Презентація «Історія створення книги»

Про матеріал

Книга – це велике диво, створене людиною. Сьогодні книга – це періодичне видання у вигляді зшитих листів друкованого матеріалу. Але як ми знаємо, книга, в такому вигляді як зараз, до нас прийшла не відразу. У минулому у неї було багато прообразів. Якою ж була книга у сиву давнину?

Матеріал подає відомості про книгу – історичну пам'ятку людства та історію її виникнення; збагачує знання учнів засобами залучення до книги;

формує щоденну потребу у читанні книги;сприяє духовному збагаченню особистості, підвищенню культурного рівня

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Книги - морська глибина, Хто в них пірне аж до дна, Той, хоч і труду мав досить, Дивнії перли виносить.

Номер слайду 3

Історія створення книги Підготувала класний керівник 5-Б класу Лохмачова С.Л.

Номер слайду 4

Історія книги своїм корінням сягає в далеке минуле. Різні народи по-різному прийшли до писемності, використовуючи для письма різний матеріал: камінь, кістку, дерево, метал, шовк, шкіру, кукурудзяні стебла. Слово «книга» походить від церковно - слов'янського виразу «кънигы», що означає букви або взагалі лист.

Номер слайду 5

Як створювали книгу. У сивій давнині матеріалом для письма служив КАМІНЬ. Перші малюнки первісних художників знайдені на стінах печер. Згодом на скелях, на кам'яних плитках і стовпах висікали закони, імена царів, пам'ятні події.

Номер слайду 6

Глиняні книги - найдавніші. На ще м'якій і вологій глині ​​видавлювали гострою паличкою слова-значки. Потім дощечку сушили і обпалювали в печах, як горщики. За розміром глиняні плитки були 32х32 см і товщиною в 2,5 см - справжня плоска цегла. З десятка, а іноді й із сотні таких сторінок створювалася книга. Такі книги писалися в державах Месопотамії та Ассирії.

Номер слайду 7

А в сусідній Єгипетській державі книги робили з папірусу - річкового очерету з високим і товстим стовбуром, розрізаним на смуги і висушеним. На них писали паличками, умочуючи їх в чорнило або кольорові фарби. Потім листи склеювали і виходила книга у вигляді довгого сувою. Зазвичай довжиною близько 6 м. Після читання сувій згортали в трубку і зберігали в особливому футлярі

Номер слайду 8

Багато століть люди користувалися папірусом. До нас дійшли єгипетські, єврейські, грецькі, перські папіруси, які зберігаються в найбільших музеях світу. У Британському музеї в Лондоні зберігається папірус довжиною 40 метрів, але зустрічалися і сувої 45-метрової довжини. Сувій - це одна суцільна сторінка. На сувоях записані історичні документи, наукові праці, літературні твори народів Стародавнього Сходу, Греції та Риму.

Номер слайду 9

На зміну папірусу прийшов новий матеріал - пергамент. У стародавній Пергамській державі його виробляли зі шкір тварин.На ньому можна було писати з обох сторін. Лист пергаменту згинали навпіл , і виходили чотири сторінки . Четвертинка по-грецьки називалася «тетрадос » , а всі разом вони становили зошит . Кілька таких зошитів зшивали і виходила книга , в якій можна було писати і малювати , і називалася вона кодексом. За зовнішнім виглядом кодекс нагадує сучасну книгу.На написання однієї книги йшло ціле стадо баранів.Книга писалася від руки кілька років

Номер слайду 10

У Давній Русі писали на березовій корі - бересті. Знаки на кору наносили кістяним стерженьком з вушком вгорі, крізь який протягується тасьма. Стержень підвішували до пояса. Новгородська берестяна грамота. Кінець XIV - початок XV століття. Берестяна грамота. XIV ст.

Номер слайду 11

У 2 ст.н.е. в Китаї винайшли папір. Це був дешевший матеріал. Папір винайшов Цай Лунь . Він знайшов спосіб робити папір з волокнистої внутрішньої частини кори шовковичного дерева. Китайці навчилися товкти кору у воді , щоб відокремити волокна , потім вони виливали цю суміш на підноси , на дні яких знаходилися довгі вузькі смужки бамбука. Коли вода стікала м'які аркуші клали сушитися на рівну поверхню. Для цієї мети використовували бамбук і старі ганчірки. Китайці 800 років зберігали таємницю виробництва паперу . Жоден писальний матеріал не отримав такого визнання , як папір .

Номер слайду 12

У різних країнах стали створювати цілі майстерні з видання книг. Робота ця вважалася дуже важливою і почесною. Першими творцями рукописних книг були ченці. Літеру за літерою виводив писар, рядок за рядком. А художники заповнювали сторінки малюнками. Химерним штрихом писали заголовок. Потім книгу «одягали», прикрашали сріблом і дорогоцінним камінням. Книги були справжніми витворами мистецтва.

Номер слайду 13

Цікаве про книжку. Дерев'яна книга з'явилася приблизно в I столітті нашої ери. Вона виготовлялася так: на сторінки - дощечки наливали розплавлений віск і, поки він був м'яким, розгладжували його. По застиглому воску писали гострою паличкою. Кілька дощечок з'єднували шнурком в книжечку. Кам'яна книга висічена на стінах храму в Фавах. Це давній літопис, кам'яні сторінки якого досягають 40 метрів в ширину.

Номер слайду 14

Найдорожчою книгою світу нині вважається «Біблія» Гутенберга, видана в 1455 році. За один примірник її, надрукований на пергаменті, американець Уоллбер заплатив в 1926 році 350 000 доларів. Нині вона знаходиться у Вашингтоні, в Бібліотеці конгресу. Золоту книгу виявили американські археологи, що проводили розкопки в Шрі-Ланці. Сторінки її виготовлені з чистого золота. На дорогоцінних аркушах вигравірований текст однієї з давньо-індійських поем. Коваль із болгарського селища Враца, Ангел Костов, виготовив металеву книгу вагою в 4 кг, форматом 18х22 см. На двадцяти двох її сторінках знамениті на весь світ габрівські жарти, афоризми та прислів'я.

Номер слайду 15

Перший друкарський станок Йоганн Гутенберг, німецький майстер, винайшовши перший друкарський верстат, відкрив нову еру в книжковій справі. Менше ніж за рік було надруковано 300 книг Біблії, а раніше на створення книги йшло до 10 років.

Номер слайду 16

У 1563 р. Цар Іван Грозний засновує в Москві першу державну друкарню. Перші російські друковані книги творили Іван Федоров - диякон церкви Миколи Гостужського і його сподвижник Петро Тимофійович Мстиславець. У Москві, біля стіни Китай-міста, де був перший Друкарський двір, стоїть пам'ятник Івану Федорову.

Номер слайду 17

Перша російська друкована книга 1 березня 1564 з'явилася перша російська друкована книга «Апостол»

Номер слайду 18

Книги друкують на папері. А з чого роблять папір? З дерева. Наша країна багата лісами, але це не означає, що їх потрібно знищувати.

Номер слайду 19

Існують спеціальні служби, які суворо стежать за вирубкою лісу

Номер слайду 20

Як до нас приходить книга Підготовлені рукописи потрапляють в набірний цех. Тут на сучасних фотонабірних автоматах оператор готує фотонабір-зображення рукописного тексту на фотоплівці.

Номер слайду 21

Як до нас приходить книга Це друкарський цех. У результаті складного технологічного процесу, що відбувається в машині, друкар через кілька секунд після включення машини отримує кольорове зображення.

Номер слайду 22

Як до нас приходить книга Це Палітурний цех. Тут роботу виконують вальцювальні машини.

Номер слайду 23

Як до нас приходить книга На спеціальних машинах підібрані листи однієї книги зшивають і отримують книжковий блок.

Номер слайду 24

Як до нас приходить книга Готовий книжковий блок вставляють у заздалегідь підготовлене плетіння й закріплюють. Книгу перевіряють, упаковують і відправляють на книжкові склади, а звідти - до книгарень.

Номер слайду 25

У книжковому магазині вам завжди допоможуть вибрати потрібну книгу

Номер слайду 26

Гра “Склади прислів'я ” 1. Книга – твій друг, як на світі жить. 2. З книгою жити – дзеркало життя. 3. Золото добувай із землі, з добром дружити. 4. З книгою дружити – весь вік не тужити. 5. Книга – не пряник, а людей до себе манить. 6. Книга – а знання з книг. 7. Книга вчить, без неї – як без рук

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Звернення книжки до читачів Я – книжка! Я – товариш твій Й малювать в мені не смій, Мій гарний вид приємний вам, То ж бережіть мене від плям, Не загортай мої листи, Закладинку чи маєш ти? Не забувай мене в саду – Аж дощ зірветься на біду. Мене в папір ти загорни, Де взяв, туди і поверни.

Номер слайду 30

Пам'ятники книзі

Номер слайду 31

Турція

Номер слайду 32

Росія. Московська область.

Номер слайду 33

Світлогорськ

Номер слайду 34

Санкт-Петербург

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Моісеєнко Наталія Іванівна
    ЦІКАВО, САМЕ ТЕ, ЩО ШУКАЛА.
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
23 липня 2018
Переглядів
18111
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку