Презентація "Із чого все складається"

Про матеріал
8 урок з курсу "Природничі науки" до модельної програми Д.Біди, Т. Гільберг, Я. Колісник
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Із чого все складається. Природничі науки8 урок. Вчителька: Радченко Оксана Вікторівна

Номер слайду 2

Самостійна робота:І. Продовж речення:1). Будь-який предмет чи організм, який вивчає наука називається - …2). Те, із чого складаються тіла, називають …3). Усі природні об’єкти, які є в космосі (або прилетіли з космосу), називають …

Номер слайду 3

ІІ. «Так чи ні»:4). Молоко, фарби, нафта, ґрунт, мед, мило, соки – це суміші речовин.5). Найбільша насінина на Землі у сейшельської пальми.6). Астероїд – це найбільше за розмірами небесне тіло.

Номер слайду 4

ІІІ. Вибери правильну відповідь:7). Вибери з переліку речовину:а). сніжинка б). айсберг в). вода г). крапля роси8). Зерна злаків, картопля багаті на білий хрусткий порошок, нерозчинний у воді. Цей порошок – це…а). цукор б). крохмаль в). сіль г). сода9). Найдрібніше насіння у природі має:а). орхідея б). мак в). гірчиця г). сейшельська пальма

Номер слайду 5

ІV. Встанови відповідність:10. а. Речовина 1. Зоря б. Суміш 2. Слон в. Небесне тіло 3. Скло г. Фізичне тіло 4. Вода д. Матеріал 5. Нафта

Номер слайду 6

Усі речовини складаються з атомів і молекул. Ми не бачимо їх, бо вони дуже дрібні. Їхнє розташування, рух і взаємодія визначають, у якому стані перебуває речовина – твердому, рідкому чи газуватому.

Номер слайду 7

Доки можна дробити речовину. Учені довели, що всі предмети, усі організми (і ми з вами), наша Земля і всі об’єкти в космосі складаються з найдрібніших частинок речовини. Тіла здаються суцільними нам лише тому, що ми не бачимо цих частинок, вони дуже малесенькі. Стіна, яка складається з окремих цеглин, здаля теж здається суцільною.

Номер слайду 8

Чи можна побачити атоми й молекули. Молекула – найдрібніша частинка речовини. Молекули складаються з атомів. На кадрі найменшого у світі анімаційного фільму «Хлопчик та його атоми» світлі цяточки – окремі атоми. Фільм увійшов до «Книги рекордів Гіннеса», адже всередині людської волосини вмістилося б 1000 його кадрів.

Номер слайду 9

Як змоделювати атоми та молекули.

Номер слайду 10

Чим відрізняються тверді тіла, рідини і гази. Усі речовини можуть перебувати у трьох агрегатних станах – твердому, рідкому та газуватому.

Номер слайду 11

За високих температур атоми і молекули речовини розпадаються на елементарні частини – електрони, нейтрони і протони. Так утворюється плазма – четвертий агрегатний стан речовини. Зорі й тіла міжзоряного простору перебувають у стані плазми. Плазма – найпоширеніший стан речовини у Всесвіті.

Номер слайду 12

Агрегатний стан речовини може змінюватися. Під час нагрівання тверді тіла плавляться, під час охолодження рідини тверднуть, а гази (пара) конденсуються. Випаровування відбувається за будь-яких температур.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Дайте відповіді на запитання:1. Порівняйте тверді тіла і рідини, рідини і гази. Що спільного та відмінного у їхній будові та властивостях?2. Наведи три приклади речовин у твердому, рідкому та газуватому станах.

Номер слайду 15

Домашнє завдання: 1. Прочитати параграф 8;2. Вивчити правила;3. Відповідати на запитання після параграфа (усно);4. Виконати експеримент 3 ст 33 (за бажанням).

pptx
Додано
26 вересня 2022
Переглядів
918
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку