Презентація "Історія музичних інструментів. Стародавні та незвичайні музичні інструменти"

Про матеріал

Презентація ілюструє матеріал по темі "Історія музики. Виникнення музичних інструментів" та надає уявлення про зовнішній вигляд і звучання цих музичних інструментів. Презентацію створено для 5 класу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІСТОРІЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВАСТАРОДАВНІ ТА НЕЗВИЧАЙНІ МУЗИЧНІ ІНСТРУМЕНТИ

Номер слайду 2

Відносно походження музичного мистецтва в 19-20 століттях були висунені різні гіпотези, згідно з якими витоками мистецтва були інтонації збудженого мовлення (Г. Спенсер), спів птахів та тварин (Ч. Дарвін), ритми роботи первісних людей (К. Бюхер), їх звукові сигнали (К. Штумпф), магічні заклинання (Ж. Комбар'є). У сучасній науці, що спирається на археологічні та етнографічні дані вважається, що музика розвивалася і поступово виділилася із первісного синкретичного прамистецтва, що містило в собі зародки танцю, поезії та інших видів мистецтва. Виділення музики в самостійний вид мистецтва відбувалося в період розкладу первісного строю. У цю епоху міфи різних народів фіксують уяву про музику як могутню силу, що здатна керувати природою, приборкувати тварин та зцілювати людей. Музична культура, а саме рабовласницьких та ранньофеодальних країн стародавнього світу характеризується діяльністю професійних музикантів, що служили в храмах, при дворах знаті, брали участь у масових обрядах. Вперше, окрім практичної та духовної функції, у музиці починають відособлюватися естетичні функції — наприклад, у Стародавній Греції проводились змагання музикантів, що виконували піснеспіви та інструментальні п'єси. Розвиваються різні пісенні і танцювальні жанри, у багатьох із них музика, поезія і танець зберігають первісну єдність.

Номер слайду 3

Під час розкопок стоянок первісної людини вчені нерідко знаходять у сусідстві з кам’яними сокирами і наконечниками стріл духові інструменти, зроблені з кісток тварин. У цих кістках просвердлені отвори; і це значить, що людина кам’яного віку вже додумалася, як витягувати з цього інструменту різні за висотою звуки, закриваючи і відкриваючи отвори. А це говорить уже про певний розвиток музичної свідомості. Саме розвиток музичної свідомості був причиною того, що людина стала по-новому прислухатися до звуків навколишнього світу, і багато з того, що здавалося раніше їй простим шумом, стало для неї музикою. Музичні інструменти первісних людей були так само грубі і примітивні, як і їхні знаряддя праці. Як відомо, перші знаряддя праці, придумані людиною, були «заміною» або «продовженням» її природного знаряддя — руки. Такою ж заміною були і перші музичні інструменти. Ударні і духові інструменти були винайдені набагато раніше струнних. Вони нібито замінювали людині її природні музичні інструменти: власні долоні і власний голос. Звук струнних інструментів, що ведуть своє походження від найдавнішого музичного лука, вже не був такою «заміною», це було щось інше, нове. І, може, тому для удосконалення струнних інструментів людині було потрібно так багато часу.

Номер слайду 4

Стародавні музичні інструментиІнструменти кам’яного віку. Флейта.

Номер слайду 5

Давній Єгипет. Арфа.

Номер слайду 6

У 12 столітті з’явився індійський ситар. Спочатку цей інструмент прийшов в Індію з Таджикистану, поступово зайнявши важливе місце в музичній культурі Індії.

Номер слайду 7

Один з найбільш незвичайних інструментів називається діджеріду. Для створення цього інструменту необхідна деревина евкаліпта,виїдена зсередини мурахами-термітами. Візуально це – довга дерев’яна труба.

Номер слайду 8

Скляна гармонь – винахід Бенджаміна Франкліна, заснована на класичному «ірландському розвазі», коли пальці ковзають по краях келихів, різною мірою заповнених водою.

Номер слайду 9

БАСОЛЯ — інструмент, який походить від старослов'янського великого гудка — гудища. Вона мала три струни і грали на ній лукоподібним смичком.

Номер слайду 10

Дримба. Інструмент має дуже своєрідну та незвичну форму, схожу на маленьку підкову із мтеалевою пластиною посередині, яка має "язичок". Цю підковку затискають між зубами, граючи на цій металевій пластині.

Номер слайду 11

Рубель. Селяни часто користувались у якості музичних інструментів підручними побутовими предметами. Рубель – один із прикладів таких інструментів, адже його використували для пряння одягу. Рубель – це дошка з "рубцями", по які "рубають" ложкою чи скалкою. Ось так перша ручна машинка стала музичним інструменто

Номер слайду 12

БугайІз Західної України пішов музичний інструмент з назвою бугай. Зробити цей інструмент у сельській місцевості досить просто, для цього потрібно взяти дерев'яне барильце, обтягнути його з двох боків шкірою, а з одного боку причепити пучок конячого волосся, щоб утворився "хвіст". А щоб він видавав звук, потрібно міцно тримати барильце, а за хвіст тягнути мокрою рукою. саме звідти й поход. Звук, схожий на крик бугая. До речі, назва інструменту

Номер слайду 13

Бубон. Решето або бубон – він був популярний у різних народів світу. Найчастіше має форму кола, а зроблений із дерев'яного обідця, який обтягнутий з обох боків шкірою. Згодом, на обідці з'явились металеві тарілочки або дзвіночки.

Номер слайду 14

Окарина. Окарина або, як частіше її називають – зозулька. Окарина – це духовий інструмент, так би мовити свисткова флейта, яка зроблена з глини або порцеляни. Вона має 10 отворів та утворює звуки, які подібні до співу птахів.

Номер слайду 15

Батіг. Ще один своєрідний музичний інструмент – це батіг. Його використовують у побуті, щоб підганяти тварин, але якщо ним сильно замахнутись, то у повітрі є звук "свист", якому українці знайшли своє місце в музиці.

Номер слайду 16

Деркач. Вертушка, тріскачка або деркач – це шумний музичний інструмент. Він складається з дерев'яної коробочки та коліщатка з ручкою, яку потрібну крутити. Музикальний інструмент видає гучне тріщання. Щоб на ньому грати не потрібно мати жодних музичних навиків.

Номер слайду 17

Підкова. Усі ми знаємо, що підкова створена для вберігання кінських копит від зношування, але й його почали використовувати в музиці. Підкову використовують замість відомого інструмента "трикутник". По ній ударяють металевим прутиком, щоб був високий і дзвінкий звук.

Номер слайду 18

Калатало. Ще один шумний інструмент – калатало. З його назви зрозуміло, що він видає звук калатання. Він складається з дерев'яної пластини із ручкою та декілька рухомих елементів. Ось вони й видають шум під час різкого руху.

Номер слайду 19

Эта профессиональная сампоньо называется Мальта, сделана из 13 бамбуковых трубочек одним из лучших Перуанских мастеров по традиционным музыкальным инструментам.

Номер слайду 20

Науковці змогли відтворити звучання музичного інструмента з морської мушлі, яку знайшли в печері на півдні Франції. Раніше вже знаходили інструменти з мушлі, але археологи вважають, що знахідка одна з найдавніших — їй приблизно 17 тисяч років.

pptx
Додано
14 жовтня 2021
Переглядів
3020
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку