Презентація "Китай і Японія в Середні віки"

Про матеріал
Презентація містить 25 слайдів про середньовічну історію Японії і Китаю. Географічне положення, політичний устрій, культура, винаходи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Китай і Японія в Середні віки

Номер слайду 4

Китай називали Піднебесною

Номер слайду 5

Імператор – Син Неба

Номер слайду 6

VІІ ст. – династія Тан Х ст. – династія Сун

Номер слайду 7

Монгольська династія Юань

Номер слайду 8

Чжу Юнь-Чжан – керівник повстання проти монголів 1368р., обраний імператором династії Мін

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Перші паперові гроші

Номер слайду 12

Китайська культура. Каліграфія. Ієрогліфи

Номер слайду 13

Китайське книгодрукування

Номер слайду 14

Буддійський храм - пагода

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Японія. На межі III—IV ст. в Японії внаслідок об’єднання племен виникла держава під назваю Ямато. Її очолював «цар» — оокімі, який одночасно був і верховним жерцем синтоїзму — етнічної японської релігії. За японськими міфами, оокімі був нащадком богині Сонця Аматерасу. Сама держава дістала назву Ніппонабо Ніхон («Корінь Сонця»), звідки пішла європейська назва «Японія».

Номер слайду 17

Самураї – японські воїни. Бусідо́ (яп. 武士道, ぶしどう — досл. «шлях воїна») — кодекс честі самурая. Назва походить зі сполучення слів бусі, тобто «воїн», і до — «шлях». https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D1%81%D1%96%D0%B4%D0%BE

Номер слайду 18

У XII ст. Йорітомо Мінамото, сміливий полководець, політик, здобув титул верховного правителя — сегуна. За сегунату імператор залишався верховним жерцем синтоїзму і лише вважався главою держави, натомість вся влада в країні зосереджувалась у руках сегуна. Сегун керував країною за допомогою чиновників, спираючись на військову силу самураїв, подвиги яких оспівувались у героїчних поемах.

Номер слайду 19

Японська культура Середньовіччя розвивалася під впливом китайської і корейської. Китайська мова була мовою імператора, придворних і освічених японців. Була поширена китайська писемність.

Номер слайду 20

З VI ст. буддизм, що проник з Китаю та Кореї, став державною релігією Японії. Наприкінці VI ст. починається створення скульптурних зображень Будди та культових споруд.

Номер слайду 21

Буддійські ченці привозили з Китаю не тільки релігійні книги, а й навчальні посібники з географії і астрономії. Вже у VII ст. в Японії створюється державна служба часу, побудована перша обсерваторія, складена загальна карта Японських островів.

Номер слайду 22

Буддистські ідеї втілилися і в середньовічній японській архітектурі, де виникають нові типи будівель — храми та монастирі, споруджені за китайськими та корейськими зразками.

Номер слайду 23

Японський живопис розвивався за зразками китайського мистецтва. Як і китайці, японці малювали тушшю картини-сувої на шовку або на папері.

Номер слайду 24

До традиційної японської культури належить ікебана — мистецтво розставляти квіти у вазі. Це мистецтво зародилось в VI ст. До ікебани входять три обов’язкових елементи, що символізують Небо, Землю і Людину. Вони можуть зображатися квіткою, гілкою, травою. Завдання майстра полягало не лише в тому, щоб створити гарну композицію, а і якнайповніше передати власні роздуми про життя людини і її місце у світі.

Номер слайду 25

Чай став відомий в Японії у VII ст. Звичай пити чай, як і багато іншого, проник в країну з Китаю під час запозичення багатої континентальної культури сусідньої держави. Як це часто траплялось у Японії, чужа культура була не лише сприйнята, але й творче переосмислена. У Японії процес приготування та пригощання чаєм був піднесений до рангу мистецтва, були розроблені канонічні правила чайного дійства, побудовані спеціальні чайні кімнати (cha-shitsu), знання та досвід стали передаватися від вчителя до учня в процесі осягнення духовних, філософських, естетичних та моральних принципів Шляху Чаю.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Губар Ольга Геннадіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 березня 2023
Переглядів
7969
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку