Презентація з історії України у 7 класі - "Київська Русь Ярослава Мудрого"

Про матеріал

Даний електронний матеріал рекомендується для використання вчителями під час вивчення теми «Київська Русь Ярослава Мудрого». Матеріали презентації сприятимуть розвитку предметних умінь та історичних компетентностей учнів: хронологічної, просторової та інших.

Цифровий ресурс полегшить учням вміння локалізувати історичні події у часі та просторі, працювати з історичною картою, розвивати вміння отримувати інформацію з різних джерел.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Київська Русь Ярослава Мудрого Голуб Катерина Олександрівна, учитель історії Матусівського навчально-виховного комплексу “Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2” Шполянської районної ради Черкаської області

Номер слайду 2

По вертикалі: Віра, яку прийняв Володимир, а за його наказом і вся Русь. Віра в багатьох богів. Церква, побудована Володимиром на честь Пресвятої Богородиці. Золота монета Володимира. По горизонталі: Син Володимира, в майбутньому великий київський князь. Донька візантійського імператора, з якою одружився Володимир. Річка, в яку Володимир наказав укинути Перуна. Розгадуємо кросворд

Номер слайду 3

Розгадуємо кросворд

Номер слайду 4

План Внутрішня політика. Міжнародні зв'язки. Розбудова Києва. Писемність та освіта. Митрополит Іларіон.

Номер слайду 5

Ярослав Мудрий Роки життя (близько 983 —1054). Був другим сином хрестителя Русі князя Володимира Святославича з династії Рюриковичів. В хрещенні мав ім'я Георгій. Був людиною високою на зріст (близько 175 см), із середнім видовженим обличчям, різко випнутим носом дещо хвилястої форми та з тонко окресленими, відносно неширокими вилицями..

Номер слайду 6

Внутрішня політика Ярослава Сприяв відновленню сильної князівської влади; Поширив кордони держави аж до Чудського озера, заснувавши там місто Юр’їв (Тарту); Сприяв посиленню єдності та централізації Русі; Опікувався будівництвом нових міст і розвитком тих, що вже існували; Піклувався про розвиток освіти і культури; Склав перший рукописний звід законів “Руську правду”.

Номер слайду 7

До 1036 р. Ярослав мав співправителем брата Ярослава: Правобережжя Дніпра належало Ярославові, Лівобережжя – Мстиславові.

Номер слайду 8

Зовнішня політика Боротьба Ярослава з Польщею за червенські міста. У 1031 році разом з Чернігівським князем відвоював червенські міста. В 1030 році відвоював у поляків Белз. У 1036 році біля Києва розгромив печенігів і на 30 років захистив південний кордон від нападів. Але Ярослав Мудрий намагався й іншим шляхом зміцнювати престиж своє держави та забезпечити їй мирний розвиток. Цьому допомагала так звана “шлюбна дипломатія”.

Номер слайду 9

З якою метою укладалися ці династичні шлюби? “Шлюбна дипломатія” Ярослав був одружений з донькою шведського короля Інгігердою. Сестра Доброніга вийшла заміж за польського короля Казимира. Син Всеволод одружився з донькою візантійського імператора Анастасією. Син Ізяслав одружився з сестрою польського короля Казимира Гертрудою. Син Святослав – з онукою германського цісаря Генріха ІІ. Дочка Анастасія одружилася з угорським королем Андрієм І. Дочка Єлизавета – з норвезьким королем Гаральдом Суворим. Дочка Анна стала дружиною французького короля Генріха І.

Номер слайду 10

Мініатюра “Ярослав Мудрий закладає великий Київ” Розбудова Києва

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Золоті ворота У рік 1037. Заложив Ярослав город — Великий Київ, а в города сього ворота є Золоті.” Нестор Літописець “Повість минулих літ”

Номер слайду 13

Розбудова Києва Побудував у 1036 році Софійський собор. При Софійському соборі була відкрита школа і бібліотека. Ця бібліотека стала центром давньоруського літописання.

Номер слайду 14

Софійський собор

Номер слайду 15

Софійський собор При Софіївському соборі були відкриті школа і перша на Русі бібліотека. Там Ярослав організував центр перекладів, де грецькі книги переписували старослов’янською мовою. Згодом бібліотека стала головним місцем давньоруського літописання.

Номер слайду 16

Ярослав був освіченою людиною. За свідченням Нестора: “Засіяв книжними словами серця віруючих людей”. “До книг він мав нахил, читаючи часто вдень і вночі”. За це його прозвали “Мудрим” При дворі Ярослава навчалися майбутні правителі європейських держав, зокрема король Норвегії Гарольд Сміливий та угорський король Андрій. Нестор Літописець Пам’ятник Ярославу Мудрому

Номер слайду 17

Бібліотека Ярослава За часів Ярослава з'явилася перекладна література. Побачили світ руські переклади античних творів Есхіла, Софокла, Сократа, Платона та ін. Книги створювали писці та переписувачі. Давні книжки мали оправи прикрашені золотом і коштовним камінням а також фрагменти із зображенням птахів, звірів та людей.

Номер слайду 18

Бібліотека Ярослава У бібліотеці Ярослава налічувалося 960 книг. Навколо Ярослава гуртується коло всебічно освічених осіб – книжників, котрі були носіями мудрості.

Номер слайду 19

Розвиток освіти та літератури Бібліотеки створювалися також у Білгороді, Чернігові, Переяславі та інших містах. Відкривалися державні, церковні й приватні школи. Помітними були успіхи у літописанні та літературі. У 1039 р. завершилося створення літописного Київського зводу.

Номер слайду 20

Церковне життя Велику увагу приділяв розвитку церкви. Заснував Печерський монастир. У 1051 році без погодження з константинопольським патріархом призначив митрополитом Київським Іларіона. Іларіон написав знаменитий твір “Слово про закон і благодать”, присвячений Володимиру Великому.

Номер слайду 21

Заповіт Ярослава Мудрого У близькому до Києва Вишгороді 20 лютого 1054 р. на руках любого Всеволода помирав Великий князь Ярослав. В останні хвилини свого життя він звернувся до дітей зі словами: «Вас я, діти, покидаю, Йду у ліпшу сторону Але, діти, пам’ятайте Мою заповідь одну: Не сваріться, живіть в згоді! Тільки мир збере усе, А незгода, наче вітер, Все по полі рознесе!»

Номер слайду 22

Смерть Ярослава Ярослав Мудрий помер у віці 76 років. Літописець,вказуючи на значення діяльності князів Володимира та Ярослава,писав: “ Як то буває, що один зоре землю, другий засіє, а третій жне та їсть багаті овочі. Так і тут: батько Ярослава зорав та зрушив землю, просвітивши хрестом, Ярослав, Володимирів син, засіяв книжними словами серце вірних, а ми живемо, користуючись з книжної науки”.

Номер слайду 23

Смерть Ярослава Мармуровий саркофаг з рештками князя та його дружини Ірини стоїть і донині у Софіївському соборі, а сам храм Святої Софії є одвічним пам’ятником Великому князю.

Номер слайду 24

Значення діяльності Ярослава Мудрого ° За правління князя Ярослава Київська Русь досягла розквіту і стала однією з провідних держав Європи. °Ярослав Мудрий сприяв посиленню єдності та централізації Русі.

Номер слайду 25

Розгадайте ребус: В якому році, і за яких обставин прийшов до влади у Києві цей князь?

Номер слайду 26

Подумайте! Князя Ярослава прозвали у народі Мудрим. Але, на відміну від батька Володимира, він не став героєм билин і сказань. Поясніть чому?

Номер слайду 27

Домашнє завдання Опрацювати відповідний матеріал підручника. Виконати завдання на контурній карті. Творче завдання: скласти ребус чи кросворд до теми.

Номер слайду 28

http://uk.wikipedia.org/wiki http://900.igr.net http://commons.wikimedia.org/wiki http://studentus.net http://i100rik.com.ua Грушевський М.С. Ілюстрована Історія України. — К., 1990. Журавльов Д.В. Хто є хто в українській історії. – Харків, 2011. ДорошенкоД.І. Історія України в 2-х томах. Том 1 (до середини XVII століття). — К.: Глобус, 1991. Полонська-Василенко Н. Історія України: У 2 т. — К., 1992. — Т. Субтельний О. Україна: Історія. — К.: Либідь, 1992. Земерова Т.Ю., Скирда І.М. Практичний довідник. Історія України. – Харків, 2009.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Руда Олена Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дуда Ольга Іванівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Джура Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Різник Оксана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
13 березня 2018
Переглядів
31484
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку