ВНУТРІШНЯ ТА ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА КНЯЗЯ ДАНИЛА РОМАНОВИЧА.

Про матеріал

Мета:
Навчальна: формувати уявлення про Галицько-Волинську державу як спадкоємицю традицій Київської Русі, характеризувати зовнішню та внутрішню політику Данила Романовича, показати роль Данила Галицького в процесі державотворення.
Розвивальна: вдосконалювати вміння працювати з історичною картою, встановлювати хронологічну послідовність подій історії Галицько-Волинської держави, визначати причини, суть та наслідки основних явищ і подій періоду.
Виховна: виховувати інтерес до історії, гуманізм, патріотизм, повагу до історичної спадщини.
Тип уроку: комбінований

Додаток: індивідуальні картки

Перегляд файлу

ТЕМА: ВНУТРІШНЯ ТА ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА КНЯЗЯ ДАНИЛА РОМАНОВИЧА.
Мета:
Навчальна: формувати уявлення про Галицько-Волинську державу як спадкоємицю традицій Київської Русі, характеризувати зовнішню та внутрішню політику Данила Романовича, показати роль Данила Галицького в процесі державотворення.
Розвивальна: вдосконалювати вміння працювати з історичною картою, встановлювати хронологічну послідовність подій історії Галицько-Волинської держави, визначати причини, суть та наслідки основних явищ і подій періоду.
Виховна: виховувати інтерес до історії, гуманізм, патріотизм, повагу до історичної спадщини.
Тип уроку: комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань

    Учитель: Сьогодні на уроці ми ознайомимося з діяльністю історичної особи доби Русі-України, яка врятувала Київську державу від спустошення монгольськими  ордами, захистила рідну землю та європейські держави від золотоординського іга. Україна сьогодні потребує героїв для захисту власної землі, але мужні захисники рідної землі були в усі історичні епохи розвитку нашої держави. Перш ніж перейти до теми  давайте перевіримо ваші знання отримані на минулому уроці

 

    Учні виконують бланкові тестові завдання

Відповіді:

187201_html_74225535I варіант. 1. В; 2. А; 3. А; 4. Г; 5. А.

II варіант. 1. Б; 2. В; 3. В; 4. В; 5. Г.

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Повідомлення теми і мети уроку

На сьогоднішньому уроці ми побуваємо в Галицько-Волинській державі – одній з наймогутніших держав середньовіччя. Наші предки - слов’яни доклали чимало зусиль, щоб зміцнити її та вберегти від ворогів. Атмосферу того часу  добре передав у своєму вірші С. Слюсаренко.

Трудилися вони у поті своїх чіл,

Орали землі, ставили оселі,

Воздвигли городи і частокіл

І в клопотах буденних трудних діл

Сади садили, будували села.

Сварилися, бо рід ішов на рід

І плем’я кров братерську проливало.

На князя князь ішов, і був розбрід,

І знов був мир, за рало брався рід.

Русі знамена сонце осявало.

Боролись предки. З моря і степів

Ворожі хижі орди налітали,

Палили городи і нищили засів,

Та проти них вставали тьма списів,

Мечі із піхов люди витягали.

 

1) Яким було становище руських земель в середині XIII століття ?

2) В чому проявлялась залежність руських  князівств від Золотої Орди?

 «Народжений керувати, він з дитинства змушений був поневірятися по сусідніх королівських дворах, зі зброєю в руках  добиватися  своєї вотчини. Його діяльність на благо своєї землі викликала  повагу навіть у його ворогів, а літописець називає його Мудрим, як Соломон».

      Завдання на встановлення історичної постаті (пазли)

Проблемне питання:

    Чим Данило Галицький заслужив повагу не тільки на рідній землі, а у ворогів?
Які дії князя Данила доводять його мудрість, мужність, наполегливість?
Яку роль відігравав Данило Галицький в історії України?
       На минулому уроці ви отримали випереджаючи завдання і вже кожен трошки ознайомився з діяльністю Данила Галицького. Але кожна група працювала над певною темою

Внутрішня політика

Зовнішня політика

Коронація Данила Галицького

Князювати Данило Галицький почав на Волині у 20-х роках ХІІІ ст., а 1238 році утвердився і в Галичині, подолавши міжусобні чвари, що спалахнули по смерті Романа з ініціативи галицького боярства.

         Протягом володарювання йому доводилося одночасно долати опір кількох суперників: зі сходу загрожували монголи, із заходу на українські землі зазіхали Литва, Польща та Угорщина. Одночасно доводилося воювати з непокірними боярами, які схилялися до Ростислава Михайловича з чернігівської династії та його союзників. Як же все це йому вдавалося? Давайте розбиратися.

Ваше завдання оформити пост щодо вашої тематики. Ви можете використовувати підготовлений матеріал і зображення, які у вас є на столах. Відводжу вам на роботу 7 хв.

Внутрішня політика Данила Галицького (орієнтовні відповіді):

- Спільне правління в Галицько-Волинському князівстві братів Данила (у Галичині) та Василька (на Волині), при цьому існування князівства як єдиної держави під зверхністю старшого брата.

- 1238 рік - Дорогичинська битва, у якій князь розгромив Добжинський орден хрестоносців – початок правління Гал.-Вол. Кн..

- 1240 рік - оволодіння Києвом, доручення управляти містом воєводі Дмитрію, якому довелося керувати обороною столиці від монгольської навали.

- Зміцнення державної та князівської влади.

- Укріплення старих міст, будівництво нових - Холм (1237 рік), Львів (1256 рік).

- Сприяння розвитку культури.
- Військова реформа: створення пішого ополчення з селян і міщан, впровадження вожкоозброєної кінноти поряд із легкоозброєними кіннотниками – лучниками.

- 1241 рік - вторгнення в князівство монголів, під ударами яких упали міста Галич, Володимир, Кам’янець, Данилів та ін.

- 1246 рік - заснував у Галичі церковну митрополію, що перебрала на себе функції загальноруської.

- У 1253 році був коронований папою Інокентієм ІV у Дорогочині і одержав титул король Данило Галицький.

 

   Так,  незадовго до нашестя монголо-татар Данило утвердився у Галичі. У цьому ж році розгромив німецьких рицарів – хрестоносців, які захопили місто Дорогочин. Дорогочин стояв над Бугом і був на Підляшші великим торговим центром. Тому визволення цього міста мало велике значення для галицько-волинських земель. Літопис занотував слова князя, які він сказав, дізнавшись про втрату Дорогочина: «Не добре є держати нашу отчину хрестоносцям і пішов на них важко озброєним військом.»

Після перемоги під  Дорогочином  Данило  повністю відновив територію Галицько- Волинської держави, якою володів його батько.

Тоді ж князь здійснював успішні походи проти литовців і ятвягів, у 1244 році взяв Люблін і Люблінську землю.

У 1245 році відбулася битва між військом Данила і брата Василька з об’єднаним польсько-угорським військом біля міста Ярослава на річці Сян. У цій битві брати отримали блискучу перемогу. Ця перемога  мала велике історичне значення. По-перше,  вона  надовго зупинила агресію Угорського королівства на північ від Карпат, по-друге - піднесла міжнародний авторитет Галицько-Волинської держави. Після цього угорський король змушений був налагодити дружні стосунки з Данилом і навіть одружив свою дочку з його сином Левом.

    Внаслідок Ярославської битви Данило зламав опір бояр, остаточно утвердився у Галичі та надовго поклав край зазіханням Угорського королівства.

Зовнішня політика князя Данила Галицького (1238-1264 рр.)

- 1243 - 1244 роки - відвоювання Люблінської землі в Польщі.

- 1245 рік - Ярославська битва, у якій князь переміг об’єднані сили поляків, угорців і галицьких бояр, що прагнули повернути Галичину.

- 1245 рік - отримання ярлика на княжіння від монголів, згідно з яким князь мав періодично надавати свої дружини монголам для їхніх походів на Польщу, Литву, Угорщину, сплачувати щорічну данину, віддавати певну шану ханові; натомість Галицько-Волинське князівство фактично зберігало незалежність у внутрішній та зовнішній політиці.

- Антимонгольська політика князя (укладення союзу з угорським королем та папою римським, який обіцяв організувати хрестовий похід проти монголів).

- 1253 рік - коронація Данила папою римським (але очікувана допомога від останнього так і не надійшла).

- 1254 рік - військовий похід Данила проти монголів, у результаті якого хан Куремса зазнав поразки.

- 1259 рік - хан Бурундай змусив Данила визнати зверхність Золотої Орди; таким чином, антимонгольська політика Данила зазнала краху.

- 1264 рік - смерть Данила Галицького.

Важливим напрямком зовнішньої політики Данила Галицького були відносини з монгольськими володарями.

Наприкінці 30 – на початку 40-х років землі Русі опинились під золотоординським ярмом. Віднині в Золотій Орді визначався порядок управління ними.

Володимиро-суздальський князь не оселився в Києві. Київська земля лише формально входила до складу володінь володимиро-суздальського князя. Переяславська земля ще більше потрапила в залежність  від Орди, у неї не було навіть свого князя. Орда  не допускала відродження Чернігівської землі, знищуючи тих князів, які намагались проводити самостійну політику. В занепад прийшло сільське господарство і торгівля. В 1238 році баскак Ахмат своїм грабіжницьким походом розігнав багатьох жителів Чернігівщини. Для збору податків монголи провели перепис населення. Данину збирали як харчами, так і грошима.

Словникова  робота

Баскак – монгольський урядовець, правитель області – улусу.

   Залежність від Золотої Орди лишила руські князівства можливості політичного і економічного розвитку і погіршила умови життя населення.

Данило багато думав над тим, щоб об’єднати сили європейських правителів у справі протистояння монголам -  хотів створити антимонгольську коаліцію держав… Однак створити сильний союз проти ординців йому не вдалося.

Самостійна політика князя викликала невдоволення в хана Батия, який восени 1245 року наказав Данилові віддати Галич. Князь вирішив поїхати на зустріч із ханом і вирушив до Золотої Орди. Щоб уберегти свої землі від спустошення монголо-татар, змушений був поїхати в 1245 році на переговори до хана Батия в його столицю м. Сарай, що стояло поблизу гирла Волги

Батий, поважаючи Данила за мужність і почуття власної гідності, прийняв князя досить прихильно, підтвердив його княжіння, а Данило визнав свою васальну залежність: він зобов’язувався висилати своє військо для участі в походах монгольської армії, але данини не сплачував.

- Як ви вважаєте, визнання васалітету монгольського хана для Данила Романовича було приниженням, чи мудрого рішення?

(Ціною власного приниження мудрий політик Данило Галицький зберіг недоторканість рідної землі, не допустив туди татарських баскаків і нестав платити постійної данини, лише час від часу надсилаючи дарунки Батию. Він виграв час для організації відсічі.).

«Тяжко було повертатись в рідну землю. Я, син славного князя Романа, нащадок великого Мономаха, мусив признати над собою зверхність татарського хана. Тому почав підготовку до боротьби з поневолювачами. Для цього заключив військові союзи з польськими князями, угорським королем. Здійснив успішні походи проти литовців, в Чехію та Сілезію, захопив Люблін. Так далеко на захід не заходив жодний з давньоруських князів, навіть Володимир Великий та Ярослав Мудрий». 

КОРОНАЦІЯ

Спроба створити антимонгольську коаліцію.

Здійснивши подорож в Орду, Данило починає шукати союзників у боротьбі з ординцями. Із цією метою налагоджує союзницькі відносини з Польщею, Угорщиною, Владимиро-Суздальським князівством.

Насамперед він порозумівся з угорським королем, шукав спосіб заручитися підтримкою польських князів і хрестоносців Тевтонського ордену. Князь проводив переговори з Папою Римським Інокентієм IV, щоб організувати хрестовий похід проти Золотої Орди.

Тому з радістю відгукнувся князь на пропозицію Ватикану розпочати переговори про участь русичів у хрестовому поході європейських держав проти монголів. До того ж Папа Римський Інокентій ІV плекав надії на запровадження релігійної унії (об'єднання) між православ’ям і католицизмом у Галицько-Волинському князівстві. Місію встановити стосунки папа Римський поклав на Плано де Карпіні, який року 1246 знайомив Василька Романовича та Данила з пропозиціями Ватикану. Щоб заохотити до походу князя Папа запропонував Данилу прийняти королівську корону.

   Сам Данило Романович також плекав надію отримати від сусідніх держав допомогу.

Згодом Данило звернувся до папи римського Інокентія IV (ілюстрація) з проханням допомогти зібрати рицарів Європи на хрестовий похід проти монголо-татар. За це погодився на перехід своїх земель під церковну юрисдикцію Риму. Заснував Галицьку митрополію. У 1253 р. отримав від папи Інокентія IV королівську корону. У Дорогичині папський легат Опізо урочисто коронував Данила Галицького  (ілюстрація). З того часу всі західні хроністи  почали титулувати Данила королем, а Галицько-Волинську державу Руським королівством. Отже, Данило Галицький був першим руським королем (ілюстрація).

Однак оголошений папою  у тому році хрестовий похід не знайшов підтримки серед європейських монархів. Втім, Данило не відмовився від боротьби проти ординців власними силами. Основні воєнні дії припадають на 1254 – 1255 роки. Військо Данила неодноразово здобувало перемоги над монгольським військом хана Куремси.

Питання до класу:

- На вашу думку, чи була доцільна коронація  Данила Галицького?

- Як пов’язані між собою дві події: подорож в Золоту Орду і коронація в Дорогочині?

   Але папа не надав реальної допомоги Данилові в боротьбі проти орди, тому взаємини між Данилом і Римом не переросли у стійкий союз.

VІ. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Проблемне питання:

    Чим Данило Галицький заслужив повагу не тільки на рідній землі, а у ворогів?
Які дії князя Данила доводять його мудрість, мужність, наполегливість?
Яку роль відігравав Данило Галицький в історії України

Князь Данило Галицький відігравав велику роль в історії України. Час його правління — доба найбільшого економічно-культурного піднесення та політичного посилення Галицько-Волинської держави. Маючи кордони по Карпатах, Дніпру та Дунаю, за його правління вона стала найбільшою державою Європи. Сподіваючись на допомогу західних союзників у боротьбі із Золотою Ордою, прийняв від Папи Римського Інокентія IV 1253 року пропозицію коронації і став королем всієї Русі.Діючи в надзвичайних обставинах, перший український король відстояв свою державу. Галицько-Волинське князівство (Руське королівство) за часів Данила Романовича стало спадкоємцем Києвської Русі, продовжувало її політичні традиції.

 

VІІІ. Домашнє завдання

 

  1. Опрацювати  §19.
  2. Скласти портрет історичної постаті Данила Галицького

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

П.І.Б. учня __________________________________________________________________________

  І. Тестові завдання

I варіант

1. Укажіть, коли відбулося спустошення Переяславської та Чернігівської земель монголами.

А 1223 р.        Б 1240 р.      В1239 р.     Г   1241 р.

2. Урядовець золотоординського хана, якому було доручено вести облік населення та збирати данину в руських землях, - це:

А баскак      Б улусбек    В  хан    Г податківець

3. Укажіть, про кого йдеться.

Він був київським воєводою, намісником князя Данила Галицького. У 1240 р. керував героїчною обороною Києва від монголів. Під час одного з боїв був поранений і потрапив у полон. Хан Батий, здивований його мужністю, подарував йому життя.

А Дмитрій    Б Ілля Муромець   В Єпіфан    Г  Іван

4. Укажіть, про яку подію йдеться в уривку із джерела.

Захопивши країну кипчаків (половців), татари (монголи) в 620 (1223) р. пішли походом проти руських. Останні з’єдналися, щоб дати бій із кипчаками. Вони разом виступили назустріч татарам, поки ті не вступили на руську територію… Це був один із найзавзятіших боїв: він тривав кілька днів, але татари нарешті стали переможцями; кипчаки і руські зазнали цілковитої поразки…

А Ярославська битва                   Б  битва на річці Каялі

В Куликовська битва                  Г  битва на річці Калці

5. Укажіть, у чому виявилося монгольське ярмо на землях Південно-Західної Русі.

1) жалування руським князям ярликів на князювання

2) розміщення в давньоруських містах гарнізонів завойовників

3) призначення в князівствах своїх представників та збирачів податків - баскаків

4) сплачування населенням Русі податків на користь монголів

5) сприяння розвитку давньоруської економіки та культури

6) включення руських земель до складу Золотої Орди

А 1, 3, 4

Б 2, 5, 6

В 1, 2, 5

Г 3, 5, 6

 

ІІ. Хронологічна задача

Данило Галицький (1201 -1264 рр. ) – роки правління ___________________ .

Визначте скільки всього років правив князь  - __________. У якому році відзначали 810-річчя з дня народження  першого короля Русі-України Данила Галицького

___________________________________________________________________

 

ІІІ. Робота з історичним джерелом

Хан прислав посла свого до Данила й Василька: “Дай Галич!”. І Данило був у печалі великій, тому що не укріпив він був землі своєї городами. І, порадившися з братом своїм, поїхав він до Батия...

І поклонився він за обичаєм їх, і ввійшов у вежу його. Він, [Батий], сказав: «Данило! Чому ти єси давно не прийшов? Але якщо нині ти прийшов єси, - то й се добре. Чи п'єш ти чорне молоко, наше пиття, кобилячий кумис?». І він сказав: «Досі я не пив. А нині ти велиш - я п'ю». Він тоді сказав: «Ти вже наш - таки, татарин. Пий наше пиття!». І він, [Данило], випивши, поклонився за обичаєм їх...

О, лихіша лиха честь татарськая! Данило Романович, що був князем великим, володів із братом своїм Руською землею, Києвом, і Володимиром, і Галичем, і іншими краями, нині сидить на колінах і холопом себе називає! А вони данини хотять, і погрози ідуть, [і] він життя не надіється! О, лиха ти, честь татарськая!

Літопис Руський / За Іпатіївським списком переклав Леонід Махновець

  • Що змусило князя вирушити в Орду? __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  • Як ви розумієте вислів: «О, лиха ти, честь татарськая!»? ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  • Які наслідки мала ця поїздка? ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

IV. Укажіть стрілками, які події пов’язані з правлінням Романа Мстиславича, а які - із правлінням Данила Галицького.

 

 

 

Оцінка _________  роботи в групі















 


П.І.Б. _____________________________________________________________________


  І. Тестові завдання

I варіант

1. Укажіть, коли відбулося спустошення Переяславської та Чернігівської земель монголами.

А 1223 р.        Б 1240 р.      В1239 р.     Г   1241 р.

2. Урядовець золотоординського хана, якому було доручено вести облік населення та збирати данину в руських землях, - це:

А баскак      Б улусбек    В  хан    Г податківець

3. Укажіть, про кого йдеться.

Він був київським воєводою, намісником князя Данила Галицького. У 1240 р. керував героїчною обороною Києва від монголів. Під час одного з боїв був поранений і потрапив у полон. Хан Батий, здивований його мужністю, подарував йому життя.

А Дмитрій    Б Ілля Муромець   В Єпіфан    Г  Іван

4. Укажіть, про яку подію йдеться в уривку із джерела.

Захопивши країну кипчаків (половців), татари (монголи) в 620 (1223) р. пішли походом проти руських. Останні з’єдналися, щоб дати бій із кипчаками. Вони разом виступили назустріч татарам, поки ті не вступили на руську територію… Це був один із найзавзятіших боїв: він тривав кілька днів, але татари нарешті стали переможцями; кипчаки і руські зазнали цілковитої поразки…

А Ярославська битва                   Б  битва на річці Каялі

В Куликовська битва                  Г  битва на річці Калці

5. Укажіть, у чому виявилося монгольське ярмо на землях Південно-Західної Русі.

1) жалування руським князям ярликів на князювання

2) розміщення в давньоруських містах гарнізонів завойовників

3) призначення в князівствах своїх представників та збирачів податків - баскаків

4) сплачування населенням Русі податків на користь монголів

5) сприяння розвитку давньоруської економіки та культури

6) включення руських земель до складу Золотої Орди

А 1, 3, 4

Б 2, 5, 6

В 1, 2, 5

Г 3, 5, 6

 

ІІ. Хронологічна задача

Данило Галицький (1201 -1264 рр. ) – роки правління ___________________ .

Визначте скільки всього років правив князь  - __________. У якому році відзначали 810-річчя з дня народження  першого короля Русі-України Данила Галицького

___________________________________________________________________

 

ІІІ. Робота з історичним джерелом

Хан прислав посла свого до Данила й Василька: “Дай Галич!”. І Данило був у печалі великій, тому що не укріпив він був землі своєї городами. І, порадившися з братом своїм, поїхав він до Батия...

І поклонився він за обичаєм їх, і ввійшов у вежу його. Він, [Батий], сказав: «Данило! Чому ти єси давно не прийшов? Але якщо нині ти прийшов єси, - то й се добре. Чи п'єш ти чорне молоко, наше пиття, кобилячий кумис?». І він сказав: «Досі я не пив. А нині ти велиш - я п'ю». Він тоді сказав: «Ти вже наш - таки, татарин. Пий наше пиття!». І він, [Данило], випивши, поклонився за обичаєм їх...

О, лихіша лиха честь татарськая! Данило Романович, що був князем великим, володів із братом своїм Руською землею, Києвом, і Володимиром, і Галичем, і іншими краями, нині сидить на колінах і холопом себе називає! А вони данини хотять, і погрози ідуть, [і] він життя не надіється! О, лиха ти, честь татарськая!

Літопис Руський / За Іпатіївським списком переклав Леонід Махновець

  • Що змусило князя вирушити в Орду? __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  • Як ви розумієте вислів: «О, лиха ти, честь татарськая!»? ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  • Які наслідки мала ця поїздка? ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

IV. Укажіть стрілками, які події пов’язані з правлінням Романа Мстиславича, а які - із правлінням Данила Галицького.

 

 

 

II варіант

1. Укажіть, коли відбулося спустошення монголами Київського та Галицько-Волинського князівств.

А 1223-1224 рр.       Б 1240-1241 рр.        В 1239-1240 рр.        Г 1241-1242 рр.

2. Грамота золотоординських ханів, що давала право на правління князівствами або окремими областями, мала назву:

А універсал        Б  постанова     В  ярлик          Г улус

3. Укажіть, про кого йдеться.

Він був онуком великого хана монголів. У 1236-1243 рр. очолив похід монгольського війська до Східної та Центральної Європи. У 1240 р. монгольське військо під його керівництвом захопило і зруйнувало Київ. Із його ім’ям пов’язане заснування монгольської держави - Золотої Орди зі столицею Сараєм.

А Чингізхан            Б  Улугбек     В  Батий    Г  Тамерлан

4. Укажіть назву міста, яка «загубилася» в літописі.

У тому ж році (1240 р.) пройшов хан Батий під місто … із величезною кількістю воїнів і оточив місто. Облягла його сила татарська (монгольська) і неможливо було нікому з міста вийти, ні в місто ввійти… І взяли татари (монголи) місто … місяця грудня в 6 день. А Дмитрія воєводу привели пораненого до Батия…

А Переяслав             Б   Чернігів           В Київ             Г  Галич

5. Укажіть наслідки монгольської навали для Русі.

1) зруйнування великої кількості міст та сіл

2) зростання авторитету Русі

3) гальмування культурного розвитку

4) зростання кількості населення міст

5) створення сприятливих умов для економічного розвитку

6) занепад ремесла

А 1, 4, 5

Б 2, 4, 6

В 2, 4, 5

Г 1, 3, 6

 

 

 

docx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
18 березня 2018
Переглядів
36282
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку