Презентація «Катерина Білокур: життя та творчість»

Про матеріал
Презентація «Катерина Білокур: життя та творчість», присвячена 120 річчю з дня народження всесвітньо відомої художниці, представниці наївного мистецтва Катерині Василівни Білокур й розповідає про основні віхи її життя та творчості. Презентація складається із 20 слайдів та може використовуватись на виховних годинах для виховання національної гідності в учнів ПТНЗ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Катерина Білокур: життя та творчість Підготувала: Байдак Оксана Андріївна

Номер слайду 2

Видатна українська художниця, майстриня народного декоративного живопису, представниця наївного мистецтва Білокур Катерина Василівна народилася 24 листопада (7грудня) 1900 р. в с. Богданівка, Пирятинського повіту, Полтавської губернії, зараз це село належить до Яготинського району, Київської області. Отже, в 2020 р. в Україні і світі відмічається 120-й ювілей цієї всесвітньо відомої художниці.

Номер слайду 3

В 6–7 років Катерина самотужки научилась читати й писати. Саме тому батько вирішив, що дочці не потрібно навчатись у школі. Малювати дівчинка почала з раннього дитинства. Спочатку це були малюнки гілочкою на снігу чи на розмитій дощем доріжці, а потім на шматку тканини вугликом. Однак батьки Катерини не схвалювали її заняття малюванням, та забороняли їй займатись цим.

Номер слайду 4

В юності Катерина Василівна брала участь драматичному гуртку, малюючи декорації для вистав. В 1922 р. вона спробувала вступити до художньо – керамічного технікуму в Миргороді. А в 1928 р. до київського театрального технікуму, бо розраховувала навчаючись в Києва спілкуватись з художниками. Але і в першому й в другому випадку її не прийняли до цих учбових закладів, бо вона не мала свідоцтва про закінчення семилітки.

Номер слайду 5

Батьки продовжували забороняти Катерині займатись малюванням. Саме тому в 1934 р. вона намагалась покінчити життя самогубством. Тільки після цього батько та мати дозволили дочці малювати картини. Пензлика Катерина Василівна виготовляла зрізуючи шерсть з кінчика котячого хвоста. Фарби вона виготовляла з різних рослин. Для кожної фарби був свій пензлик. В цей час художниця писала портрети, пейзажі та натюрморти.

Номер слайду 6

КАРТИНИ 20-х – ПОЧАТКУ 30-х рр. Жінка в жупані Портрет Олі Білокур

Номер слайду 7

Пейзаж «За селом» Натюрморт

Номер слайду 8

Катерина Білокур мала гарну вроду, але ніхто із парубків з якими вона зустрічалась не хотів, щоб його майбутня дружина займалась малярством.

Номер слайду 9

Найбільшим коханням Катерини Білокур були квіти, які вона любила малювати. Художниця ніколи не зрізала квіти, бо вважала їх живими. істотами.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Катерина Василівна любила малювати на природі. Інколи вона проходила кілометри, щоб знайти в лісі кітку, яку хотіла зобразити на картині.

Номер слайду 13

Катерина Білокур почула пісню про поламану калину у виконанні відомої оперної співачки Оксані Петрусенко. Ця пісня нагадала Катрі про її поламану долю. Саме тому вона написала листа Оксані Андріївні, в якій вклала намальований на полотні малюнок із зображенням калини. Цей малюнок дуже сподобався співачці і вона розповіла про Білокур своїм друзям. Це відкрило художниці шлях до успіху.

Номер слайду 14

В 1940 р. в Полтаві відкрилось перша персональна виставка Катерини Білокур. Художниці була надана можливість відвідати художні музеї Києва та Москви. 1944 р. державний музей українського народного декоративного мистецтва закупив полотна Катерини Василівни Білокур. 1949 р. вона стала членом Спілки художників України. В 1951 р. Катерина Білокур отримала звання заслуженого діяча культури України, та орден «Знак Пошани». А в 1955 р. – звання народного художника України. 

Номер слайду 15

Три картини Білокур — «Цар-Колос», «Берізка» і «Колгоспне поле» були включені до експозиції радянського мистецтва на Міжнародній виставці в Парижі (1954).

Номер слайду 16

Всесвітньо відомий художник Пабло Пікассо високо оцінив ці картини, сказавши про те, що якби у них були такі художники, вони б заставили про них говорити увесь світ. Доречи, картини Катерини Білокур, що експонувалися на виставці в Парижі, були викрадені.

Номер слайду 17

Катерина Василівна листувалась з багатьма відомими діячами культури України. Майже 30 років листи Катерини Белокур збирав український мистецтвознавець й письменник Кагарлицький Микола Феодосійович, які він потім видав у книгах: «Катерина Білокур. Я буду художником», «Катерина Білокур очима сучасників».

Номер слайду 18

Після смерті батька Катерина Василівна доглядала свою хвору матір. 10 червня після невдалої операції Катерина Василівна помирає. Автопортрет К. Білокур у зрілі роки

Номер слайду 19

У хаті Білокурів у Богданівці 1977 р. було створено Музей-садибу Катерини Білокур. У Києві та Ірпені є вулиці, а у Броварах провулок, названі на честь Катерини Білокур. У червні 1989 р. засновано премію імені Катерини Білокур за визначні твори традиційного народного мистецтва з метою стимулювання розвитку українського народного мистецтва.

Номер слайду 20

Музей-садиба Катерини Білокур в селі Богданівці Пам'ятник Катерини Білокур, автором якого є її племінник-скульптор Іван Білокур

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Яхно Людмила Любомирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бобак Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мищенко Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Сєрікова Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Романів Вікторія Євгенівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
ppt
Додав(-ла)
Байдак Оксана
Додано
22 січня 2021
Переглядів
13146
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку