Урок всесвітньої історії в 7 класі

Про матеріал
Презентація до уроку всесвітньої історії 7 клас "Вплив церкви на середньовічне суспільство"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив церкви на середньовічне суспільство

Номер слайду 2

План уроку:1. Християнська церква в середньовічній Європі. 2. Вплив діячів церкви на середньовічне суспільство. 3. Церковний розкол. Папство. 4. Зміцнення католицької церкви. Чернечі та духовно-рицарські ордени.5. Середньовічні єресі. Боротьба церкви з єретиками.

Номер слайду 3

Християнська церква в середньовічній Європі. Усі уявлення середньовічної людини були сформовані під впливом християнства. Брала участь в управлінні державами. Допомагала світським правителям врегульовувати складні відносини між людьми. Опікувалася хворими, старими і сиротами. Відкривала школи.

Номер слайду 4

Вплив діячів церкви на середньовічне суспільство. Вчені-богослови ІV – V ст.: Аврелій Августин. Василій ВеликийІоанн ЗлатоустІєронім

Номер слайду 5

З 1582 р. папа Григорій ХІІІ запровадив новий календар, який і називається григоріанським. Римський абат Діонісій Малий (6 ст.) встановив дату народження Ісуса Христа. Біда Високоповажний (7 – 8 ст.) запропонував нове літочислення та відповідну форму записів “До Різдва Христового” та “Після Різдва Христового”.

Номер слайду 6

Фома (Тома) Аквінський (1225 - 1274)Один із найкращих богословів Середньовіччя. Поєднав католицьке богослов´я з поглядами Аристотеля. Його вчення – томізм – визнано офіційною філософією католицької церкви.

Номер слайду 7

Церковний розкол (схизма) 1054 р. Боротьба за верховенство та істинність учення. У 1054 р. через чвари у справі призначення патріарха папський легат та Константинопольський патріарх публічно прокляли один одного, а заразом і очолювану супротивником церкву. Західна церква – римо-католицька (“вселенська”)Східна церква – православна (“істинна”)

Номер слайду 8

Православ´я. Католицизм Схизма 1054 р.

Номер слайду 9

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Західна церква. Східна церква. Підпорядковувалася папі римському, який протистояв владі світській. Керував візантійський імператор: скликав Вселенські собори, ініціював розробку догматів. Основна увага – обрядам, управлінню, дисципліні. Основна увага – питанням богослов´я. Хліб для причастя був прісним, а вином причащали тільки духовенство. Хлібом і вином причащали усіх вірних; хліб для причастя – квасний. Хрестили п´ятьма пальцями. Хрестилися трьома пальцями.

Номер слайду 10

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Західна церква. Східна церква. Священики голилися і виголювали тонзуру. Священики носили бороду. Богослужіння велося латиною. Богослужіння велося грецькою або місцевою мовою. Забороняла розлучення, вихід з духовного сану, встановила монополію духовенства на читання та тлумачення Біблії. Не визнавала кардиналів і догмат про верховенство папи як намісника Бога на землі. Не визнавала “благодать” (яка продавалася індульгенціями) і “чистилище”. Утвердила догмат про сходження Святого Духа не лише від Бога-Отця, а й від Бога-Сина. Святий Дух сходить лише від Бога Отця.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Папство На відвойованих у лангобардів територіях було засновано Папську державу, що збереглася донині (Ватикан). Піпін Короткий756 р.

Номер слайду 13

Клюнійський рух – рух за оновлення церкви та підвищення ролі духовенства в середині Х ст. Скасував світську інвеституру (призначення на церковні посади). Заборонив духовенству брати шлюб. Монастирі виведено з-під юрисдикції сеньйорів. Засуджено моральне падіння духовенства, симонію (купівля-продаж церковних посад). Папа Григорій VІІ

Номер слайду 14

Це цікаво!Німецький імператор Генріх ІV ігнорував рішення папи і сам призначав єпископів; більше того він побив і ув´язнив папу римського. Римляни визволили Григорія VІІ, і він у 1076 р. прокляв Генріха та звільнив від васальної присяги усіх його підданих. Генріху довелося піти на нечуване приниження: він узимку перебрався через Альпи до замку Каносса, де гостював папа. Три дні імператор у лахміттях стояв босоніж під замком, але вимолив у папи прощення. Щоправда, примирення було недовгим – Григорій був переможений і змушений залишити Рим.

Номер слайду 15

“Ходіння в Каноссу”

Номер слайду 16

Католицькі ордени Орденом керував великий магістр або генерал, якого обирали посадовці ордену і затверджував папа. Відносини всередині ордену регламентувалися орденським статутом. Чернечі Жебрущі Духовно-рицарські

Номер слайду 17

Чернечі ордени

Номер слайду 18

Жебрущі ордени. Вимоги статуту: апостольська бідність (не жебрацтво), безгріховність, послух.Ідеал францисканців – безвольна людина. Проповідували любов до всього живого. Вели мандрівне життя, боролися з єресями, викладали у середньовічних університетах. Францисканський орден – Франциск Ассизький (1182 - 1226) Клариски – жіноча частина ордену.

Номер слайду 19

Жебрущі ордени. Основне завдання – боротьба з єресями, утвердження католицизму, проповідництво, сповідальництво. Займалися викладацькою діяльнистю в університетах. Домініканський орден – іспанський монах Домінік де Гусман у 1216 р.“domini canes” – “пси Господні”З ХІІІ ст. розпочали місіонерську діяльність па Сході – на Русі, в Китаї, Персії, Японії.

Номер слайду 20

На межі ХІІ – ХІІІ ст. церква стала найвпливовішою силою західноєвропейського суспільства.Інтердикт Тимчасова заборона обрядовості та богослужінь. Тоді закривалися храми, діти залишалися нехрещеними, померлих не можна було ховати на кладовищах. Анафема – церковне прокляття. Відлучення людини від церкви - недопущення її до церковних таїнств та обрядів.

Номер слайду 21

Середньовічні єресіЄресі базувалися на довільному тлумаченні Святого Письма та канонічних праць отців церкви. Заперечували дорогі церковні обряди та пишні богослужіння. Вимагали, аби духовенство відмовилося від десятини, земельних володінь та багатств, виступали проти феодальних повинностей та податків.

Номер слайду 22

Середньовічні єресіБогомильство Зародилося в Х ст. в Болгарії. Визнавали тільки Новий Заповіт. Вважали церкви та монастирі притулком диявола. Відкидали обряди хрещення та причастя, ікони, хрести, мощі. Закликали народ до непокори світській та духовній владі. Вальденство Поширилося з кінця ХІІ ст. у Франції. Засновник – ліонський купець П. Вальдо. Закликали до бідності, засуджували багатства католицької церкви. Заперечували чистилище та заупокійні молитви.

Номер слайду 23

Рух катарів (“чистих”), альбігойців. Поширений у ХІІ – ХV ст. на півдні Франції, в Італії, Фландрії. Вважали, що є дві сили – Добро(Бог) і Зло (Диявол). Не ділили людей на добрих і лихих. Заперечували храми, хрести, ікони, таїнства католицької церкви. Катарам заборонялося давати клятви, обманювати, зрікатися своєї віри навіть під загрозою смерті. Середньовічні єресі

Номер слайду 24

Боротьба з єресями. Засудження єретичних учень та єретиків церковними соборами. Мирянам заборонено читати та тлумачити Біблію. Хрестові походи проти єретиків.

Номер слайду 25

У 1232 р. папа римський надав домініканцям інквізицію.Інквізиція – особливий церковний суд для розгляду справ про єресі.

Номер слайду 26

Аутодафе – публічне спалення єретиків.

Номер слайду 27

Закріплення нового матеріалу:1. Коли і чому стався церковний розкол?2. Що таке індульгенція?3. Хто такі єретики?4. Які чернечі та жебрущі ордени ви запам´ятали?5. Що таке інквізиція?

Номер слайду 28

Домашнє завдання:1. Опрацювати відповідний матеріал підручника.2. Повторити матеріал “Хрестові походи. Духовно-рицарські ордени”.3. Скласти по два запитання за матеріалом сьогоднішнього уроку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гук Юлія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 березня 2023
Переглядів
654
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку