Презентація "Кімнатні рослини ацидофіти"

Про матеріал
Особливості вирощування рослин, які потребують кислий ґрунт, та вплив лужних ґрунтів на розвиток ацидофітів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кімнатні рослини ацидофіти. Черняхівського ліцею №1 Вчитель біології Охримчук Ірина Вікторівна

Номер слайду 2

Мета проєкту:ознайомлення з різними видами кімнатних ацидофітів, способи догляду за ними; розвиток пізнавальних інтересів до кімнатних рослин;здійснення екологічної освіти;виховування дбайливого ставлення до природи.

Номер слайду 3

Головні завдання проєкту: покращення внутрішнього озеленення приміщень ліцею,враховуючи особливості вирощування кальцієфобів, збагативши видовий склад кімнатних рослин; активізація пізнавальної, творчої та просвітницької діяльності; систематизація знань про кімнатні рослини та використання їх на уроках природничих дисциплін.

Номер слайду 4

ЗмістІ. Організаційний ІІ. Основний діяльнісний : 1. Особливості догляду за ацидовітами; 2. Основні види кислолюбивих кімнатних рослин. 3. Вплив лужних ґрунтів на розвиток ацидофітів. Висновок. Використана література

Номер слайду 5

І. Організаційний На сьогодні існує велика різноманітність кімнатних рослин,які облагороджують інтер'єр, гармонізують атмосферу і насичують повітря киснем. Для даного проєкту ми обрали найяскравіших представників кімнатних рослин, які добре ростуть і розвиваються у кислих ґрунтах.

Номер слайду 6

ІІ. Основний діяльнісний. При вирощуванні кімнатних рослин, важливо знати, що кожен вид рослин має свої особливі вимоги до реакції ґрунтового середовища. Усі рослини за вимогами до р. Н можна розділити на три групи: ацидофіли (р. Н 5.0–6.4), нейтрофіли (р. Н 6.5–7.4), базифіли (р. Н 7.5–8.5). Для дослідження ми обрали 6 видів кімнатних рослин, які відносяться до групи ацидофіти: азалію індійську( Azalea indica), гарденію жасминову (Gardenia jasminoides), табернемонтану увінчану (Tabrnaemontana coronaria), фікуси ліровидний та бенджаміна(Ficus lyrata та benjamina), пальму Арека(Areca catechu)

Номер слайду 7

1. Особливості догляду за ацидовітами. Для їх посадки слід підготувати субстрат з переважанням в його складі торфу і компосту, отриманого з перепрілого хвойного або дубового листя. Для ще більшої кислотності успішно використовується мох сфагнум. Однак більшість з нас вважає за краще купувати грунт в магазині. На упаковці має бути позначка про показник кислотності. Також можна підкислити ґрунт тирсою, хвойним опадом, а також свіжим гноєм. Для цього застосовні і інші домашні способи: з лимоном або щавлем, а також зі звичайною лимонною кислотою – в літрі води розчинити 15 гр.

Номер слайду 8

2. Основні види кислолюбивих кімнатних рослин. Азалія індійська( Azalea indica)Для вирощування кімнатної азалії рекомендую використовувати кислий грунт, при цьому його р. Н повинен бути в межах 4-4,5. При бажанні в спеціальному магазині можна придбати грунтосуміш, яка ідеально підходить для вирощування рослини. Також землесуміш можна легко зробити в домашніх умовах своїми руками, для цього необхідно з'єднати мох, перепревшую хвою і пісок, які беруть у співвідношенні 1:2:1.

Номер слайду 9

Гарденія жасминова (Gardenia jasminoides)Не варто використовувати ґрунт, у складі якої є вапно. Для гарденії найкраще підійде кисла грантова суміш з р. Н 4,5 — 5,5. Ґрунтова суміш складається з землі такої, як: хвойна, дернова, листова і торф'яна, також додається пісок. Все змішується в рівних частинах.

Номер слайду 10

Табернемонтана увінчана (Tabrnaemontana coronaria)Субстрат для табернемонтана повинен бути пухким, живильним, злегка кислим(PH 4,5-5,5). Ви можете вирощувати її в придбаних в квітковому магазині готових грунтових сумішах для цитрусових або азалій, в які слід додати жменю піску, або можете скласти субстрат власноруч з рівних частин торфу, хвойної, листової, перегнійної землі і піску.

Номер слайду 11

Фікуси ліровидний та бенджаміна (Ficus lyrata та benjamina)Субстрат для вирощування фікусів повинен бути добре дренованим, слабокислим. Можна його зробити самому з листяної, дернової землі, грубозернистого піску і торфу з додаванням дрібних шматочків деревного вугілля в співвідношенні 2:2:1:1.

Номер слайду 12

Пальма Арека (Areca catechu)Насамперед слід вибрати правильний ґрунт, тому що в противному випадку всі подальші зусилля будуть безглуздими. Відповідна земля — це пухка, пориста суміш. Підійде поєднання торфу та перліту (або вермикуліту) або подрібненої кори. Торф'яна суміш з вермикулітом добре зберігає вологу.

Номер слайду 13

3. Вплив лужних ґрунтів на розвиток ацидофітів При неправильному підібраному ґрунті у рослин порушується процес засвоєння речовин, одержуваних з ґрунту. Вони перестають бути доступними, а іноді навіть токсичними для рослин. Тому ми провели дослідження з гарденією жасминовою. Для досліду ми взяли дві молоді рослини, і у квітні місяці висадили у два типи ґрунту: одну у кислий, а іншу в слаболужний. Освітлення, полив, обприскування – все виконували однаково для двох рослин.

Номер слайду 14

Через 6 місяців ми побачили перші результати. Гарденія, яка росла у кислому ґрунті, мала велике, темно-зелене листя, утворила багато нових пагонів та зацвіла. Інша рослина мала «хворобливий» вигляд: листя дрібне з плямами, молоді пагонів не утворювала, не збільшувалася у зрості. За результатами досліду можна зробити наступні висновки, що для повноцінного розвитку ацидофітів потрібно використовувати тільки кислий ґрунт. У лужних ґрунтах дані рослини не отримують в достатній кількості потрібних для їх розвитку речовин. Гарденія, яка росте у слаболужному грунтіГарденія,яка росте у кислому ґрунті

Номер слайду 15

Висновок. Кислі ґрунти теж є прекрасними субстратом для розведення кімнатних рослин. Існують певні рослини, які потребують саме такий тип ґрунту. Підтримувати необхідний рівень кислотності з року в рік зовсім не представляє з себе складної задачі. Тому сміливо вибирайте для себе вподобані рослини, комбінувати їх, і забезпечити все необхідне для посадки рослин, а також підтримання ґрунту в потрібному вигляд

Номер слайду 16

Використані джерела:1. https://internet-mariupol.com.ua  2. https://www.europeantimes.news 3. https://www.facebook.com 4. https://ogorod.biz.ua 5. https://uk.gardenjornal.com 6. https://vsaduidoma.com 7. Фото взято з вільних інтернет джерел та особистого архіву.

Номер слайду 17

Квіти,квіти… Чарівні квіти,Кольорові, великі й малі…Ви умієте душу зігріти,Бо й самі ви-душа землі.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Інкл
Додано
7 листопада 2023
Переглядів
141
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку