Презентація "Каскад Водосховищ р. Дніпро"

Про матеріал
Додатковий матеріал для вивчення географії у 8 класі до теми "Води суходолу і внутрішні води"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

З русла Дніпра, яке протікає територією України, в природному стані збереглося лише 100 км. Решта — зарегульована каскадом дніпровських водосховищ: Київським, Канівським, Кременчуцьким, Дніпродзержинським, Дніпровським, Каховським із загальною площею водного зеркала 6 979 км2 і повним об’ємом 43,8 км3 води, що відповідно становить 94,7 і 90,8% до загальної кількості всіх великих водосховищ України Водний режим річки суттєво змінився після будівництва каскаду водосховищ — Дніпро перетворився на ряд довгих штучних озер, відділених греблями та штучними водоспадами від природних відтинків річки; пообіч прорито канали з численними шлюзами. Водосховища вирівнюють рівень води в Дніпрі, а нижче гребель льодовий покрив тримається менше. Але їх будівництво порушило екологічну рівновагу, докорінно змінило умови водообміну Дамба ДніпроГЕС в 1947 році Підсвічений ДніпроГЕС

Номер слайду 3

Київське водосховище Координати: 50°36′ пн. ш. 30°30′ сх. д. Розташування: Київ (з півночі), Київська область, Ки́ївське водосхо́вище, Київське море — водосховище на річці Дніпро в межах Київської та Чернігівської областей України. Утворене греблею Київської ГЕС. Заповнене у 1964-66 роках. Площа 922 кмІ, об'єм 3,73 кмі, довжина 110 км, найбільша ширина — 20 км. Має сезонне регулювання стоку. Коливання рівня води до 1,5 м. У водосховище впадають ріки: з правого берега: Тетерів, Ірпінь, Прип'ять Створення водосховища покращило умови судноплавства. Використовується для зрошення, водозабезпечення, рибного господарства, рекреації.

Номер слайду 4

Київське водосховище біля Вишгорода Київська ГЕС

Номер слайду 5

Канівське водосховище Координати 49°55′34″ пн. ш. 31°28′46″ сх. Розташування Канів, на півдні Київська і Черкаська області України Є наймолодшим у каскаді водосховищ, що створені на Дніпрі. Його заповнення водою відбувалось протягом 1974 – 1976 рр. Підпір від Канівської гідроелектростанції (ГЕС) поширюється до створу Київської ГЕС. Канівське водосховище покриває площу 675 кмІ и містить близько 2,63 кмі води. Його довжина складає приблизно 123 км, максимальна ширина - 8 км. Найбільша глибина 21 м. Біля берегів Канівське водосховище дуже мілке. Ріки що впадають: Десна,Стугна і Трубіж. Найбільші міста на узбережжі Канівського водосховища: Українка, Переяслав-Хмельницький та Канів. Гребля водосховища розташована на схід від Канева. Складається з Канівської гідроелектростанцї та шлюзу. Гребля була збудована між 1972 і 1978 роками і має довжину 16 км.

Номер слайду 6

Кременчуцьке водосховище Кременчу́цьке водосхо́вище — водосховище на річці Дніпрі в Полтавській, Кіровоградській та Черкаській областях України. Розташоване між Канівським та Дніпродзержинським водосховищами. Водосховище було створене греблею Кременчуцької ГЕС. Заповнено у 1959—1961 роках. Площа — 2 252 кмІ (найбільше за площею водосховище в Україні), об'єм 13,5 кмі (друге місце в Україні). Довжина — 185 км, найбільша ширина — 30 км, найбільша глибина — 28 м. Довжина берегової лінії — 800 км. Береги водосховища високі (до 30—40 м), урвисті; поширені ерозійні процеси. Берег піщаний, в основному попід кручами, розділеними ярами. Взимку водосховище замерзає: з кінця грудня до березня. Товщина крижаного покриву до 50 см, іноді до 80 см. Створення водосховища покращило умови судноплавства. Використовується для зрошення, водозабезпечення, рекреакції.

Номер слайду 7

Кременчуцька ГЕС

Номер слайду 8

Дніпродзержинське водосховище Дніпродзержи́нське водосхо́вище — одне з шістьох великих українських водосховищ на Дніпрі. Розташоване частково у Кіровоградській, Полтавській та Дніпропетровській областях Площа Дніпродзержинського водосховища 567 кмІ, об'єм води бл. 2,45 кмі. Довжина 114 км, ширина не більше 8 км, максимальна глибина — 16 м. Довжина берегової лінії 360 км. Праві береги водосховища високі (до 10—25 м), круті, подекуди урвисті, розчленовані ярами та балками; ліві — низькі (до 2—5 м), пологі, до них прилягають мілководні ділянки водосховища. Замерзає в листопаді — січні, скресає у березні. Гребля завдовжки 35 км є однією з найбільших у світі. Гребля розташована на захід від Дніпродзержинська. На ній міститься Дніпродзержинська ГЕС, побудована у 1964 році. У Дніпродзержинське водосховище впадає річка Ворскла та ще декілька менших річок. Використання водосховища комплексне — для енергетики, водного транспорту, зрошування, водопостачання, рибництва і рекреації.

Номер слайду 9

Дніпровське водосховище Дніпро́вське водосхо́вище, створене у 1932 греблею Дніпровської ГЕС на Дніпрі, на території Запорізької і Дніпропетровської областей України. Площа 420 км2, об'єм 3,3 км3, довжина 170 км, найбільша ширина 3,5 км, середня глибина 8,2 м. Дніпровське водосховище поділяється на 2 частини: верхню «річну», між Дніпродзержинськом та Дніпропетровськом (80 км), і нижню «озерну», між Дніпропетровськом і Дніпрогесом (90 км). Спорудження водосховища дозволило створити умови для скрізного судноплавства по Дніпру від гирла до Києва і вище. На берегах водосховища розташовані міста Запоріжжя, Дніпропетровськ і Дніпродзержинськ. Частину Дніпровського водосховища у низовинній частині Самари називають озером.

Номер слайду 10

Каховське водосховище Кахо́вське водосхо́вище, Каховське море — водосховище на річці Дніпро в Херсонській, Дніпропетровській і Запорізькій областях України. Створене греблею Каховської ГЕС. Заповнено в 1955—1958 роках. Площа 2155 кмІ, об'єм 18,2 кмі, довжина 230 км, найбільша ширина 25 км. Має сезонне регулювання стоку. Коливання рівня води до 3,3 м. Використовується для судноплавства, зрошення, водопостачання, рибного господарства, рекреації. З водоймища починаються Каховський канал, Північно-Кримський канал і канал Дніпро-Кривий Ріг. На Каховському водосховищі перебуває порт Нікополь. Уздовж лівого берега водоймища проходить гілка залізної дороги із Запоріжжя в Сімферополь і Херсон. Каховське водоймище покрило водою величезну територію найродючіших земель, утому числі дніпровські плавні. Заплавні луги, озера, ліси. Усе кишіло рибою й звіром. Під час пуску Каховської ГЕС звірі бігли хвилями. Кілька років з настанням весни перелітні птахи кружляли в над водою в пошуку родових гніздувань і не знайшовши часто просто гинули.

Номер слайду 11

Каховське море

Номер слайду 12

Дніпро і правобережний Київ

ppt
Додав(-ла)
Степенко Ірина
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
1 березня
Переглядів
76
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку