Презентація к уроку "Формування адаптацій на молекулярному рівні"

Про матеріал

Урок створений за програмою "Біологія і екологія. 11 клас". Містить як теоретичні відомості, так і завдання на осмислення інформації та ії практичне використання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формування адаптацій на молекулярному рівні організації Автор розробки. Потапова Г.І. вчитель біології і хімії вищої категорії, вчитель-методист2019-2020 н.р. Урок 3

Номер слайду 2

Реакції на молекулярному рівні спрямовані на підтримку ефективності у трьох напрямах: Збереження структурної цілісності і функціональної активності макромолекул (НК, ферментів, білків, хроматину, рибосом, мембран)2. Забезпечення організму джерелами енергії та речовинами для біосинтезу речовин3. Регуляція обміну речовин та енергії, що вможливлює своєчасну зміну швидкості і напряму метаболічних процесів

Номер слайду 3

3. Проаналізуйте графік змін кількості стійких до антибіотику бактерій сальмонелл, поясніть, чому з роками спостерігається зростання?4. Чому з часом антибіотики, як ліки, стають неефективними?Поміркуйте!рис. 4.1. А рис 4.1. Б1. Який напрям підтримки ефективності ілюструє даний приклад?2. Під час порушень використання людиною антибіотиків в природнє середовище потрапляє велика кількість цих речовин. До яких змін в екосистемах це може призвести?З’ясуйте!

Номер слайду 4

Основою формування адаптацій на всіх рівнях організації є молекулярні та клітинні механізми збереження, зміни та реалізації генетичної інформації

Номер слайду 5

Етапи реалізації генетичної інформації

Номер слайду 6

Мутація – будь-яка зміна спадкової інформації

Номер слайду 7

Генні мутації

Номер слайду 8

Сірповидно-клітинна анемія Заміна одного нуклеотиду у відповідному гені призводить до синтезу замість нормального гемоглобіну А його зміненої форми- гемоглобіну S. При цьому еритроцити набувають серповидної форми і гинуть. Ця мутація є сублетальною в нормальних умовах мешкання людини. Утім в регіонах, де поширена малярія, швидка загибель серповидних еритроцитів має адаптивне значення , оскільки блокує розвиток малярійних плазмодіїв і тим забезпечує виживання людини

Номер слайду 9

Хромосомні ( структурні) мутації

Номер слайду 10

Кольорове бачення приматів – результат дуплікації

Номер слайду 11

Геномні мутаціїПоліплоїдія Анеуплоїдія

Номер слайду 12

Поліплоїдія. До поліплоїдів належить чимало видів, серед яких пшениця,овес,тютюн,бавовник. Поліплоїдія  мала величезне значення в еволюції дикорослих і культурних рослин. Вважають, що біля третини всіх видів рослин виникли за рахунок поліплоїдії, хоча в деяких групах наприклад в хвойних це явище спостерігається рідко.

Номер слайду 13

Про природні антифрізи. Поміркуйте!

Номер слайду 14

Формування адаптації на молекулярному рівніОпрацюйте текст

Номер слайду 15

Формування адаптації на молекулярному рівніОпрацюйте текст

Номер слайду 16

Формування адаптації на молекулярному рівніСкладіть схему Вихідний матеріал. Мутація 2 Мутація 1 Результат

Номер слайду 17

Механізми адаптацій на молекулярному рівніЗміна концентрації наявних різновидів макромолекул, збільшення або зменшення синтезу тих чи інших білків Синтез меланіну в шкірі людини як приклад полімерії (множинного алелізму)Яке значення має ця адаптація? До якої групи адаптацій ії можна віднести? Під дією яких чинників середовища виникла ця адаптація?Яка форма природного добору сприяла формуванню адаптації?

Номер слайду 18

Механізми адаптацій на молекулярному рівні2. Утворення нових різновидів макромолекул, які виявилися придатними для функціонування в нових умовах. Які переваги надає квиткам ця особливість забарвлення?До якої групи адаптацій ії можна віднести? За допомогою якого виду мутацій, можливо, виникла ця адаптація?

Номер слайду 19

Механізми адаптації на молекулярному рівніОпрацюйте інформацію щодо властивостей гемоглобину типів А, G, F. Зробіть висновки щодо біохімічного та фізіологічного сенсу цієї адаптації. Гемоглобін дорослої людини - А-тип (від adult — дорослий)- містить два α— і два β-ланцюга. 1 г гемоглобіну А-типу пов’язує 1,34 мл O2. У перші 3 місяці життя плоду людини у крові містяться ембріональні гемоглобины типу GI (4 ε ланцюга) і GII (2α і 2β ланцюга). Потім формується гемоглобін F (від faetus — плід). Гемоглобин F представлений 2 ланцюгами α і 2 ланцюгами GI . Гемоглобін F має на 20-30 % більшу спорідненість до O2, ніж гемоглобін А. У новонародженого до 50-80 % гемоглобіну представлені гемоглобіном F і 15-40 % — типом А, а до 3 років рівень гемоглобіну F знижується до 2 %.2. Утворення нових різновидів макромолекул, які виявилися придатними для функціонування в нових умовах. У хребетних тварин і людини існують декілька форм гемоглобіну. Наприклад, у людини розрізняють гемоглобін А, G, F.

Номер слайду 20

Механізми адаптації на молекулярному рівні3. Зміна регуляторних функцій білків і клітинних процесів метаболізму.

Номер слайду 21

Механізми адаптації на молекулярному рівні4. Ефективність використання наявних макромолекул ( метаболічна регуляція), яка залежіть від концентрації окремих низькомолекулярних речовин. Наприклад активність ферментів залежить від концентрації субстрату, продуктів ферментативної реакції, наявності мінеральних речовин або вітамінів. Проаналізуйте графік залежності швидкості ферментативної реакції від концентрації субстрату. Чим можна пояснити зниження швидкості реакції при суттєвому збільшенні концентрації субстрату?

Номер слайду 22

Механізми адаптації на молекулярному рівні5. Зміна просторової організації біополімерів наприклад, білок пуротонін міститься в отруті гримучих змій і в зерні пшениці, де його відмінність визначається зайвим дисульфідним зв'язком. Пригадайте, про яку просторову структуру білка йде мова?Як ви вважаете, який з білків –пшениці або гримучника – з’явився в процесі еволюції раніше? Завдяки якій мутації виник змінений білок?Про що свідчить практично повна схожість будови білків рослини і тварини?

Номер слайду 23

Перевірте себе

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Опрацювати § 3, стор. 12 Створити опорний конспект за матеріалом даної презентаціїВиконати завдання: Зверніть увагу на те, що природними антифризами можуть бути білки, вуглеводи, ліпіди, спирти:

Номер слайду 25

Використано матеріали підручників

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Плодієнко Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мітіна Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Каражекова Марія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Мукомел Оксана Вікторівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
13 липня 2019
Переглядів
13236
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку