Презентація "Історія приладів для вимірювання часу " 5 клас

Про матеріал
Презентація для 5 класу до теми "Історія приладів для вимірювання часу". Презентація містить зображення годинників від найдавніших до сучасних. також короткий опис про їх походження та використання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія приладів для вимірювання часу Презентація для 5 класу (НУШ) Підготувала вчителька історії Дунець Віра Василівна

Номер слайду 2

Біг-Бен 96-метрова вежа з годинником у Лондоні. Уперше тут пролунав дзвін у 1859 р. Від 2017р. триває реставрація, під час якої розібрали годинник, зокрема його 11-тонний механізм.

Номер слайду 3

Ратуша Будівля на центральній площі Львова. Годинник на львівській ратуші вперше згадують у 1404р. Його замінювали кілька разів. Останній встановили у 1851р.

Номер слайду 4

Сонячний годинник. Люди визначали час за положенням Сонця у світлу пору доби. Сонячний годинник складався із гномона та циферблата. З’явилися приблизно 3500р. до н.е. Першими широко використовували вавилоняни

Номер слайду 5

Водяні годинники У Давньому Єгипті користувалися водяними годинниками. Час вимірювали за допомогою витікання води з посудини. Першим водяний годинник встановив у Римі Сціпіон Назика (157 р. до н. е.). Водяний годинник Помпея славився прикрасами з золота та дорогоцінних каменів. У греків і римлян були поширені водяні годинники простої конструкції — наприклад, ними вимірювалася тривалість виступів ораторів у суді.

Номер слайду 6

Піскові годинники  Пристрій для вимірювання часу, що складається з двох (зазвичай скляних) посудин, сполучених вузькою горлоподібною трубкою. Трубка пропускає певний об'єм піску за певний проміжок часу. Час, за який пісок пересипається з однієї половини годинника в іншу, може становити від кількох секунд до майже доби. Є дані, що конструкція піскового годинника була відома ще 1500 років до н. е. З часів Середньовіччя піскові годинники набувають дедалі більшого поширення в мореплавстві, богослужіннях та інших видах людської діяльності

Номер слайду 7

Вогняні годинники У Давньому Китаї та Індії були поширені вогняні годинники. Вони часто мали форму свічки. Деревний порошок змішували з ароматними речовинами. З цього виготовляли дерев’яні палички, які могли горіти кілька місяців.

Номер слайду 8

Механічний годинник Перший механічний годинник з анкерним механізмом був виготовлений у Китаї в 725 р. І Сіном та Лян Лінцзанем. Пізніше з'явилися кишенькові (запатентовані у 1675 році Християном Гюйгенсом), а згодом — значно пізніше — і годинник наручний (близько 150 р. тому)

Номер слайду 9

ХРОНОМЕТР Надточний механічний годинник. Похибка у вимірюванні часу становить лише кілька секунд за добу. Хронометр розроблений англійським столяром та винахідником Джоном Гаррісоном у 1734-68 роках і став невід'ємною річчю на морських дослідницьких кораблях. За минулі 250 років будова хронометра майже не змінилася.

Номер слайду 10

Смартгодинник. Це складний комп’ютеризований пристрій, який слугує для відтворення музики, прийому сповіщень та дзвінків з мобільного телефону, відстеження маршрутів, збору інформації.

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Слобода Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
16 листопада 2022
Переглядів
5135
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку