Презентація кабінету "Навчальний кабінет хімії- творча лабораторія вчителя та учнів"

Про матеріал
Презентація нового кабінету хімії через методику економного використання хімічних реактивів, Дана розробка знайомить присутніх з положеннями Концепції нової української школи в області природничих наук;
Перегляд файлу

Тема: Навчальний кабінет хімії- творча лабораторія вчителя та учнів

Мета: презентувати новий кабінет хімії; навчити методиці економного використання хімічних реактивів; ознайомити присутніх з положеннями концепції нової української школи в області природничих наук; наказом МОН від26.06.2016 №704 «Про затвердження Типового переліку засобів навчання та обладнання навчального і загального призначення для кабінетів природничо-математичних предметів загальноосвітніх навчальних закладів»

із змінами і доповненнями, внесеними  наказом Міністерства освіти і науки України  від 14 липня 2017 року N 1036; наголосити на вимогах до кабінету хімії, як лабораторії навчання та виховання.

Форма проведення: лабораторне дослідження

Ключові поняття: компетентність, нова українська школа, акмеологія

Обладнання: інтерактивна дошка, набір для створення моделей молекул і атомів, на окремих аркушах принципи дидактики, маркерна дошка, набір реактивів та хімічного посуду.

                                                         «Ми хочемо перейти від школи, яка

                                                    напихає дітей знаннями,   які дуже

                                               швидко застарівають,  до школи

                                                            компетентностей   (поінформованість,

 обізнаність»

Лілія Гриневич

 

                                              Хід проведення:

І.Організаційний момент. При вході до кабінету вчителі отримують  символічні колбочки різного кольору ( для роботи в групах).

Чи знаєте ви скільки хімічних реакцій відбувається в нашому організмові протягом життя? Близько 24 млн тільки під час фокусування в оці різних предметів,  а скільки у нас вдома є хімічних засобів, якими ми користуємося в побуті і повинні знати їх властивості та правила їх  безпечного користування.

Тому,  мабуть , зайве говорити про місце хімії як науки у системі наук про природу. Серед ключових компетентностей нової української школи є компетентність в області природничих наук.

Організація навчального процесу й успішне навчання значною мірою залежить від матеріальної бази, яка визначається специфікою навчального предмета. Добре обладнаний шкільний кабінет якраз і є матеріальною базою освітнього процесу.

Ефективність навчання залежить від змісту навчальних матеріалів, але і в яких умовах проходить навчання. Один з важливих факторів вдосконалення освітнього процесу- це створення кабінетної системи. А оформлення шкільного кабінету служить візитною карткою навчального закладу та вчителя. Оснащення кабінету, його зовнішній вигляд допомагають вчителю ефективніше і яскравіше проводить уроки.

Зміни в освіті завжди робить учитель. Дитина, яка не має якихось задатків з певного предмета, можливо, педагогічно занедбана, могла себе реалізувати. Щоб вона мала той рівень знань, який дозволяє їй самій себе почуватися культурною людиною, щоб кожен написав і поклав на столі таку фразу:

« У дитини не тільки твій предмет».

Хочу звернути вашу увагу на наказ МОН від 26.06.2016 №704 «Про затвердження Типового переліку засобів навчання та обладнання навчального і загального призначення для кабінетів природничо-математичних предметів загальноосвітніх навчальних закладів» із змінами і доповненнями, внесеними  наказом Міністерства освіти і науки України  від 14 липня 2017 року N 1036;яким ми керувалися-готуючи до ліцензування закладу освіти. На сьогодні вимоги до навчальних кабінетів підвищуються в контексті тих реформ, що відбуваються в освіті тепер.

Навчальний кабінет хімії- це  творча , експериментальна лабораторія вчителя та учнів.

ІІ. Основна частина.

Завдання вчителя хімії на сьогодні найбільш приземлено навчити дітей

використовувати знання в побуті, в  повсякденному житті. А ще урок повинен бути динамічним, цікавим і не нудним. Учитель має охопити всіх дітей класу роботою. Тому я пропоную вам обєднатися у групи на основі кольору символічних колбочок , які ви отримали при вході до кабінету.

Традиційно урок хімії складається з хімічного екперименту. На сьогодні матеріальне забезпечення реактивами бажає бути кращим. Тому є необхідність економно використовувати реактиви на уроках. Для цього я хочу познайомити Вас з методикою Бєлікова- з використанням малої кількості реактивів.

Робота в малих групах.

 Тому І група « Експериментатори» .Працюють під девізом:

« Експеримент- основа пізнання світу» отримує завдання порівняти використання реактивів у звичайних пробірках і використовуючи плати для експерименту по методиці Бєлікова  ( використання індикаторів).

 Вищим пілотажем в хімії є просторова уява дітей стосовно форми атомів та молекул.

 ІІ група : « Синтезатори» : отримує завдання створити моделі молекул , формули яких є на  столах. Учасники групи працюють під девізом: «Аналіз і синтез» - одна з умов хімічного процесу  .

 Звичайний урок хімії неможливий без використання дидактичних принципів.

ІІІ група : « Теоретики» : повинна пригадати дидактичні принципи  і створити схему. Учасники групи працюють під девізом : « Теорія – це базис оволодіння навчальними знаннями»,

Напрацювання групи презентують, роблять висновки.

Рефлексія. Підсумок .

Інтерактивна вправа: « Ланцюжкова реакція»

( продовжити речення):

1.Каталізатор прискорює хімічну реакцію. А директор у школі є…(  епіцентром НВП, головною особою у школі, менеджером )

2. Індикатором на визначення основ є фенолфталеїн. А індикатором освітнього процесу є…( знання, результативність, результати ЗНО)

3.Періодичну систему починає хімічний елемент Гідроген. А у школі освітній процес розпочинається…( із дзвінка, 1 вересня, з приходу вчителя в клас)

4. Менделєєв Д.І. створив періодичну систему, а Лілія Гриневич …( творить реформи, нову українську школу).

5.Лужні метали очолюють ряд активності металів, а заступники директорів …

( очолюють методичну роботу, є активними адміністраторами).

6. Хімія наук по речовини та хімічні елементи. Вона входить до складу…

( природничих наук, інваріантної складової).

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Інші матеріали
Додано
1 листопада 2019
Переглядів
982
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку