Презентація. Карбонові кислоти.

Про матеріал
Пропоную до уваги добірку навчального матеріала у вигляді презентації. Презентація за темою "Карбонові кислоти" може бути корисною та використана під час підготовки до уроку або під час уроку онлайн або офлайн заняття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема заняття. Карбонові кислоти.

Номер слайду 2

План заняття.1. Повторення навчальної інформації за § 15. «Альдегіди». Хімія. Рівень стандарту. 10 клас. Ярошенко. https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/16.php 3 D сцени. https://ua.mozaweb.com/uk/ (метаналь, етаналь). Тести. Тренувальні завдання. 2. Ознайомлення з навчальною інформацією за § 16. «Карбонові кислоти». Хімія. Рівень стандарту. 10 клас. Ярошенко. https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/17.php 3. Ознайомлення з умовами домашнього завдання. Домашнє завдання.1. Повторити навчальну інформацію за § 15. «Альдегіди». Хімія. Рівень стандарту. 10 клас. Ярошенко. https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/16.php 2. Вивчити навчальну інформацію за § 16. «Карбонові кислоти». Хімія. Рівень стандарту. 10 клас. Ярошенко. https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/17.php 3. Виконати письмові завдання домашньої роботи.

Номер слайду 3

СН2 О

Номер слайду 4

СН2 О2 HCOOHCH3 COOHС2 Н4 О2

Номер слайду 5

Одним із важливих класів оксигеновмісних органічних сполук є клас карбонових кислот. Карбонові кислоти - це похідні вуглеводнів, у молекулах яких міститься одна або декілька характеристичних карбоксильних груп  -COOH.

Номер слайду 6

 За характером вуглеводневого залишка. За цією ознакою карбонові кислоти класифікують так само, як і вуглеводні - на насичені, ненасичені та ароматичні:

Номер слайду 7

За основністю виділяють одно-, двох-, трьохосновні кислоти тощо

Номер слайду 8

За кількістю атомів Карбону в молекулі кислоти поділяють на нижчі (до 10 атомів Карбону) і вищі (ВКК) (понад 10 атомів Карбону). Гомологічний ряд насичених одноосновних карбонових кислот. Загальна формула насичених одноосновних карбонових кислот: R-COOH або Cn. H2n+1 COOH (n ≥ 0)

Номер слайду 9

До насичених одноосновних карбонових кислот належать такі, що у своєму складі містять одну характеристичну (функціональну) карбоксильну групу - СООН і насичений вуглеводневий ланцюг. Їхню будову розглядають як похідні алканів, у молекулах яких один атом Гідрогену заміщений на карбоксильну групу. Тривіальні назви карбонових кислот часто відбивають їхнє походження, а за систематичною номенклатурою назви утворюють від назв вуглеводнів додаванням суфікса -ов-, закінчення -а та слова кислота.

Номер слайду 10

Назви насичених одноосновних карбонових кислот згідно з правилами IUPAC будують з назви відповідного вуглеводню з додаванням суфікса -ов і закінчення -а. Перед коренем назви записують бічні замісники, зазначають їхнє положення й кількість. Нумерацію карбонового ланцюга починають з атома Карбону карбоксильної групи. Для карбонових кислот характерна ізомерія карбонового ланцюга. Для карбонових кислот характерна міжкласова ізомерія з естерами. 

Номер слайду 11

Складу Cn. H2n. O2 відповідають два класи сполук з різними характеристичними групами - карбонові кислоти та естери. Естери є міжкласовими ізомерами для карбонових кислот: Карбоксильна характеристична група й вуглеводневий замісник у складі молекул насичених одноосновних карбонових кислот зумовлюють їхні фізичні й хімічні властивості.

Номер слайду 12

ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ. Перші три кислоти в гомологічному ряду за стандартних умов - рідини з різким кислим запахом, добре розчинні у воді; наступні шість - оліїсті рідини з неприємним запахом; починаючи з кислоти з десятьма атомами Карбону в молекулі, - тверді речовини. Розчинність карбонових кислот у воді зменшується зі зростанням відносної молекулярної маси, вищі карбонові кислоти нерозчинні у воді. На фізичні властивості карбонових кислот суттєво впливає можливість утворення водневих зв'язків. Карбоксильна група утворює їх як атомом Оксигену, так і гідроксильною групою. Тому притягання молекул карбонових кислот одна до одної та до молекул води набагато сильніше, ніж у спиртів. Енергія водневих зв'язків у карбонових кислот настільки велика, що вони утворюються навіть у газоподібному стані (під час випарювання), і у випарах кислоти існують у вигляді димерів: У карбонових кислот температури кипіння й плавлення значно вищі, ніж у відповідних їм спиртів та альдегідів. Для карбонових кислот спостерігаються такі самі закономірності у фізичних властивостях, ізомерії та номенклатурі, як для алканів, спиртів і альдегідів. Суттєві відмінності зумовлені карбоксильною групою.

Номер слайду 13

1. Мурашину кислоту вперше виділив у 1670 р. англійський натураліст Джон Рей з рудих лісових мурашок. 2. Масляну кислоту 1814 р. уперше виявив у вершковому маслі французький хімік Мішель Ежен Шеврьоль. 3. Бензоатну кислоту вперше виділено в XVI ст. сублімацією з бензойної смоли (росного ладану), що добувають зі стіраксового дерева. 4. Молочна кислота - продукт молочнокислого бродіння цукрів, утворюється внаслідок скисання молока, бродіння вина й пива. 5. У 1773 р. Франсуа П’єр Саварі з Фрібурга (Швейцарія) виділив щавлеву кислоту з її солі, яка міститься в щавлю. 6. Лимонну кислоту відкрив та виділив із соку недостиглих плодів лимона в 1784 р. шведський хімік Карл Вільгельм Шеєле

Номер слайду 14

Застосування й фізіологічна дія насичених одноосновних карбонових кислот зумовлені їхніми властивостями. Ці сполуки широко використовують в органічному синтезі. Суміш пальмітинової (С15 Н31 СООН) і стеаринової (С17 Н35 СООН) кислот - сировина для виготовлення стеаринових свічок. Солі вищих карбонових кислот і лужних елементів застосовують як мила, мастила, емульгатори. Сикативи - допоміжні сполуки, які вводять в олійні фарби для пришвидшення процесу висихання - є солями насичених одноосновних карбонових кислот і важких металічних елементів. Сильна бактерицидна дія мурашиної (метанової) кислоти зумовлює її застосування в медицині та як консерванта - у сільському господарстві (оброблення сіна й силосу) і в харчовій промисловості (харчова добавка Е 236). Також її використовують для дезінфікування, оброблення шкіри, текстильних матеріалів і паперу. Оцтову (етанову) кислоту застосовують у харчовій (Е 260) і хімічній промисловості. У побуті - як смакову добавку й консервант, для дезінфікування, вибавляння плям тощо. Насичені одноосновні карбонові кислоти в малих концентраціях не шкідливі. Проте потрапляння всередину або на шкіру концентрованих розчинів нижчих карбонових кислот призводить до отруєння й тяжких опіків. Тож використання карбонових кислот на виробництві та в побуті потребує обережності.

Номер слайду 15

Загальний спосіб добування карбонових кислот - окиснення первинних спиртів та альдегідів такими окисниками, як калій перманганат, калій дихромат, селен(IV) оксид Se. O2, аргентум(І) оксид Ag2 O (амоніачний розчин), купрум(ІІ) гідроксид Cu(OH)2. нітратна кислота: Добування етанової кислоти ґрунтується на вже відомій нам хімічній реакції - частковому окисненні етаналю, який утворюється внаслідок часткового окиснення етанолу Це є ще одне підтвердження існування генетичних зв’язків між спиртами, альдегідами й карбоновими кислотами. У загальному вигляді спрощена схема реакції «срібного дзеркала» за участі альдегідів така:

Номер слайду 16

ПРО ГОЛОВНЕ• Карбонові кислоти - поширені в природі органічні речовини.• Молекули одноосновних карбонових кислот складаються з вуглеводневого замісника -R та карбоксильної групи -СООН.• Загальна молекулярна формула насичених одноосновних карбонових кислот Сn. Н2n. О2.• Для карбонових кислот характерна структурна ізомерія: карбонового скелета й міжкласова.• Назви карбонових кислот складаються за алгоритмом: алкан- + -ова + кислота → алканова кислота.• Водневі зв’язки можуть утворюватися як між молекулами одноосновних карбонових кислот, так і між ними та молекулами води. Карбоксильна характеристична група й вуглеводневий замісник у складі молекул насичених одноосновних карбонових кислот зумовлюють їхні фізичні й хімічні властивості.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Осіпчук Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 січня 2023
Переглядів
5744
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку