Презентація "Кейс дитини з Особливими Освіітніми Потребами"

Про матеріал
Презентація "Кейс здобувача освіти 2 класу , дитини з Оособливими Освітніми Потребами" як приклад
Перегляд файлу

КЕЙС №2

Характеристика учня

Прізвище, ім'я, дитини: Маслюк Денис

Дата складання: 13.04. 2019 року, 2 рік навчання в школі (2 клас)

Дата народження: 22.09.2010 (9 років)  

Особливості розвитку: інтелектуальні порушення, загальний недорозвиток мовлення І-ІІ ст.

Сфера

Характеристика

Фізичний розвиток та стан моторики

Фізичний розвиток (зріст/вага) відповідає віковій нормі.

Загальна моторика відповідає віку: ходить, бігає, стрибає, грає у м’яч, самостійно себе обслуговує.

Дрібна моторика розвинена не досконало, хлопчик потребує допомоги під час письма та малювання. Денис погано тримає ножиці, вирізає не охайно, при малюванні входить за межі лінії. 

Ліплення з пластиліну виконує лишездопомогоюдорослого і тільки прості фігури. Аплікації робить неохайно, намагається уникати цих завдань.

Когнітивний

 розвиток

Пам’ять:У Дениса мимовільна, механічна, переважає зорова модальність. Переважає короткочасна пам’ять.

Увага: мимовільна, нестійка: для засвоєння навіть невеликого обсягу матеріалу потребує багато часу. Денису не завжди вдається виконати запланований обсяг завдань, тому що дитина не завжди сприймає запропоновані завдання та розуміє, що треба зробити. При виконанні навчальних завдань не може тривалий час концентрувати увагу на роботі, дуже швидко і різко переключається з одного виду діяльності на інший, не може спланувати свою діяльність, дуже часто відволікається на будь-які зовнішні подразники.

Мислення: темп уповільнений.Операції узагальнення, аналізу, порівняннясформовані не повністю (може виконати не всі завдання). Мислення переважно наочно-образне. Виконання завдань можливо тільки при постійній організуючій і супроводжуючій допомозіасистента. При виконанні будь - якого завдання доступні лише спільні, поетапні.

Загальна обізнаність дитини про себе і про навколишній світ відповідає віковим нормам, як і рівень сформованості уявлень про властивості предметів, причинно-наслідкові зв’язки як на теоретичному, так і на предметно-дієвому рівнях.

 

Мовленнєвий

розвиток

Відмічаються суттєві порушення всіх сторін мовлення: звуковимовної, лексичної, граматичної. Словниковий запас обмежений побутовою лексикою, говорить простими фразами або окремими словами. В ході тематичних бесід участі в діалозі не приймає, складається враження, ніби не чує вчителя або однокласників. Може ініціювати спілкування, але не підтримує його довше 1-2 хвилин.

Емоційновольова сфера та особистісний розвиток

За характером Денис добрий, проявляє радість при зустрічі з вчителями та однокласниками. У навчанні Денисові притаманні примхливість, упертість, плаксивість. Однак, коли мова заходить про комп'ютер, ігри, інтернет, ТВ програми, іграшки, улюблені солодощі, хлопчик проявляє зацікавленість та мотивацію до взаємодії.

Денис  дуже доброзичливий хлопчик. Проявляє симпатію до однокласників, йому всі нагаються допомогати.  Хлопчик прагне спілкування з однокласниками, але йому складно підтримувати темп гри та утримувати в пам’яті правила. Через це, часто відмовляється від участі у грі та спостерігає за однокласниками зі сторони. До активних ігор долучається із задоволенням.

Навчальна діяльність

 Денис  не проявляє особливого бажання вчитися, повільний, швидко виснажується і втомлюється. Прагнення до отримання знань відсутнє. Однак із задоволенням виконує завдання в ігровій формі (наочність, конструктори, дидактичні ігри).

Пізнавальні здібності недостатньо розвинені. Мотивація до навчання відсутня. Потребує постійної фізичної допомоги, жестових чи словесних вказівок. Самостійної цілеспрямованої діяльності немає, вимагає постійного педагогічного спонукання. Допомогу вчителя приймає неохоче. Денис не організовує своє робоче місце: не готується до уроків, не прибирає після себе під час уроків малювання чи трудового навчання.

Академічні успішність. Денис навчається за модифікованими навчальними програмами. Програмний матеріал з письма та читання, математики засвоює повільно.

Мова: Денис добре запам’ятовує слова «глобально»: може прочитати більше 100 різних слів (іменники, дієслова та прикметники), може скласти прості речення з цих слів.

Практичні дії з письма, рахунку виконує при безпосередній допомозі асистента.

Математика: Розв’язує приклади на додавання та віднімання в межах 20 з опорою на схеми або предметний матеріал (інколи використовує числовий ряд або рахує на пальцях). Самостійно застосувати вивчений матеріал на уроці не може. Робить багато помилок і не помічає їх при перевірці. Припускається помилок при додаванні і відніманні двозначних і тризначних чисел; не знає назви компонентів чисел при складанні, відніманні, множенні і діленні; не справляється зі складанням обернених задач; утруднюється при виконанні геометричних завдань.

Природознавство: Денису найбільше подобаються уроки природознавства. До кожного уроку вона з мамою дивиться навчальний фільм або мультфільм і з задоволенням розповідає про нього у класі. Але 85 отримувати інформацію та нові знання з підручнику чи розповіді вчителя дівчинціскладно.

Продуктивна діяльність: Навчальні завдання на комп’ютері виконує із задоволенням, має початкові навички роботи на комп'ютері. На уроках праці та образотворчого мистецтва займається неохоче. Дуже добре розвинене образне мислення і уява. Полюбляє різні предмети з «LEGO».

 

 

ЗАВДАННЯ: визначіть необхідні адаптації / модифікації навчальних завдань для учня

  1. Адаптації покликані розв’язувати спецефичні завдання, зумовлені індивідуальними потребами.

Наприклад:

  •  Денису,  який  не може працювати зі звичайними друкованими матеріалами, інформацію та вказівки необхідно надавати вербально і в письмовій формі;
  •  У Дениса  розлад уваги, тому новий матеріал і завдання слід поділяти на

менші складові й використовувати список із переліком дій для контролю за

виконанням завдання.

  • Залучення ровесників для надання допомоги.
  • Надання інформації та завдань на роздавальних матеріалах, щоб менше часу витрачати на переписування;
  • Надання матеріалу в меншому обсязі (за потреби) наприклад: зменшення кількості математичних прикладів/задач на одній сторінці; скорочення завдань;
  • Для запам’ятовування використовуються картки, які позначають різні види роботи.

 

  1. Модифікації можуть бути виконані шляхом:
  •  Скорочення змісту матеріалу, який необхідно засвоїти. Денис  може брати участь лише в окремих частинах уроку.
  • Зниження вимог до участі в роботі. Денис  може виконувати лише частину завдань. У цьому випадку від нього може вимагатися засвоєння  лише його частини.
  • Вивчаючи види об’ємних тіл та математичних фігур пропонується Денису замість характеристики форм і предметів, визначити за допомогою тактильних відчуттів різницю між кубом та кулею. Потім викладаються на стіл картки із зображенням квадрату та кругу. Просять Дениса покласти предмети на необхідні картки.Таким чином, легше знайти спільне і відмінне за допомогою цієї методик
  •  
  •                
Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дрига Тамара
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Інші матеріали
Інкл
Додано
21 травня 2020
Переглядів
1055
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку