Презентація "Китички, стилізовані фігурки із ниток. Виготовлення ляльки-мотанки з ниток"

Про матеріал
Лялька-мотанка є важливим символом національної ідентичності та культурної спадщини українського народу. Вона втілює в собі давні традиції, вірування та культурні цінності, які протягом століть формувалися українським народомЛяльку-мотанку можна створити своїми руками з різних матеріалів, таких як тканина, папір, дерево, солома, глина та інші. Однак найчастіше можна побачити ляльки-мотанки саме з ниток з-за декількох причин. Такі ляльки з ниток є дуже традиційними в українській культурі. Вони мають стародавнє походження і відображають давні традиції та звичаї народу. Виготовлення ляльок-мотанок з ниток є відносно простим процесом і вимагає мінімальних матеріалів і інструментів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Китички, стилізовані фігурки із ниток. Виготовлення ляльки-мотанки з ниток

Номер слайду 2

Лялька-мотанка є важливим символом національної ідентичності та культурної спадщини українського народу. Вона втілює в собі давні традиції, вірування та культурні цінності, які протягом століть формувалися українським народом. Мотанка стала не лише іграшкою, а й символом української національної культури. Її виробництво та використання в різних обрядах та традиціях є невіддільною частиною життя українців. Ця іграшка передається з покоління в покоління і є важливим елементом української культурної спадщини. Вона відображає унікальний характер українського народу, його традиції, вірування та спільні цінності. Лялька-мотанка також є символом національної самосвідомості та прагнення зберегти та передати культурну спадщину майбутнім поколінням. Вона є важливим елементом українського культурного життя і продовжує залишатися цінним символом національної ідентичності.

Номер слайду 3

Ляльку-мотанку можна створити своїми руками з різних матеріалів, таких як тканина, папір, дерево, солома, глина та інші. Однак найчастіше можна побачити ляльки-мотанки саме з ниток з-за декількох причин. Такі ляльки з ниток є дуже традиційними в українській культурі. Вони мають стародавнє походження і відображають давні традиції та звичаї народу. Виготовлення ляльок-мотанок з ниток є відносно простим процесом і вимагає мінімальних матеріалів і інструментів.

Номер слайду 4

За свідченнями археологічних досліджень , перші ляльки- мотанки з’явились близько 5 тисяч років тому…

Номер слайду 5

Лялька-мотанка здавен була оберегом в українській родині.Кожна матір робила для своєї дитини ляльку, щоб та гралась.

Номер слайду 6

Мотанка є втіленням добра і лагідності,посередником між бабусею та онукою, старшим та молодшим поколінням.Тому в ній, зробленій нашвидкуруч, щоб заспокоїти, зайняти дитину, чи виготовленій старанно, як подарунок на свято, закладений родовий , етнічний фактор любові і сподівань, віри в добро та захист від злих сил. 

Номер слайду 7

В основі ляльки - мотанки – хрестоподібна фігура Хрест є оберегом -символом Сонця, життя і нових починань, і символізує саму людину, гармонію її персонального фізичного світу (горизонталь) і духовного (вертикаль). Обов’язково вузлова лялька мотається за рухом сонця – тоді вона принесе вдачу та щастя.

Номер слайду 8

ВИДИ ЛЯЛЬОК-МОТАНОК З НИТОК

Номер слайду 9

ВИДИ ЛЯЛЬОК-МОТАНОК З НИТОК

Номер слайду 10

Обладнання: шматочок картону (будь-який невеличкий предмет прямокутної форми); товсті нитки для в'язання; ножиці. Перед початком створення ляльки потрібно налаштуватись: Відкиньте всі погані думки... Постарайтеся налаштуватися на позитивний лад!

Номер слайду 11

Повторення правил техніки безпеки при роботі з ножицями

Номер слайду 12

Щоб зробити ляльку-мотанку своїми руками з ниток: 1. Спочатку слід взяти ножиці та нитки бажаного кольору;

Номер слайду 13

2. Обмотайте нитки навколо книги або зошиту; 3. Поступово додаючи шари іншого кольору ниток;

Номер слайду 14

4. Зв’яжіть обидві нитки; 5. Зніміть нитки та розріжте їх знизу;

Номер слайду 15

6. Відділіть волосся від тіла та сформуйте голову ляльки; 7. Заплетіть ляльці коси;

Номер слайду 16

8. Зробіть ляльці руки (зав’язувати нитки потрібно з обох сторін);

Номер слайду 17

9. Розділіть тіло, вставте руки та зав’яжіть ляльку; 10. Обмотайте нитку навхрест на грудях та зав’яжіть на талії;

Номер слайду 18

11. Розріжте руки ляльці та підрівняйте їх; 12. Вирівняйте сукню ляльці. Іграшка готова!

Номер слайду 19

Лялька-мотанка є прадавнім сакральним оберігом, який захищає людину від лихого ока, бід та неприємностей. Щоб українські воїни хоча б трохи почували себе у безпеці, створіть для них вузликових ляльок, передайте через волонтерські організації свої обереги захисникам України.

Номер слайду 20

https://ukr-day.com/doll-motanka/ https://naurok.com.ua/prezentaciya-na-urok-lyalka-motanka-209632.html

ppt
Додано
21 квітня
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку