Історія Київського торта. Одного разу кондитери забули покласти в холодильну камеру партію яєчного білка, призначеного для бісквіта. На наступний ранок начальник бісквітного цеху Костянтин Микитович Петренко за допомогою 17-річної помічниці кондитера Надії Чорногор, щоб приховати помилку колег, на свій страх і ризик переклав застиглі білкові коржі масляним кремом, посипав ванільною пудрою, прикрасив поверхню квітковим орнаментом. Так з’явився попередник торта, якому було призначено на довгі десятиліття стати візитною карткою Києва.
Кондитери цілеспрямовано працювали над винаходом незвичайного рецепта. А знайти його вдалося в 1956 році. Запатентували винахід в 1973 році. Тоді держкомітет Радміну у справах винаходів і відкриттів видав кондитерам фабрики імені Карла Маркса Курило Ганні і Фастовець-Калиновської Галині авторське свідоцтво
Факти про Київський торт. Саме «Київський торт» був одним з подарунків від Української РСР Л. І. Брежнєву на 70-річчя. Триярусний витвір кулінарного мистецтва складався з 70 коржів і важив понад п’ять кілограмів. Кажуть, генсекові подарунок настільки припав до смаку, що він вимагав від своїх кухарів повторити шедевр.
Але кондитери не стояли на місці, і в різні роки деякі інгредієнти торта змінювалися. Так, наприклад, сьогодні до складу торта входить горіх фундук, колись – кеш’ю, але горіхово-білкові коржі, які роблять торт таким повітряним і хрустким, і до цього дня проводяться за рецептурою 1956 року народження, яку тримають у найсуворішому секреті.
Київський торт був «валютою» свого часу. Їм дякували за послуги, торт допомагав пробитися від самих низів наверх, відкрити потрібні двері. Його везли в подарунок, презентували по великих святах, передавали родичам за кордон. У радянські часи Київський торт можна було купити тільки в Києві. Черги з 4-ї ранку стояли на вулиці Карла Маркса перед київською консерваторією, в Центральний гастроном, в магазин «Українські солодощі».
Я підготувала для вас домашній рецепт торта, який ви легко приготуєте до святкового столу. Домашній "Київський торт"Калорійність на 100 грамів продукту: 481 ккалІнгредієнти для коржів:– 200 грамів цукрової пудри;– 150 грамів кеш'ю смажені (або фундук, арахіс);– 6 яєць (білки);– 50 грамів борошна;– ванільний цукор.
У каструлю вилийте половину молока, додайте цукор. Поставте на вогонь, перемішуючи доведіть до кипіння. Окремо у мисці збийте жовтки, додайте другу половину молока, влийте у каструлю з молоком, варіть до закипання. Зніміть з вогню. Залиште для охолодження. У миску викладіть м'яке вершкове масло, додайте охолоджену суміш, ванільний цукор, збийте міксером до однорідної консистенції.
Краї коржів обріжте ножем, подрібніть це у крихту. Корж викладіть на тарілку, змастіть кремом, зверху – другий, змастіть кремом. Змастіть кремом торт, краї задекоруйте крихтою. Крем викладіть в кондитерський мішок, зверху задекоруйте квітами або візерунками з крему. Залиште торт у холодильнику на 1-2 години.