Презентація із застосуванням книги Мирослава Дочинця "Зряче перо" до уроку:"Алюміній. Фізичні та хімічні властивості".

Про матеріал
Презентація побудована за зразком конспекту уроку, закликає до знайомства з творчістю сучасного українського письменника Мирослава Дочинця. Містить гру "Хімічний теніс", експериментальні та розрахункові задачі на два варіанти. Задача на надлишок однієї вихідної речовини та на знаходження продукту, якщо відомий вихід від теоретичного. Є схеми, за якими необхідно записати рівняння реакцій, застосовуючи критичне мислення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку꞉ Метали. Алюміній꞉ фізичні та хімічні властивостіІз книги Мирослава Дочинця “Зряче перо ““Шукати що – небудь – чи би гриби, чи теорію залежності – не можна, не пробуючи “. Менделєєв

Номер слайду 2

Очікувані результати. Правила роботи на уроці“Родима мова – як вапно в кістках, як залізо в крові… “2. “Навіщо мріяти про світле майбутнє, якщо ти не запалив іскру світла нині… “3. “Коли Теодор Рузвельт робив щось, він робив це з задоволенням… Ця здатність допомагала Рузвельту зміцнити своє лідерство і вплив. “М. Дочинець( “Зряче перо”)• характеристика алюмінію за його місцем у періодичній таблиці,• проведення дослідів, що підтверджують взаємодію алюмінію з кислотами, розчинами солей, лугами,• спостереження та аналіз демонстраційних дослідів взаємодії алюмінію з неметалами, водою, оксидами металічних елементів,• міні-проект “Алюміній в житті людини”

Номер слайду 3

Актуалізація суб’єктивного досвіду школярів. Гра “Хімічний теніс”(діти запитують один одного)1. Кількість електронів на останньому енергетичному рівні.2. Електронна формула атома.3. Ступінь окиснення у складних сполуках.4. Вид хімічного зв’язку.5. Під час хімічних реакцій електрони віддає чи приймає?6. Де розміщений алюміній у ряду активності?7. Яке місце займає алюміній за поширеністю металічних елементів у природі? 8. Чи трапляється алюміній у природі у вільному стані?

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльностіСкладіть за рисунком доповідь про застосування алюмінію та його сполук. Прийом Bjod: знайти у телефонах інформацію про історію літакобудування в Україні.

Номер слайду 5

Засвоєння знань. Взаємодія з неметалами. Укажіть: екзо- чи ендотермічною є дана реакція?Бурхлива реакція з йодом відбувається , якщо додати декілька крапель води. Чим виступає вода у даній реакції ? Запишіть рівняння даної реакції та укажіть суму коефіцієнтів.

Номер слайду 6

Схема хімічних властивостей алюмінію. Про що свідчить взаємодія алюмінію з кислотами та лугами?За даною схемою складіть рівняння реакцій взаємодії алюмінію з водою,сіркою,хлоридною кислотою,розведеною нітратною кислотою

Номер слайду 7

Розв’язування експериментальних та розрахункових задач, що підтверджують амфотерність алюмінію. Інструктаж з БЖДВ-1 Підберіть необхідні матеріали та обладнання і проведіть реакцію між алюмінієвим порошком і хлоридною кислотою. Обчислити об’єм водню, що виділяється при дії розчину, який містить 3,65г хлоридної кислоти на порошок алюмінію масою 2,7г. В-2 До алюмінієвого порошку прилийте розчин гідроксиду натрію та нагрійте пробірку. Обчислити об’єм виділеного водню, якщо маса алюмінію 5,4г, а об’ємний вихід у даній реакції становить 60% від теоретичного.

Номер слайду 8

Алюміній – відновник металів. Розвиток критичного мислення. Взаємодія із солями у розчиніПрочитайте стр.130 підручника та завершіть лише цю реакцію, яка відбувається: Al + Mn. SO4 →Al + Ba. Cl2 →Поясніть свій вибір. Взаємодія з оксидами металічних елементів. Завершіть рівняння згідно пояснень у підручнику на стр.130 Al + Fe. O → Al + WO3 →Al + Mn. O2 →Поясніть, що таке алюмотермія. Треба все досягати найпростішим шляхом. Але не спрощеним. Альберт Енштейн(із книги “Зряче перо”)

Номер слайду 9

Творчий розвиток знань. За схемою запишіть рівняння можливих реакцій Al. KOHH2 SO4(РОЗВ.)Zn(OH)2 CL2 H2 OCu. SO4 Mg. Cl2“Вчитися треба не як стати щасливим, а як бути гідним щастя.”М. Дочинець. Зряче перо.

Номер слайду 10

Релакс. Мирослав Дочинець. Зряче перо. Навіщо робити кроки, якщо вони не залишають сліду. Навіщо промовляти слова, якщо вони лише порушують тишу.І навіщо ставити запитання, на які немає відповідей…Наша прописка ─ земля і вода. Наша посада – добротворення.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
5 січня 2020
Переглядів
1045
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку