІТЛО!Музика і вірші Лесі Горової• Чому вважається, що мистецтво - одне з важливих джерел інформації про історію людства? Наведи приклади. Проєкт «Шляхами пам’яток мистецтва Русі-України».

pptx
Додано
2 березня
Переглядів
508
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку