Презентація ." Із глибини Волянської душі"

Про матеріал
Цілі уроку: Презентація до уроку літератури рідного краю. Знати: про поетів, які народилися в рідному краї. Прочитати їхні твори (на вибір). Вміти: прокоментувати ідейно-художні особливості поезії, висловити власні судження і враження про ці твори.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Із глибини Волянської душі презентація дослідницько - творчого проекту Підготувала учитель укр. мови та літератури Криворука Олександра ярославівна   Арламівськоволянський ЗЗСО І-ІІст.

Номер слайду 2

Урок літератури рідного краю Тема. Сучасна поезія рідного краю (на основі місцевих матеріалів). Епіграф: Найпрекрасніша мати щаслива, Найсолодші кохані вуста, Найчистіша душа незрадлива, Найскладніша людина проста. В. Симоненко

Номер слайду 3

  Цілі уроку: Знати: про поетів, які народилися в рідному краї. Прочитати їхні твори (на вибір). Вміти: прокоментувати ідейно-художні особливості поезії, висловити власні судження і враження про ці твори.

Номер слайду 4

Арламівська Воля. Історія створення села

Номер слайду 5

Арламівська Воля. Село Арламівська Воля розташоване на схід від міста Мостиська на відстані 5 кілометрів .

Номер слайду 6

Через село протікає річка Чорний Потік , яка впадає у велику річку Вишню, а бере початок з хутора Макарі , коло Бунева, що на північ від Арламівської Волі. Чорний Потік Вишня

Номер слайду 7

Перша письмова згадка про село відноситься до XVIст.

Номер слайду 8

Село було засноване вихідцями із села Арламів, що за 10 км на захід від Добромиля (тепер Польща). Звідси і назва села –Арламівська Воля.

Номер слайду 9

Пан відпускав селян на нові землі і звільняв їх від панщини та інщих повинностей на певний час(15-20років), тобто відпускав на волю. Люди, які щойно оселилися тут, мали прізвище Арламовські. Ще до сьогодні в селі є люди з такими прізвищами. Село складається із ряду присілків, які тепер з`єдналися з селом.

Номер слайду 10

Згідно з легендою, коли в Україні йшли війни, і вороги наступали на села і міста, люди були безпорадними і безсилими. Так на початку XVIIст. у 1620 році село зруйнували татари; також спалили фільварок . В селі залишилось тільки сім сімей. Інтенсивне заселення Арламівської Волі відбулося за рахунок сусідніх сіл.

Номер слайду 11

Земля належала графу Переллі, і люди були змушені відробляти панщину по 208 днів на рік. Окрім роботи в полі на користь графа , виконували ще багато інших робіт: косили, жали, молотили.

Номер слайду 12

Після проведення аграрної реформи в 1848 році булоскасоване кріпосне право, але селяни і далі були залежними від пана, аж поки не виплатять поміщикові викупні платежі. Це особливо пограбувало людей, і в пошуках кращої долі багато їх розбрелось по всій Австро-Угорщині . Чимало люду виїхало у Францію, Канаду, Аргентину та інші країни.

Номер слайду 13

На початку XX ст. у селі купив маєток поміщик Діаменштайн та збодував фільварок, кращі землі села належали йому .

Номер слайду 14

Селянство знемагало під тягарем нещадної експлуатації. Не в силі терпіти знущань, вони напали на поміщика і повністю його пограбували . У 1918 році розпалась Австро-Угорська імперія, тоді ж польські легіони напали на село.

Номер слайду 15

Але люди , озброївшись вилами, сокирами, відстояли себе! Жителі села бачили всяке та були сильними і мужніми людьми, які отрималали волю !І залишаються такими до нині !

Номер слайду 16

Видатні постаті : Саган Іван Тимофійович (1938—2010) — український краєзнавець, журналіст. Ярема Яким Якимович (1884—1964 ) український психолог, філософ, мовознавець і літературознавець, педагог і культурно-освітній діяч, професор, кандидат філологічних наук. Теофіль Кормош — адвокат, засновник культурно-освітніх та економічних товариств на Мостищині.

Номер слайду 17

Поети рідного краю

Номер слайду 18

План роботи в групах1. Коротко про поета.2. Читання поезій.3. Тематика творів.4. Художні засоби у поезії. 

Номер слайду 19

Іван Ілечко ” Від тоді , як отримав травму хребта і був прикутим до ліжка, щоб не зламати свого духу,почав з промислу Божого писати вірші, пісні, коляди. Став щиро молитися, і Господь підняв на ноги...”

Номер слайду 20

Народився 13.05.1962р. в с. Арламівська Воля . Закінчивши школу, працював токарем на Львівському мотозаводі. З 1981 – 1983рр. служив в армії в Москві. Після служби повернувся у рідне село і продовжив працювати на заводі. З 1989р.,коли важко захворів, починає писати вірші. Друкував свої твори в районній газеті. З 1991-1992рр. працював листоношею в рідному селі. З 1993-2006рр. обраний головою сільської ради с. Арламівська Воля. Співає в народному хорі “Воля”. Зараз займається сільським господарством.

Номер слайду 21

Іванна Наконечна Я над усе люблю свою Вкраїну,Я над усе люблю свій милий край,Я над усе люблю свою родину,Це – найдорожче, друже, пам’ятай!

Номер слайду 22

Народилась 7 липня 1970р. в с. Арламівська Воля. Закінчивши школу, поступила у Судововишнянське училище . У 15 років розпочала трудову діяльність. Працювала швеєю, перукарем, бібліотекарем. Згодом у пошуках кращої долі подалася за кордон у Польщу. 2000 - 2005рр. навчається на правничому факультеті Львівського національного університету ім. І. Франка за спеціальністю правознавство. Працювала юристом у Львівському газовому управлінні. Зі шкільних років захоплюється поезією. Друкувала твори в районній газеті “Наш край”, львівській газеті “Неділя”. З 1998р. розпочалася її благодійницька діяльність у співпраці з місією ”Карітас” на підтримку бідних і потребуючих. Наша землячка проживає у Німеччині і займається волонтерською діяльністю: привозить ліки, медтехніку, одяг для воїнів АТО. Її син Ростислав - учасник АТО, виховує разом з дружиною троє дітей і допомагає матері у волонтерстві.

Номер слайду 23

Ірина Кріль. Мій Боже, дай такі слова,Щоб серця кожного торкнутись. Та не нашкодити, бува,При цім самому не спіткнутись...

Номер слайду 24

Родом з Арламівської Волі. Проживає зараз у Львові. ЇЇ дідусь був дяком у церкві, то ж своїх дітей і онуків учив жити за Божими Заповідями. Ірина є членом Спілки християнських письменників. 2014р. - перша збірка “У домі серця”, у якій письменниця розкриває світ духовних роздумів. У 2015р. відбулась презентація збірки в Арламівськоволянській ЗОШ І-ІІ ст.

Номер слайду 25

Василина Вербянська «Рано чи пізно настає момент, коли почуття вже несила тримати в собі , і ти з терпкістю і обережністю демонструєш їх іншим. У поезії почуття повстають щирими і справжніми…Я хочу, щоб кожен зрозумів, лише з почуттями душа є воістину живою. Не бійтесь розповісти про свою любов. Я не боюсь»…

Номер слайду 26

Народилася 11 березня 1996 року в с. Арламівська Воля. Закінчила Арламівськоволянську ЗОШ, Крукеницький ліцей. Писати вірші почала у 8-му класі . Друкувала твори у районній газеті «Наш Край» і обласній - «Галицьке Юнацтво»Учасниця і випускниця Львівської літературної студії «Джерельце» під керівництвом поетеси Марії Людкевич. Зараз навчається у Київському Національному Університеті культури і мистецтв на факультеті «Режисура, кіно і телебачення».Є автором двох поетичних збірок: “Стрептиз душі”, “Боже, Вільна”.

Номер слайду 27

Найкраще в світі – це наслідувати Христа,Звірять своє життя за його кроком,Щоб душу ближнього й свою зуміть спасти – Цього навчаю учнів рік за роком.  Оксана Якимів

Номер слайду 28

 Народилася 26 жовтня 1973р. у вчительській сім’ї на Самбірщині. У 1988р. закінчила Арламівськоволянську школу і поступила у Самбірське педагогічне училище. З 1992р. працює вчителем початкових класів в Арламівсьоволянській школі. Мріє отримати вищу освіту й у 1993р. вступає до Дрогобицького педінституту. З 1997 – 2000рр. навчається у Львівській богословській академії на курсах вчителів християнської етики. Цього ж року починає навчати християнської етики дітей. У житті реалізує християнське покликання дочки, мами, дружини і просто жінки. 

Номер слайду 29

Підсумок уроку. Сьогодні на уроці я зрозумів (зрозуміла), що… Мені було цікаво… Найбільше мене вразила поезія…тим, що…

Номер слайду 30

Домашнє завдання:1. Проаналізувати вірш, який найбільше схвилював вашу душу.2. Написати твір –роздум « Що можу я зробити для свого краю?»

Номер слайду 31

Дякуємо за увагу !

pptx
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку