презентація "Кирило та Мефодій"

Про матеріал
презентація до уроку на тему "Виникнення слов'янської писемності. Кирило і Мефодій"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ. ВИНИКНЕННЯ СЛОВ’ЯНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ. КИРИЛО І МЕФОДІЙ.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

МЕТА: з’ясувати зміст діяльності братів Кирила і Мефодія та їхній внесок у становлення слов’янської писемності.

Номер слайду 5

Запитання і завдання для роботи на практичному занятті. 1. Опрацюйте наведений матеріал в підручнику. 2. Дайте відповіді на запитання. 1) Хто такі брати Кирило та Мефодій? 2) Чому їх називають творцями слов’янської писемності? 3) Що спонукало їх до цієї праці?

Номер слайду 6

4) Як була створена слов’янська абетка? 5) Який алфавіт був узятий за основу? 6) Чи створили брати нові букви для позначення звуків слов’янської мови? 7) Чи можна діяльність Кирила та Мефодія назвати подвигом?

Номер слайду 7

8) Поясніть передсмертні слова Кирила, звернені до брата Мефодія: «Ми з тобою — як два воли: від важкої ноші один упав, другий повинен продовжувати дорогу». Чи виконав цей заповіт Мефодій? 3. Зробіть висновки відповідно до мети роботи.

Номер слайду 8

Користуючись документом, охарактеризуйте Кирила як діяча культури. Житіє Константина-Кирила повідомляє: …Звертається до Константина цар: «Знаю, що ти стомлений, але слід тобі йти, адже діла цього ніхто звершити не зможе, тільки ти». Відповідає Філософ: «Тіло моє стомлене, і я хворий, але піду з радістю, якщо у них є букви для їхньої мови... Вчити без азбуки і без книг - все одно, що писати бесіду на воді…»

Номер слайду 9

У 863 р. за дорученням візантійського імператора брати Кирило й Мефодій вирушили в Моравію. Вони розуміли, що зміцнити християнство серед слов’ян без книг неможливо. Спеціально для слов’ян, мову яких брати знали з дитинства, вони створили абетку. Першу слов’янську абетку називають глаголицею.

Номер слайду 10

Глаголиця

Номер слайду 11

Кирило й Мефодій перекладають богослужбові книги слов'янською мовою. Мініатюра X ст.

Номер слайду 12

За допомогою глаголиці брати переклали слов’янською мовою Біблію, Євангеліє і Псалтир. Після смерті Кирила справу освіти слов’ян продовжив Мефодій, якому допомагали талановиті учні. На основі глаголиці вони створили кирилицю — слов’янську абетку, що набула поширення серед південних і східних слов’ян. На північ від Візантії у IX ст. розташовувалося Перше Болгарське царство. Кирилиця затвердилася серед болгар, а потім поширилася серед народів України-Русі.

Номер слайду 13

Кирилиця

Номер слайду 14

Кирилиця, за літописами XІ ст., мала 43 літери. В її основі лежав грецький алфавіт. Для звуків, однакових у слов’янській та грецькій мовах, використовувалися грецькі літери.

Номер слайду 15

Для звуків, властивих лише слов’янській мові, було створено 19 нових знаків простої форми, зручної для написання. Сьогодні кирилицю використовують понад 200 мільйонів жителів європейських країн.

Номер слайду 16

  Із правил Студійського монастиря в Константинополі: «Якщо хто-небудь візьме в бібліотеці книгу й буде поводитися з нею недбало або ж поцупить чужу без дозволу власника — не видавати йому в цей день книг... Якщо бібліотекар не проявляє належної старанності, розтріпує книги, ставить їх не на відведені місця або дозволяє їм вкриватися пилом, нехай обідає всухом'ятку. Якщо переписувач зопалу зламає писало, нехай відіб'є 30 поклонів. Якщо каліграф погано готує пергамент і палітурні верстати, то нехай відіб'є 150 поклонів…» Чому у монастирі приділяли таку увагу дбайливому ставленню до книг?

Номер слайду 17

Кирило і Мефодій канонізовані і православною, і католицькою церквами. Щорічно, 24 травня православна церква святкує день пам’яті рівноапостольних Кирила і Мефодія. Ці святі вважаються покровителями науки і «книжкових людей», які вчать і вчаться.

Номер слайду 18

ВИСНОВОК: Кирило і Мефодій заклали основи слов’янської писемності та літератури. Оригінали їхніх творів, на жаль, не збереглися.

Номер слайду 19

Скориставшись алфавітом, напишіть своє ім’я та прізвище кирилицею

ppt
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
18235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку