Презентація "Картопля - другий хліб"

Про матеріал

Батьківщина картоплі — Південна Америка. Тамтешні індіанці за декілька тисячоліть до нашої ери із приморожених і потім висушених картоплин почали готувати основну свою їжу — "чуньо". Була вона такою вартісною, що слугувала замість грошей — як основна одиниця обміну.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Класна година для учнів 7 класу Кл. керівник Нівіна Н.П.

Номер слайду 2

розглянути походження картоплі , її використання та властивості; формувати потребу у здоровому способі життя; розвивати навички пошукової діяльності, вміння працювати самостійно та в колективі; виховувати естетичний смак та культуру харчування.

Номер слайду 3

Батьківщина картоплі — Південна Америка. Тамтешні індіанці за декілька тисячоліть до нашої ери із приморожених і потім висушених картоплин почали готувати основну свою їжу — "чуньо". Була вона такою вартісною, що слугувала замість грошей — як основна одиниця обміну.   "Сушене м'ясо без "чуньо" подібне до життя без кохання" — це індіанське прислів'я збереглося донині.

Номер слайду 4

В Європі картоплю вперше згадано в книжці іспанського історика Педро Ч'єза де Лекон "Хроніка Перу", що вийшла 1553 року в місті Севільї. Розповідаючи, як конкістадори 1536-го завезли цю рослину на свій континент, де Лекон зазначає: "Паппа — це особливий вид земляних горіхів. Зварені, вони стають м'якими, як печений каштан. При цьому покриті шкіркою, не товщою за шкірку трюфеля". Трюфель — підземний трубчастий гриб, а паппа — назва картоплі мовою перуанських індіанців.

Номер слайду 5

  В Італії перуанську "паппу" назвали "тартуфолі" — через зовнішню подібність до трюфелів. Звідти вона поширилася по всій Європі. Але її ще довго не їли. У Німеччині, приміром, картоплю спочатку вирощували задля квітів на клумбах перед палацами та в горщиках на підвіконнях. А позолочені плоди вішали на різдвяну ялинку. У Франції до кінця ХVІІ ст. квітами картоплі було модно прикрашати костюми й зачіски, складати з них букети.

Номер слайду 6

На ринковій площі французького міста Мондидьє встановлено пам'ятник аптекарю Антуану Пармантьє (1737–1813). Завдяки його завзятій пропаганді французи почали масово вирощувати картоплю для їжі. Доти нею лише годували свиней. А прусський король Фрідріх Великий (1712–1786) іще раніше оголосив вирощування і споживання картоплі національним обов'язком німців. Саме цей овоч на початку ХІХ ст. в Європі спричинив демографічний вибух, кажуть експерти.

Номер слайду 7

Російська цариця Катерина ІІ, німкеня за походженням, 1765-го видала наказ відправити до всіх губерній "земляних яблук на розплід". Під неї стали відводити найкращі землі від Балтики до Камчатки. Та толком не пояснили селянам, ані як її правильно вирощувати, ані як споживати. Вони часто труїлися її зеленими ягодами, бо гадали, що саме їх слід їсти. Усе це врешті-решт викликало так звані картопляні бунти. А проти розпорядження 1841 року "О мерах к распространению разведения картофеля" у північних губерніях імперії та на Приураллі й Поволжі повстали понад 500 тис. селян. Вони знищували картопляні поля й били чиновників. Крім росіян, бунтували марійці, чуваші, удмурти, татари, комі. Уряд вислав війська, запровадив розстріли.

Номер слайду 8

В Україні картопляних бунтів не було. Бульбу поступово впровадили здебільшого німецькі колоністи. Спочатку на Півдні — колишніх запорозьких землях. Саме слово "картопля" — перекручене німецьке "картоффель". До появи в нас картоплі — у різних регіонах називають її бараболею, бандуркою, бульбою, мандибуркою — українці їли переважно каші з круп, страви з борошна й сирі та квашені овочі. Доки картопля не прижилася, в Україні її називали чортовим яблуком, земляною грушею, ріпою диявола, собачими яйцями. Коли ж уже стала "другим хлібом" — завдяки вдесятеро вищій за зернові врожайності — про її походження заговорили інакше.

Номер слайду 9

Протягом ХІХ ст. картопля поширилася в Україні від Карпат до Слобожанщини. Найкраще ж родить на Поліссі. Тут навіть є звичай: щоб картопля вродила велика, під час садіння треба вибрати найбільш огрядну жінку й декілька разів стукнути її дупою об землю.

Номер слайду 10

Картопля фрі - один з найпопулярніших продуктів ресторанів «Макдональдс». По своїй популярності він поступається хіба що гамбургеру. Але його успіх оточений безліччю міфів. Що тут правда і що вигадка?

Номер слайду 11

МІФ № 1: Картопля фрі роблять з порошку Інформація про те, що картопля фрі роблять з порошку, - це вигадка. Швидше за все, вона народилася в головах тих недовірливих громадян, які помилково вважають, що не може вродити картопля такого розміру. «Ну подивіться, які довгі виходять з нього соломки!» Насправді така картопля є, це сорти Сантана, Інноватор і Рассет Бурбон. Причому, щоб цей елітний картопля була максимально смачним і корисним, Fam Frites постійно перевіряє грунт, де його вирощують, на відсутність шкідливих речовин і комах, а поля обладнані системою автоматичного контролю зрошення та використання добрив. МІФ № 2: В картоплі фрі не залишається нічого корисного Справа в тому, що картопля для «Макдональдса» чистять особливим способом. Спочатку бульби обдають парою. Від цього шкірка розм'якшується. А потім її зчищають спеціальними щіточками. Цей спосіб очищення має перевагу перед традиційним, тому що дозволяє значною мірою зберегти найбільш насичений вітамінами верхній шар картоплі. Смажиться овоч у ресторанах «Макдональдс» всього 3 хвилини, тоді як в домашніх умовах теплова обробка триває довше - 20-25 хвилин. Тому в картоплі фрі в «Макдональдсі» зберігається досить корисних речовин.

Номер слайду 12

Їхали мандрівники дорогою і шукають, де б його встановитись ніччю. Сіли вони в лісу. Нарвали сухого бур'яну, щоб топить, і розклали вогонь. Пішов мандрівник ще вирвати сухого бур'яну. Зустрічає зелень, а на тій зелені ростуть маленькі квіточки. Мандрівник узяв і вирвав. Дивиться, що здорові грудки якоїсь рослини. Кинув мандрівник грудки рослини у вогонь. Настав ранок. Вони взяли ці грудки і почали їсти. їм сподобалось, і пішли й ще вирвали грудки. Поїхали мандрівники в місто і роздали людям ці грудки, щоб посадили. Через деякий час люди догадались, що ця рослина називається картоплею.

Номер слайду 13

Картопля - джерело вітаміну С. Ще в російському журналі «Економічний магазин» 200 років тому писалося, що «багато лікарів хвалить вживання картоплі в їжу хворих. Вважається їжа лікувальною від цинги». Кількість вітаміну С змінюється залежно від ряду умов. Ранні сорти і молоді бульби містять вітаміну більше. У картоплі є й інші важливі вітаміни В2, В6, РР, але в невеликих кількостях. У бульбах картоплі є залізо, фосфор, йод, натрій, магній, кальцій, марганець, мідь, цинк, нікель, кобальт, бор та інші. Вони містять близько 25 % так званих сухих речовин, до складу яких входять: вуглеводи -20 %, білки - 2 %, жири - 0,15 %, органічні кислоти та інші сполуки. Білки картоплі - найповноцінніші з усіх рослинних білків.

Номер слайду 14

Цікаві факти В світі існує декілька музеїв картоплі. Один з них знаходиться в Бельгії. Серед його експонатів — тисячі предметів, що розповідають про історію картоплі, — від поштових марок з його зображенням до знаменитих картин на ту ж тему («Їдці картоплі» Ван Гога) На деяких тропічних островах картоплю використовували як еквівалент грошей.. У сучасній Ісландії популярна горілка, зроблена з картоплі. У місті Мінську в 2000-х роках відкритий пам'ятник картоплі. «La Bonnotte» — найдорожча в світі картопля. Заповзятливі селяни, які живуть на острівці Нуармутье (франц.), щороку збирають не більше 100 тонн цього сорту в рік. Оскільки божественна бульба виключно голублена, збирати його можна лише уручну. Картопля «La Bonnotte» обійдеться найвишуканішим гурманам приблизно в 500 євро за кілограм.

Номер слайду 15

Під землею народилась і для борщику згодилась. Мене чистять, ріжуть, труть, смажать, варять і печуть. Що то за курочка, що під землею несеться? І печуть мене, і варять мене, і їдять, і хвалять, бо я добра. Скільки картоплин у горщик влізе? Хто ховає під кущі наші супи і борщі? Очі має, а не бачить? Під землею птиця кубло звила і яєць нанесла. Я росла у темній темниці, Як зросла — взяли в світлиці, З мене шкуру всі деруть, Мене варять, мене труть, Пироги з мене печуть. Відгадайте, хто ж я є, Скажіть ім'я ви моє?

Номер слайду 16

1. Яка Батьківщина картоплі? 2. Коли картопля потрапила в Росію? 3. Де картоплі поставлений пам'ятник? 4. Які сорти картоплі ви знаєте? 5. Як називали картоплю в Україні? 6. Хто автор казки «Картопля», в якій показаний бунт проти цієї рослини? 7. Які речовини виробляють з картоплі? 8. У якій країні є музей картоплі ?

Номер слайду 17

Шукайте незвичайне в звичайних речах, цікавтесь, звідки вони з'явилися, і тоді світ засяє новими різноманітними барвами, у ньому буде цікавіше жити

ppt
Додано
29 червня 2018
Переглядів
4423
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку