Презентація "Київське, Чернігово-Сіверське та Переяславське князівства у середині ХІІ – першій половині ХІІІ ст."

Про матеріал
Презентація наглядно доповнить урок на тему "Політичний і соціально-економічний розвиток Київського, Чернігово-Сіверського та Переяславського князівств у середині ХІІ – першій половині ХІІІ ст."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Політичний і соціально-економічний розвиток Київського, Чернігово-Сіверського та Переяславського князівств у середині ХІІ – першій половині ХІІІ ст.

Номер слайду 2

МЕТА:визначити причини роздробленості Київської Русі, її сутність та наслідки, визначати особливості політичного і соціально-економічного розвитку Київського, Чернігово-Сіверського та Переяславського князівств у середині XII – першій половині XIII ст.; розвивати в учнів уміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, працювати з джерелами інформації; переконувати учнів у силі згуртованості та єдності на прикладах історичних фактів періоду роздробленості.

Номер слайду 3

План: Політичний і соціально-економічний розвиток Київського і Переяславського князівств середини ХІІ – першої половини ХІІІ ст. Політичний і соціально-економічний розвиток Чернігівського князівства середини ХІІ – першої половини ХІІІ ст.«Слово о полку Ігоревім» – історичне джерело і літературна пам’ятка Давньої Русі»

Номер слайду 4

Князівська усобиця. Малюнок із літопису. 

Номер слайду 5

Період роздробленості Київської Русі

Номер слайду 6

Політичний і соціально-економічний розвиток князівств середини ХІІ – І половини ХІІІ ст.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва князівств. Політичний розвиток князівств. Соціально-економічний розвиток князівств. Київське  Переяславське  Чернігівське  Новгород-Сіверське  

Номер слайду 7

Розорення Києва князем Андрієм Боголюбським у 1169 р.

Номер слайду 8

Пам’ятник Володимиру Глібовичу в Переяслав-Хмельницкому

Номер слайду 9

1187 р. - перша письмова згадка терміну «Україна» в письмових джерелах

Номер слайду 10

П’ятницька церква в Чернігові. Кінець ХІІ ст.

Номер слайду 11

Бій Ігоря з половцями 1185 р. 

Номер слайду 12

М. Васнєцов. Після побоїща

Номер слайду 13

Перестали князі невірних воювати,Стали один одному казати:«Се моє, а се теж моє. Брате!»Стали вони діла дрібніВважати за великі,На себе самих підіймати чвари,—А невірні з усіх сторін находили,Землю Руську долали.(Переклад Максима Рильського)

Номер слайду 14

Перевірте себе1.   Яка причина жорстокої міжусобної боротьби між князями?2.    Назвіть імена наймогутніших князів другої половини ХІІ — першої половини ХІІІ ст.3.    Яка подія відбулася 1169 р.?4.    Які події лягли в основу «Слова о полку Ігоревім». Яка головна думка твору?5.    Який княжий рід утвердився в Чернігівському князівстві?6.    Під яким роком в історичних джерелах уперше згадується назва «Україна»?Подумайте і дайте відповідь1.    Чи призвела поява самостійних князівств до припинення існування Руської держави? Свою відповідь обґрунтуйте.2.    Чому в другій половині ХІІ — на початку ХІІІ ст. велася запекла боротьба між князями за Київ?3.    Із якою метою володимиро-суздальський князь Андрій Боголюбський пограбував і попалив Київ?Для допитливих. Чи закономірною була роздробленість Русі? Які її особливості в порівнянні з країнами Західної Європи?

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 12. Виконати завдання 2, 3 на ст. 85 підручника. Позначити в контурних картах кордони Київського, Переяславського та Чернігово-Сіверського князівств. Підготувати повідомлення про князя Ярослава Осмомисла.

pptx
Додано
23 березня 2021
Переглядів
5501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку