Презентація "Із чого виготовляють папір?"

Про матеріал
Із чого виготовляють папір? Мета: дати учням уявлення про виготовлення паперу; розширювати світогляд; виховувати дбайливе ставлення до природних багатств, повагу до людей праці. Слайд 2. Розгляд ілюстрацій і бесіда - З чого виготовляють папір? (З дерева). - Куди везуть спиляну деревину? (На лісопильний завод). - Куди везуть деревину з лісопильного заводу? (На паперову фабрику). Слайд 3. Розгляд ілюстрацій і бесіда - Що роблять на паперовій фабриці? (Здирають кору, рубають деревину на тріски, тріски варять у котлах). - Як називається дерев’яна каша, яку варять? (Целюлоза). Слайд 4. Розгляд ілюстрацій і бесіда - З яких дерев отримують целюлозу? (Здебільшого з ялини, сосни і берези, але використовують також евкаліпт, тополь, каштан та інші дерева). Слайд 5. Розгляд ілюстрацій і бесіда - Як з целюлози роблять папір? (Целюлозу виливають на дротяну сітку у спеціальну машину. Вода стікає, а волокна деревини залишаються. Її віджимають, розгладжують спеціальними валиками. Так утворюється папір). - Куди везуть готовий папір? (До друкарні). Слайд 6. Розгляд ілюстрацій і бесіда - Як друкують книги у друкарні? Слайд 7. Розгляд ілюстрацій і бесіда - Розгляньте уважно малюнки і назвіть шлях, який проходить книга, перш ніж з’явиться у книжному магазині. Слайд 8. 1. Ознайомлення з пам’ятками «А чи знаєте ви?», «Не забувай!» 2. Бесіда - Для чого використовують папір? - Чи легко отримати папір? - Чому потрібно берегти підручники, зошити? (Зошити, підручники – все це зрубані дерева, тому їх потрібно берегти).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Із чого виготовляють папір Презентацію підготувала Ахтимірова М. М., вчитель початкових класів Конотопського ліцею № 10

Номер слайду 2

Як виготовляють папір? Електричними пилами пиляють дерева. Лісовози везуть деревину на лісопильний завод

Номер слайду 3

На паперовій фабриці машини здирають з колод кору, рубають на тріски рубильними машинами, тріски варять у котлах, додають кислоту. Утворюється дерев’яна каша, що називається целюлозою.

Номер слайду 4

Целюлозу отримують з ялини, сосни і берези, а також з евкаліпту, тополі, каштана та інших дерев. Ялина. Каштан. Тополя. Евкаліпт. Береза. Сосна

Номер слайду 5

Целюлозу виливають у спеціальну машину на дротяну сітку. Сітка рухається, вода стікає, а волокна деревини залишаються. Їх віджимають, розгладжують спеціальними валиками – і утворюється широкий цупкий аркуш паперу, який скручують у рулони або ріжуть на аркуші й везуть до друкарні.

Номер слайду 6

У друкарні друкують книги За допомогою комп’ютера набирають текст, на інших машинах друкують малюнки. У машини закладають папір, заливають фарбу і друкують аркуші книги. Потім виготовляють обкладинку і палітурку – ось книга й готова.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

А чи знаєте ви? Для виготовлення 1 тонни паперу потрібно 5,6 м3 деревини, це приблизно 17 дерев. З 1 тонни паперу можна виготовити 30 тисяч звичайних учнівських зошитів. Не забувай! Твої зошити, підручники – це зрубані дерева. А щоб виростити доросле дерево, потрібно не менше 60 років.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
21 січня
Переглядів
287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку