Презентація " Іван Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я"

Про матеріал
матеріал презентації домоможе краще засвоїти теоретичні відомості у вивченні твору, запам'ятати персонажі повісті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Нечуй-Левицький «Кайдашева сім’я»

Номер слайду 2

Літературний рідепос

Номер слайду 3

жанрсоціально-побутова повість - хроніка

Номер слайду 4

Напрямреалізм

Номер слайду 5

Реалізм твору Повість «Кайдашева сім'я» - яскравий зразок реалістичного твору, адже автор досліджує в ній родинні стосунки, зосереджуючись на морально-етичній проблематиці..

Номер слайду 6

Жанрові особливості Жанрова відповідність твору полягає в тому, що зображення повсякденного життя Кайдашів розгортається в найрізноманітніших побутових виявах, які часто окреслюються у гумористичному плані..

Номер слайду 7

Головна думка. Показ буденних ситуацій, у яких відбувається змізеріння людської душі, зумовлене постійною залежністю людей від матеріальних нестатків. Духовна роз'єднаність зумовлена відсутністю прагнення зрозуміти один одного. Це отруює життя і батьків, і їхніх синів та невісток.

Номер слайду 8

Реалізм твору Повість «Кайдашева сім'я» — яскравий зразок реалістичного твору, адже автор досліджує в ній родинні стосунки, зосереджуючись на морально-етичній проблематиці. Однією з найпомітніших ознак реалістичної манери письма є докладне змалювання національного колориту українців — побуту, звичаїв, обрядів, вірувань.

Номер слайду 9

Головна думка: показ буденних ситуацій, у яких відбувається змізеріння людської душі, зумовлене постійною залежністю людей від матеріальних нестатків.

Номер слайду 10

Композиція твору: повість складається з дев’яти частин, сюжет у яких розгортається за принципом нагнітання епізодів і сцен. Саме діа­логи «рухають» сюжет твору, у них розкриваються характери героїв.

Номер слайду 11

Сюжет твору: розмова братів Карпа й Лавріна про майбутнє одру­ження, роздратування батька через неробство синів (експозиція) сва­тання й одруження Карпа (зав’язка) поступове назрівання конфлікту між свекрухою і невісткою, сварки між членами родини, одруження Лав­ріна, наростання сімейних конфліктів, Мелашка на прощі в Києві, повер­нення Мелашки в Семигори, смерть Кайдаша через пияцтво (розвиток дії)сварки через мотовило, яйця, курку, кухоль, півня, кабана і грушу (кульмінаційні моменти впродовж викладеного попереду розвитку дії)усихання груші (розв’язка).

Номер слайду 12

Проблематика твору:  - добра і зла; - кохання;• - сімейних стосунків;• - взаємин батьків і дітей;• - людської гідності та свободи;• - віри в Бога й моралі.

Номер слайду 13

ПерсонажіОсновні персонажі твору: Омелько Кайдаш — голова сім'їМаруся — його дружина. Карпо — старший син. Лаврін — молодший син. Мотря — старша невістка. Мелашка — молодша невістка Другорядні персонажі: Параска Гришиха Палажка Солов'їха 

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Омелько Кайдаш працьовитий селянин, виснажений панщиною. Ставши хазяїном, Кайдаш продовжує багато працювати. Набожність уживається в ньому з пияцтвом. Нерідко з церкви він звертав у шинок.

Номер слайду 16

Маруся Кайдашиха дружина Омелька. Сварлива, бездушна жінка. Маруся смачно готувала і замолоду служила у панів покоївкою, від них і сама «набралась трохи панства». Позитивними рисами її характеру є те, що вона працьовита жінка, дбайлива господиня, любляча мати і бабуся.

Номер слайду 17

Усі сварки у сім'ї, всі колотнечі розпочинались через Кайдашиху. І під час сварок вона потрапляла водночас у смішне і сумне становище. На образі цієї егоїстичної жінки показано, як морально занепадає людина в умовах дрібної власності, безпросвітної темряви і ворожнечі. 

Номер слайду 18

Карпо - старший син Кайдашів неласкавий, сердитий, мовчазний, енергійний, суворий, гордий, насмішкуватий, вередливий.

Номер слайду 19

Лаврін добрий, м'який, поетичний. Йому властиве почуття гумору. Парубком він не бере участі у сімейних сварках, а своє ставлення виявляє у жартах.

Номер слайду 20

Мотря  розумна, вродлива і чепурна жінка. Фізично здорова, вона любила працю. Тривалий час вона змовчувала свекрусі, виявляючи свою чемність.

Номер слайду 21

Мелашка має чи не найбільше позитивних рис. На відміну від Мотрі, Мелашка походить з убогої сім'ї, для неї навіть звичайна простора хата Кайдашів здалася раєм. У поведінці і в мові Мелашки підкреслюється привітність і лагідність. Письменник змалював Мелашку з поетичною душею і ласкавим серцем.

Номер слайду 22

Колоритні людські характери повістіОмелько Кайдаш - добрий стельмах, дуже працьовитий, ніколи не сидів без діла, щось завжди майстрував, лагодив. Звичайний селянин. Тяжка праця, панщина підірвали його здоров’я та сили. Маруся Кайдашиха - дружина Омелька. Сварлива, бездушна жінка. Маруся смачно готувала і замолоду служила у панів покоївкою, від них і сама «набралась трохи панства». Кайдашиха з погордою ставиться до бідніших за себе, любить вихвалятись. Позитивними рисами її характеру є те, що вона працьовита жінка, дбайлива господиня, любляча мати і бабуся. Лаврін – молодший син Кайдашів - жартівливий, дотепний, веселий. Він у всьому бачить добро, шанує людей, захоплюється красою природи, має ліричну душу і грає на сопілці. Але, на жаль, зрештою і Лаврін стає егоїстом. Карпо - старший син Кайдашів неласкавий, сердитий, мовчазний. Мелашка – щира, тиха, спокійна, лагідна, чутлива. Вона тяжко переживала безладдя в родині. Її любов до рідної матері, чоловіка, намагається догодити свекрусі. Мотря - один з найдовершеніших образів повісті. Мотря — Карпова дружина. Дівчина була із заможної родини, але добра і не вихвалялася на селі. Узявши шлюб, поринула в тяжкі будні. Зла свекруха звалила на неї всю хатню роботу. Щоденна гризня зробила Мотрю злою, сварливою жінкою. А лють її не мала меж.

Номер слайду 23

"Не чорна хмара з синього моря наступала, то виступала Мотря з Карпом з-за своєї хати до тину. Не сиза хмара над дібровою вставала, то наближалася до тину стара видроока Кайдашиха, а за нею вибігли з хати Мелашка з Лавріном, а за ними повибігали всі діти. Дві сім’ї, як дві чорні хмари, наближались одна до другої, сумно й понуро". Кайдаші сваряться через кожну дрібницю. Помирити їх не можуть ні громада, ні священик. Однією з причин ворожнечі стає груша, за яку родина билася кілька років, поки та не всохла.

Номер слайду 24

проблема добра і зла  проблема віри в Боги і людської гідності проблема батьків і дітей та сімейних стосунківпроблема виховання і народної мораліПроблематика повісті:

Номер слайду 25

1. І. Нечуя-Левицького «великим артистом зору», «колосальним, всеобіймаючим оком» назвав ... .2. Батько І. Нечуя-Левицького приятелював з відомим українським письменником ... .3. У департаменті поліції І.  Нечуй-Левицький мав репутацію ... .4. Улюблений музичний твір І. Нечуя-Левицького... . 5. В історичних творах «Князь Єремія Вишневецький» та «Гетьман Іван Виговський» письменник змальовує «смутні часи» в історії України доби ... .6. У 1913–1914 рр. І. Нечуй-Левицький склав … у двох частинах.7. Події, описані в «Кайдашевій сім’ї», розвиваються на березі річки 8. Сім’я Кайдашів жила в селі ... .9. Старий Кайдаш мав професію ... .10. Слова Лавріна про дівчат на початку твору є зразком ... .11. Вередував дівчатами, даючи їм влучні характеристики ... .12. Омелько, щоб не вмерти наглою смертю та в воді не потопати, постив ... п’ятниць. Літературний диктант

Номер слайду 26

13. Мелашка жила у свекровій хаті, як у раю цілий ... .14. Вона «як гляне, то од її погляду молоко кисне» ... .15. Сказав про Мотрю, що її треба «посадити в клітку та показувати за гроші» ... .16. Що Кайдашиха «б’є словами гірше, ніж кулаками» відчула .17. На довгу швайку зі здоровою булавою була схожа ... .18. Карпо «іродовою душею» назвав ... .19. «...висока та суха, неначе циганська голка», по другий бік тину стояла ... .20. «Ні один цар не махав з такою втіхою скіпетром, як Мотря своїм...» .21. Кайдашиха на Мотрю і Карпа пішла жалітися ... .22. За українським звичаєм батьківське добро дісталося... .23. Жанровий різновид повісті «Кайдашева сім’я»... .24. Повість «Кайдашева сім’я» назвав «ареною людських пристрастей»... .

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Маньковська Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
10 жовтня 2023
Переглядів
763
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку