Презентація "Які властивості у рідин"

Про матеріал
Презентація до 10 уроку "Природничі науки" за модельною програмою Д. Біди, Т. Гільберг, Я. Колісник
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які властивості у рідин. Урок 10 Вчителька: Радченко Оксана Вікторівна

Номер слайду 2

Дай відповіді на запитання:1. Що таке фізичне тіло?2. Назви характеристики тіл3. Що таке небесні тіла? Наведи приклади.4. Яких розмірів можуть бути тіла? Як виміряти розміри тіл?5. Із чого складаються тіла?6. Що таке властивості речовин? 7. Опишіть властивості води.8. Що таке атом та молекула?9. Які є агрегатні стани речовин?10. Чим відрізняються тверді тіла, рідини та гази?11. Які властивості мають тверді тіла?12. Як людина використовує властивості твердих тіл?

Номер слайду 3

На відміну від твердих тіл, частинки, з яких складаються рідини, вільніше рухаються і не так сильно притягуються між собою. Тому рідини текучі і їх можна переливати з однієї посудини в іншу.

Номер слайду 4

Чому рідини зберігають об’єм, але не мають власної форми. Частинки у рідинах рухаються вільніше, ніж у твердих тілах, час від часу змінюють своє положення. Тому рідини текучі, не мають власної форми, а набувають форми посудини, в яку їх наливають. Притягання між частинками рідини менше, ніж у твердих тілах, але значне. Тому рідини зберігають об’єм.

Номер слайду 5

Модель розташування молекул у рідині У рідинах як і у твердих тілах, частинки щільно прилягають одна до одної. Тому рідини майже нестисливі.

Номер слайду 6

Рідини не мають власної форми , а набувають форми посудини, у яку їх наливають. Більшість рідин зберігають свій об’єм та є нестисливими.

Номер слайду 7

Що відбувається, коли змішуються дві рідини. У посудину з водою акуратно додаємо кольорову акварельну фарбу. Із часом обидві рідини перемішуються. Між молекулами обох рідин є проміжки. Молекули рухаються. Унаслідок руху молекули однієї рідини проникають у проміжки між молекулами іншої. Таке явище називають дифузією.

Номер слайду 8

Дифузія – самовільне перемішування речовин унаслідок взаємного проникнення частинок однієї речовини в іншу.

Номер слайду 9

Чи впливає температура на явище дифузії?Чи всі рідини змішуються?Явище дифузії є важливим для життєдіяльності рослин, тварин і людини. Завдяки дифузії відбувається дихання та живлення організмів, поглинання вуглекислого газу й виділення рослинами такого потрібного для дихання кисню, постачання природних водойм киснем.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Як відбувається випаровування. З якої посудини рідина випарується швидше? Чому? Об’єм рідини в посудинах однаковий. Ми не бачимо молекул, але щодня спостерігаємо явища, які підтверджують, що всі тіла складаються з найдрібніших частинок, які безперервно рухаються. Одне з таких явищ – дифузія, ще одне – випаровування. Найшвидші частинки відриваються від поверхні і покидають рідину. Рідина переходить з рідкого стану в газуватий.

Номер слайду 12

Випаровування – це перехід речовини з рідкого стану в газуватий. Швидкість випаровування у рідин різна. Вона також залежить від температури і вільної поверхні рідини.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Домашнє завдання:1. Прочитати параграф 10;2. Вивчити правила;3. давати відповіді на запитання після параграфа (усно);4. Завдання «Наукові забави» ст 42 (письмово)

pptx
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
3558
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку