Презентація " Кам'яне вугілля"

Про матеріал
Електронний контент для дистанційного навчання . Методика "Перевернутий клас". Розширенний план уроку з презентацією. Хімія, 10 клас. Розробка актуальна. Допоможе при викладанні хімії в школі під час дистанційного та змішанного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Кам’яне вугілля, продукти його переробки Урок 12

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

способи хімічної переробки вугілля

Номер слайду 9

Коксування кам’яного вугілля. Коксування – процес розкладу вугілля за високої температури й відсутності повітря. Кокс одержують на коксохімічних заводах. Кам’яне вугілля піддають сухій перегонці (коксування) шляхом нагрівання у спеціальних коксових печах без доступу повітря при температурі 1000ºС.

Номер слайду 10

Кокс – тверда пориста речовина темно-сірого кольору, що містить 96-98% Карбону за масою, а також Гідроген, Оксиген та деякі інші елементи. Його використовують як відновник у металургії, зокрема у виробництві чавуну.

Номер слайду 11

Процес коксування – це не лише добування необхідного для металургії коксу. Не менш цінними є продукти, які утворюються паралельно із коксом.

Номер слайду 12

Коксовий газ Амоніак вилучають, пропускаючи коксовий газ, що утворюється у розчин сульфатної кислоти, а амоній сульфат, що утворюється, використовують як азотне добриво. Бензен поглинають органічними розчинниками, а потім виділяють перегонкою. Звільнений від амоніаку і бензену коксовий газ використовується як паливо в промисловості , а також як хімічна сировина для добування водню.

Номер слайду 13

Кам’яновугільна смола. Густа чорна рідина зі специфічним запахом. Вона піддається дробній (фракційній) перегонці

Номер слайду 14

- легке масло (температура кипіння до 170ºС) - середнє масло (температура кипіння 170-230ºС) - важке масло (температура кипіння 230-270ºС) - антраценове масло (температура кипіння 270-350ºС) - залишок – пек.

Номер слайду 15

Надсмольна водамістить розчинені гази – вуглекислий газ, сірководень, хлороводень, амоніак та солі амонію.

Номер слайду 16

Газифікація перетворення низькосортного вугілля, бурого вугілля і торфу за допомогою хімічних реакцій на суміш газоподібних і рідких вуглеводнів.

Номер слайду 17

Гідрування перетворення вугілля на рідкі та газуваті вуглеводні під дією водню за температури 400-600ºС, певного тиску і наявності каталізатора.

Номер слайду 18

Отже , з вугілля, завдяки значній різноманітності його складу, можна добути незрівнянно ширший асортимент продуктів, ніж з нафти і природного газу.

pptx
Додано
6 грудня 2021
Переглядів
1407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку