Презентація "Іван Світличний - духовний рушій важливих ідей і змагань "шістдесятників"

Про матеріал
Презентація про Івана Світличного може бути використана на уроці української літератури під час вивчення "шістдесятників".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Світличний – духовний рушій важливих ідей і змагань “шістдесятників”

Номер слайду 2

Іван Світличний (1929 – 1992)

Номер слайду 3

Як критик і літературознавець Іван Світличний був носієм і продовжувачем традицій “харківської філологічної школи”. Надруковані 2 статті “Людина приїздить на село” та “Боги і наволоч” знаменували народження нової “натуральної “ критики, що виходила з реальної ситуації у житті та мистецтві.

Номер слайду 4

Критичні публікації І. Світличного:“Розгортання фраз, тез і абзаців у наукові трактати”“Своєрідні взаємофактори, або висхідний кінець фантазії М. равлюка”“Я просто йду і мрію на ходу…”

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Цикл “Гратовані сонети” привертає увагу насамперед зіткненням двох непоєднуваних стихій – елітарної поетичної форми і не вельми “естетичного” змісту.

Номер слайду 7

РИСИ ПОЕЗІЇ:в поезії розвивається задана теза, що тяжіє до формули-висновку, формули-насла, висновку;зерном поетичної думки слугує то приказка, то цитата – прихована чи явна;потужність та спонтанність чуттєвого самовиреження.

Номер слайду 8

Поет, розмовляючи з літературними вчителями й побратимами, вливається в літературний процес:…Хтось невидимий ізбудив. Світ Калинцевих візій-див, Драчеві клекоти і хмелі, Рій Вінграновських інвектив,Чаклунство Ліни, невеселіГолобородькові пастеліІ Стусів бас-речитатив.

Номер слайду 9

Перекладацький доробок І. Світличного

Номер слайду 10

Іван Світличний – лідер “Сучасника”, що спрямував шістдесятницький рух у національному напрямку

pptx
Додано
20 березня 2019
Переглядів
2574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку