Презентація Кирило-Мефодіївське братство

Про матеріал
Презентація містить основні дані про причини виникнення братства, його діяльність, склад, реакцію влади та наслідки її для історії україни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кирило-Мефодіївське товариство

Номер слайду 2

Початок українського національного відродження. Одразу після ліквідації автономії в Україні з’явилася течія суспільно-політичного руху. В цей час вийшли друком “Енеїда” та “Історія русів”, що поклала початок нової української літератури та мови і підняла ідею ствердження права кожного народу на самостійний розвиток відповідно.

Номер слайду 3

Енеїда 1798 І. П. Котляревський

Номер слайду 4

Нація, національна ідея, національне відродження. Українці поступово сприймають поняття “нація”, “нац.ідея”, “нац.відродження”. Відбувається процес пробудження і формування свідомості народу, який проявляється у розвитку дух.культури, прагненні захистити своє історичне минуле і свою мову.

Номер слайду 5

Українська національна ідеяце усвідомлення самими українцями себе як окремого народу з власною історією, своїми політичними економічними і культурними запитами, власними поглядами на майбутнє України.

Номер слайду 6

Засновники Кирило-Мефодіївського товариства. Українську національну ідею поділяв Т. Г. Шевченко, який у 1840р опублікував перше видання Кобзаря, який набув великого розголосу.

Номер слайду 7

Кирило-Мефодіївське товариство - українська таємна політична організація, що виникла у грудні 1845- січні 1846рр. Тарас Шевченко вступив до неї у квітні 1846 р.

Номер слайду 8

Основні ідеї товориства. Національне відродженніПаніславізм (термін, що вживається для визначення тези про вийнятковість історичного розвитку слов’янських народів)

Номер слайду 9

Основоположники Кирило-Мефодіївського товариства В. Білозерський, М. Гулак, М. Костомаров, П. Куліш, О. Маркевич, Т. Шевченко, О. Тулуб, М. Савич та ін

Номер слайду 10

Програмні положення організаціїБули викладені у “Книзі буття українського народу” і “Статуті Слов’янського братства св. Кирила і Мефодія”, автором яких був М. Костомаров.

Номер слайду 11

Товариство ставило своїм головним завданням побудову майбутнього суспільства на засадах християнської моралі, шляхом здійснення реформ; створення на принципах рівності та суверенності дем. федерації слов’янських народів на чолі з Україною; знищення царизму і скасування кріпосного права; установлення дем.прав і свобод; зрівняння у правах всіх слов’янських народів.

Номер слайду 12

Діяльність Кирило-Мефодіївського товариствапоширення своїх програмних дое. і творів Т. Шевченкапропаганда волелюбних ідей у Київскому ун-ті та інших навч.закладах;розробка проекту широкої мережі укр.навч. закладів, видання укр. книгстворення П. Кулішем першої укр. абетки - “кулішівки”налагодження зв’язків з ін.революціонерами Російської імперії та за її кордонами

Номер слайду 13

Товариство проіснувало 14 місяців. Його члени у березні 1847р були арештовані і покарані. Найтяжче - Т. Г. Шевченко.

Номер слайду 14

Значення діяльності Кирило-Мефодіївського товариствасправила величезний вплив на подальший розвиток українського національного рухуперша спроба різночинної інтелігенції вдатися до пол. боротьби, розробка широкої пол.програми, яка стала прикладом для їхніх наступників, спроба поєднання української національної ідеї із загальнолюдськими християнськими ідеалами та ідеєю слов’янської єдностієдина організація, що категорично відкидала насильство як засіб досягнення своєї метитовариство стало самостійним пол.формуванням, яе не підпорядклвувалося жодній з рос-х суспільних течій

pptx
Додано
25 грудня 2020
Переглядів
3999
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку