Презентація "Історія євреїв.та антисемітизму в Європі у контексті прав людини"

Про матеріал
Презентація ілюструє матеріал до теми "Історія євреїв та антисемітимізму в Європі в контексті прав людини"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

.ІСТОРІЯ ЄВРЕЇВ ТА АНТИСЕМІТИЗМУ В ЄВРОПІ В КОНТЕКСТІ ПРАВ ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

Мета нашого заняття у полягає у дослідженні питань історії єврейського народу та історії переслідувань цього багатостраждального народу, чому був можливий голокост, яке правове поле було створено державами після завершення Другої світової війни з метою недопущення антисемітизму, геноциду, дискримінації у майбутньому і що має бути в першу чергу: веховенство закону чи верховенство права? Як вплинула історія Голокосту на повоєнне розуміння людством інституту прав людини?

Номер слайду 3

Проживаючи в Європі тривалий час, євреї зробили свій внесок до усіх аспектів європейської культури. Проте існує й тривала історія ненависті до них. Інше слово на позначення цієї ненависті – антисемітизм

Номер слайду 4

Чому євреї живуть повсюди в світі?

Номер слайду 5

В 70 році н.е. римлянизруйнували центрєврейського духовногожиття - Храм в Єрусалимі. Вони захопили багатьохєвреїв, котрі повсталипроти столітньогопанування римлян. Євреїтікали до країн навколо. Середземного моря,як-то до Туреччини,Греції, Іспанії. Це сталопочатком єврейськоїдіаспори,Юдаїзм було започатковано тисячі років тому у регіоні сучасного Ізраїлю. Євреївірили у єдиного Бога та не прославляли інших богів чи правителів. Не всіправителі змирилися з цим, і досить часто євреїв переслідували чи виганяли. Таким чином євреї потрапили навіть у Месопотамію (Ірак) та Єгипет.Євреї полишили Єрусалим у 70 p. н.е. тому

Номер слайду 6

Мойсей Маймонід (1135 – 1204)був одним з найвпливовішихта найвизначніших релігійнихфілософів та рабинів в єврейськійісторії. Він був філософом, щоговорив та писав арабськоюмовою та мовою іврит. Коли він бувще юнаком, його родина разом зним залишила батьківщину – ріднемісто Кордоба – та оселилася вмісті Фес, що в Марокко. Вонидовго там не протрималися таемігрували до Каїру (Єгипет). В Каїрі Маймонід працювавторговцем, був рабином місцевоїгромади, з часом став особистимлікарем Султана. Він помер в Каїрі,але його могила знаходитьсяв Ізраїлі. Це його пам’ятник в КордобіКОРДОБА 711-1100 »

Номер слайду 7

Доля євреїв у часи середньовіччя. Близько 1100 року армії християнських країн перетнули Європу. Папа Римський закликав їх прогнати мусульман з Єрусалиму. На своєму шляху вони атакували усіх невіруючих, а в Європі їх головною ціллю стали євреї. У 14 столітті Європою пройшлася чума. Ніхто не міг пояснити, чому так багато людей стали жертвами цієї хвороби. Винуватцями поширення чуми зробили євреїв. Хочаєвреї також помираливід чуми. Над ними знущалися та спалювали на вогнищах. Ці переслідуванняперетворили багатьох євреїв на бродяг та жебраків, що торгували різним мотлохом.

Номер слайду 8

Євреїв та мусульман змушували приймати християнство. У 1492 р. євреї, що відмовилися прийняти християнство, мали покинути країну. Більшість з них втекли до Північної Африки, Греції та Туреччини. Інші переселилися до Італії, Східної Європи та Нідерландів. Синагога у Кордобі була перетворена на лікарню, а мечеть стала собором. Євреї покинуи Іспанію у 1492 р.

Номер слайду 9

Євреї оселилися у Польщі та Литві,наприклад, у Львові. Через хрестові походи та переслідування у ЗахіднійЄвропі багато євреїв шукали притулку у Польщі та Литві,володарі яких забезпечували їм релігійну, культурнута навіть юридичну автономію. Львів завжди був багатокультурним містом, дежили поляки, євреї, українці, німці, вірмени, росіяни та білоруси. Синагога Золотої Рози, або синагога Нахмановича, була однією з найбільших у Європі істановила предмет гордощів єврейської громади. На знімку залишки Синагоги Золотої Рози.

Номер слайду 10

Багато хто поїхав шукати новий дім в північній Європі. Наприклад, в Амстердам. Найстійкіші упередженнящодо євреїв стосуютьсягрошей, наприклад:усі євреї- багатії, вонивимагають гроші з інших імістично притягуються догрошей та золота. Ця картинка з німецької дитячої книжки 1938 року зображає єврея, котрий сидить на мішку з грошима перед біржею.

Номер слайду 11

Свобода та рівність були ідеалами 19 століття. Євреї також отримали рівні права. Та дискримінація не скінчилася. У 19столітті псевдонауковікнижки пропагувалиідеї нижчості єврейської раси, яка начебто хотілакерувати світом. Близько1880 року ненавистьдо євреїв отримала в Німеччині спеціальну назву: антисемітизм. Його послідовники виступали проти надання євреям рівних прав та звинувачували їх у економічній кризі 1873 На їхню думку, євреї були найбільшими ворогами німців. Антисемітизм

Номер слайду 12

“Якщо моя теорія відносності вірна, то. Німеччина назве мене німцем, а Франція –громадянином світу. Та якщо моя теоріявиявиться оманою, Франція назве мене німцем,а Німеччина оголосить мене євреєм.”Альберт Ейнштейн, фізик (1879-1955)

Номер слайду 13

У 1939 р. розпочалася Друга світова війна. Нацистська Німеччина почала своєзавоювання Європи. І повсюди впроваджувалися антиєврейські закони,схожі до тих, що вже були впроваджені в Німеччині. На фото: Угорські єврейські жінки та діти по прибутті до Аушвіцу-Біркенау чекають перед тим, як їх відправлять у газові камери. В таборі знищення Аушвіц-Біркенау на території Польщі було вбито більше мільйона людей. Абсолютна більшість жертв (90%) були євреями. Їх зібрали туди з усієї Європи. ШОА

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Стіна Плачу в Єрусалимі. Ця стіна є єдиним залишкомЄрусалимського Храму, який булозруйновано. Євреї з усього світуприїжджають сюди помолитися. Мечеть Ель-Акса, святе місце длямусульман, знаходиться трохи вище.

Номер слайду 16

Повоєнні трибунали і суди над воєнними злочинцями утвердили принцип безстроковості, відсутності термінів давності за злочини проти людяності. Нюрнберзький (1945–1946) та Токійський (1946–1948) процеси, суд над А. Ейхманом (1961–1962) продемонстрували усьому світу необхідність неухильного дотримання прав людини та їхнього забезпечення і захисту на законодавчому рівні. Протягом Другої світової війни Ейхманбув відповідальним за депортацію євреїв з усіх окупованих країн до концентраційних таборів та масового винищення.“Ніколи більше”

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Ізраїль: сподівання на єврейську державу З кінця 19 століття все більше євреїв вирушали до території сьогоднішнього Ізраїлю,де тисячоліттями жили їхні предки. Після Голокосту ще більше євреїв покинули Європу. У 1948 році було проголошено державу Ізраїль. Багато євреїв мріяли про власну єврейську державу, яка б захистила їх від антисемітизму

Номер слайду 21

НЕОНАЦИЗМНацисти не зниклипісля звільнення. Навіть зараз у Європі та США існують малі групипослідовників Гітлера –неонацисти. Так само як і він, вони вважають«білу расу» найвищою. Вони проти меншин і, відповідно, проти євреїв. Неонацисти стверджують, що євреїсамі вигадали Голокост. В Ізраїлі заборонено законом заперечувати Голокост

Номер слайду 22

Про причини голокосту. Вислів німецького пастора, теолога М. Німеллера:«Спочатку вони прийшли за комуністами. Я не комуніст, і я промовчав. Потім прийшли за євреями. Я не єврей, і я змовчав. Потім прийшли за профспілковими діячами. Я не профспілковий діяч. Я змовчав. Коли прийшли за мною, не залишилося нікого, хто міг би заступитися за мене».

Номер слайду 23

Ознайомившись з історією єврейського народу та вивчивши , що являє собою антисемітизм, я зрозумів, що дискримінація, антисемітизм, расизм, геноцид можливі за умов, коли це дозволяє правове поле або воно відсутнє, коли в суспільстві панує верховенство закону, а не верховенство права; коли в суспільстві відсутня демократія. Стосовно страждань єврейського народу на протязі всього історичного періоду, тут велику роль відіграли стереотипи і упередження, відсутність толерантного ставлення однієї нації до іншої.

Номер слайду 24

“Якщо ви боретеся проти антисемітизму, виборетеся за майбутнє всього людства”. Кофі Анан, Генеральний секретар ООН до 2006 р.на Всесвітньому дитячому фестивалі у 2000 р. в. Базелі, Швейцарія.

Номер слайду 25

ДЯКУЮ ЗА СПІПРАЦЮ!

pptx
Додано
28 лютого 2019
Переглядів
2570
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку