Презентація. Казка "Фарбований шакал"

Про матеріал
Презентація дає можливість попрацювати зі змістом казки «Фарбований шакал». Для 5 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фарбований шакалІндійська народна казка. Бойко І. М. Для 5 класу

Номер слайду 2

У лісовому краю жив шакал на ймення Чандарава

Номер слайду 3

Одного разу від лютого голоду він забився у місто. З усіх сторін збіглися голодні пси і, голосно гавкаючи, кинулися на нього. Нещадно покусаний, рятуючи життя, шакал шмигнув у дім маляра, а там ускочив у велику бочку із синьою фарбою. Звідти він виліз геть синій. Пси, що чекали на нього під дверима дому, навіть не впізнали його, і пофарбований шакал спокійно побіг до рідного лісу.

Номер слайду 4

Забачивши дивовижного звіра із синьою, як у самого бога Шіви, шиєю, лісові мешканці - леви, тигри, пантери, вовки та і решта - із жахом кинулися тікати. Хто знає, чого сподіватися від цього чудовиська, - приказували вони. - Краще сховатись од нього подалі.

Номер слайду 5

-Чому ви всі втікаєте? - зупиняв їх Чандарава. - Вам нема чого боятися. Мене сьогодні створив сам Брахман. «Віднині помазаний мною на царство, - сказав він,- ти будеш володарем над усіма звірами». - Прав нами, о царю! - визнали його лісові мешканці.

Номер слайду 6

Новоспечений «цар» подарував левові посаду головного радника, тигра зробив керуючим палацом, пантері довірив охорону царської скарбниці, а вовка призначив палацовим сторожем. Зі своєю ріднею, шакалами, він навіть не захотів говорити: наказав вигнати геть усіх до одного. Із того часу всі хижаки приносили здобич шакалові, а вже він - своєю царською владою - розподіляв її між своїми підданими.

Номер слайду 7

Якось, сидячи на раді, він почув десь далеко тужливе виття шакалів. І тут од великої радості з його очей полилися сльози, він скочив і голосно завив у відповідь. Звірі одразу збагнули, хто перед ними. - Як же обдурив нас цей пройдисвіт?! - у гніві вигукували вони. - Це ж усього-на-всього жалюгідний шакал! За обман - розірвати негідника! Шакал намагався було втекти, але його наздогнали й роздерли на дрібні шматки.

Номер слайду 8

Проаналізуй. Які вчинки шакала тобі не сподобались?Видає себе не за того, ким є насправдіВідцурався своїх родичів. Чи справедливо, на твою думку, покарано шакала?

Номер слайду 9

Поміркуй. Чи знаєш ти казки, в яких би був схожий сюжет?І. Франко “Фарбований Лис”“Пан Коцький”, українська народна казка

Номер слайду 10

Порівняй“Фарбований шакал”Подався до міста. Напали пси. Попав у діжку з фарбою. Став царем звірів. Добре править Видав себе голосом. Був розірваний звірями на шматки“Фарбований Лис”Подався до міста. Напали пси. Попав у діжку з фарбою. Став царем звірів. Добре править Видав себе голосом. Був розірваний звірями на шматки

Номер слайду 11

Порівняй“Фарбований шакал”“Фарбований Лис”

Номер слайду 12

Порівняй“Фарбований шакал”Видає себе за царя, тобто не того, ким є насправдіНалякав звірів Постраждав через свою брехню: його розірвали“Пан Коцький”Видає себе не за того, ким є насправдіНалякав звірів. Не постраждав, але налякався сам

Номер слайду 13

Порівняй“Фарбований шакал”“Пан Коцький”

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Намалюй малюнок до казки “Фарбований шакал”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Філатова Марія Олегівна
    Скільки часу і праці вкладено автором у кожну презентацію - respect!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 серпня 2019
Переглядів
8127
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку