Презентація. Іван Карпенко-Карий

Про матеріал
Мультимедійна презентація до уроку української літератури у 8 класі. У ній вміщено біографічні відомості, фото життєвого та творчого шляху Івана Карпенка-Карого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Справжнє ім'я – Іван Карпович Тобілевич (псевдонім «Карпенко-Карий» поєднує в собі ім'я батька та улюбленого літературного персонажа Гната Карого – героя п'єси Т. Шевченка «Назар Стодоля»). Народився в родині зубожілого дрібного шляхтича Карпа Адамовича Тобілевича гербу Трживдар, управителя поміщицького маєтку. Навчався в Бобринецькому повітовому училищі, з 1859 р. працював писарчуком станового пристава в містечку Мала Виска.

Номер слайду 3

1865 р. І. Тобілевича перевели у Єлисаветград на посаду секретаря повітової поліції. Тут він захопився культурно-громадською діяльністю: став одним з ініціаторів створення Товариства для поширення ремесел і грамотності, а згодом і так званої ремісничо-грамотної школи, в якій безкоштовно навчалися діти бідняків. Брав участь і в роботі аматорського гуртка, збори від вистав якого йшли на допомогу бідним учням.

Номер слайду 4

1868 р. І. Тобілевича перевели з Єлисаветграда до Херсона. Іван Тобілевич з братом Миколою, учнем Херсонської гімназії. 1868 р.

Номер слайду 5

У Херсоні І. Тобілевич працював недовго. Захворівши на малярію, 1869 р. він повернувся до Єлисаветграда. Тут, за участю вчителів реальної школи, І. Тобілевич заснував новий драматичний гурток, у якому ставились російські та українські п'єси. Аматори пропагували зі сцени художні твори, сповнені співчуття до тяжкої долі простої людини, вважали своїм обов'язком засобами мистецтва боротися за правду й справедливість, за високі гуманістичні ідеали.

Номер слайду 6

Аматорським виставам І. Тобілевич віддавав багато сил. За його участю та режисурою в Єлисаветграді ставляться п'єси 1. Котляревського, Г. Квітки-Основ'яненка, О. Пушкіна, О. Грибоєдова, М. Гоголя, О. Островського та інших. Уже тут він став популярним актором і організатором театральної справи.

Номер слайду 7

80-і роки – початок літературної діяльності І. Тобілевича, Він так добре знав народне життя, що сюжетів не доводилось вигадувати. Його твори: «Новобранець» (1881), «Бурлака» (1883), «Підпанки» (1883), «Наймичка» (1885), «Безталанна» (1886), комедії «Розумний і дурень» (1885), «Мартин Боруля» (1886), «Сто тисяч» (1889)... Драматургія І. Карпенка-Карого поповнює і збагачує українську класичну літературу другої половини XIX ст.Іван Карпенко-Карий, 1883 р.

Номер слайду 8

У 1884 р. створений ними гурток було розгромлено, багатьох його учасників кинули до тюрми. І. Карпенко-Карий відбував заслання спочатку в Новочеркаську, а потім ще два роки жив під гласним наглядом поліції на своєму хуторі Надія. Наприкінці 1888 нагляд було знято (негласний тривав до 1903 р.), і І. Карпенко-Карий стає актором-професіоналом. Брати Тобілевичі під час гастролей у Єлисаветграді з О. Михалевичем, 1890

Номер слайду 9

Іван Тобілевич у ролі Назара у виставі «Назар Стодоля» за драмою Тараса Шевченка. Кінець 60-х років ХІХ століття

Номер слайду 10

І. Тобілевич у 1890-ті роки багато працював як актор. Найяскравіше його виконавська майстерність виявилась у таких різнопланових ролях, як возний («Наталка Полтавка»), Калитка («Сто тисяч»), Пузир («Хазяїн»), Назар («Назар Стодоля») та інші.

Номер слайду 11

Вистави трупи братів Тобілевичів мали великий успіх. І. Карпенко-Карий і П. Саксаганський закликали акторів об'єднатися в одному товаристві. Саме їх трупа й стала тим творчим осередком, у якому пізніше зійшлися корифеї українського театру.

Номер слайду 12

У 1900 р. І. Карпенко-Карий написав комедію «Хазяїн». Передова літературна критика оцінила твір як одне з найвидатніших явищ в українській драматургії другої половини XIX ст.

Номер слайду 13

І. Карпенко-Карий, 1903

Номер слайду 14

І. Карпенко-Карий писав: «Я був хворий, і стан мого здоров'я одбивсь на портреті».

Номер слайду 15

І. Карпенко-Карий все частіше скаржився на недуги. Час. від часу він виїжджав то на хутір Надія, то в Єлисаветград, щоб заспокоїтись, відпочити, але хвороба не відступала. Один з останніх фотопортретів видатного драматурга

Номер слайду 16

Здоров'я І. Карпенка-Карого дедалі гіршало. В ті дні, коли його стан трохи поліпшувався, він брав участь у виставах. У другій половиш січня 1907 р. трупа гастролювала в Умані. І. Карпенко-Карий грав у десяти виставах. Це були останні виступи талановитого актора. Він залишив трупу і поїхав на хутір Надія, а через кілька тижнів до моря, в Ялту, Та й тут йому не стало краще. Лишалася єдина надія – на відомого берлінського І. Карпенко-Карий. 19 серпня П. Саксаганський виряджав хворого брата до Берліна. Після обстеження професор сказав, що хвороба (рак селезінки) невиліковна. 2 вересня 1907 р. І. Карпенко-Карий помер. Цей, недавно знайдений рідкісний знімок письменника зроблений на хуторі Надія після приїзду його з Ялти (літо 1907 р.)

Номер слайду 17

Будинок та пам'ятник-бюст I. Карпенка-Карого.

Номер слайду 18

Мартин Боруля (1953, реж. О. Швачко);Наймичка (1964, реж. І. Молостова, В. Лапокниш); Сто тисяч (1957, реж. В. Іванов); Хазяїн (1976, реж. Ю. Некрасов, А. Ріпко). Екранізовані

Номер слайду 19

Пам'ять. На честь Івана Тобілевича названо Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого.

Номер слайду 20

Карпенко-Карий на поштовій марці 1995 р.

Номер слайду 21

Ювілейна монета НБУ присвячена Івану Карпенко-Карому

Номер слайду 22

«Чим він був для України, для розвою її громадського та духовного життя, се відчуває кожний, хто чи то бачив на сцені, чи хоч би лише читав його твори; се розуміє кожний, хто .знає, що він був одним із батьків новочасного українського театру, визначним артистом та при тім великим драматургом, якому рівного не має наша література».І. Франко

Номер слайду 23

pptx
Додано
27 березня 2021
Переглядів
909
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку