Презентація "Клас Птахи"

Про матеріал
Презентація містить матеріали, які сприяють закріпленню й узагальненню знань з розділу "Птахи". Наведені матеріали допоможуть суттєво підвищити зацікавленість учнів у вивченні предмета .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тіло птаха складається з голови, шиї, тулуба, передніх і задніх кінцівок і хвоста. На голові розташовані ротова порожнина і органи чуття. Щелепи закінчуються роговими покривами, створюючи дзьоб.

Номер слайду 3

Птахи відрізняються своєрідною будовою дихальної системи. Бронхи, невеликі легені, сполучені з десятком повітряних мішків. При вдиху повітря поступає в легені і в мішки, при виході в легені проходить насичене киснем повітря з повітряних мішків. Таким чином збільшується інтенсивність газообміну. Крім того, повітряні мішки дозволяють змінювати щільність тіла при пірнанні, а також оберігають внутрішні органи від перегріву, видаляючи надлишок тепла.

Номер слайду 4

Шия відрізняється великою рухливістю. Тіло є опорою для міцного кріплення крил. Хвіст у птахів сильно укорочений і виконує рульову функцію.

Номер слайду 5

Усі птахи мають крила, птах витрачає багато енергії, значно більше, ніж інші тварини під час бігу по суходолі або плавання у воді. Птахи – теплокровні тварини. У них постійно підтримується температура 40˚

Номер слайду 6

Перо складається з очина, стрижня і опахала (у пухового пір'я стрижня немає). Опахало складається з тих, що розходяться від стрижня в дві сторони борідок, від яких, у свою чергу, відходять інші борідки. Гачки на борідках скріпляють їх один з одним, завдяки чому утворюється поверхня пера. Пір'я у птахів росте на окремих ділянках шкіри, розділених голими ділянками. Забарвлення пір'я залежить від пігментів і від мікростуктури пера; у багатьох птахів вона міняється протягом року. Оперення і рогові покриви птахів раз на рік повністю або частково оновлюються.

Номер слайду 7

У основи хвоста є єдина зовнішня залоза – куприкова. Її виділеннями птах змащує своє пір'я, яке за рахунок цього не намокає і стає пружними і еластичними. Пір'я підтримує тіло птаха в повітрі і сприяють підтримці постійної температури тіла.

Номер слайду 8

Птахи – екологічно успішна група тварин, що «захопила» повітряну стихію від Арктики до Антарктиди, від рівня моря до високогір'я.

Номер слайду 9

Останнім часом чисельність багатьох видів птахів скорочується. Це пов'язано із зміною навколишнього середовища (забруднення атмосфери, масова вирубка лісів, поява в житлах птахів завезених людиною хижаків) і полюванням. За чотири останні століття вимерло близько 90 видів птахів, багато інших було занесено в Червону книгу. Для підвищення чисельності птахів і залучення їх в міста створюються сприятливі умови для їх проживання: розвішуються шпаківні, проводиться зимова підгодівля. В період розмноження охота на багато диких птахів заборонена.

Номер слайду 10

Термін “хижі птахи” зазвичай застосовують до представників Falconiformes, який нараховує майже три сотні різних видів, а саме: орли, соколи, яструби й канюки. І якщо всі вони, поза сумнівом, належать до хижаків, то чимало інших птахів, які здобувають їжу мисливством, такими не є. Наприклад : поморники, сорокопуди, сови.

Номер слайду 11

Чимало хижих птахів не живуть цілорічно на одному місці. Дехто звик мігрувати, рятуючись від суворої зими, інші, залежно від пори року, перекочовують з одних мисливських угідь до інших. Наприклад, звичайний осоїд і боривітер, раціон яких містить багато комах, улітку перелітають на північ, де більше корму.

Номер слайду 12

Усі хижі птахи мають довгі широкі крила з потужною підіймальною силою. Один з найдивовижніших крилатих хижаків – орел-скоморох. Розмах крил дорослого птаха сягає майже 2 метрів. Скоморох здатний розвивати швидкість до 80 км/год.

Номер слайду 13

Дрібну здобич хижаки зазвичай заковтують цілою. Їхній напрочуд сильний шлунковий сік розчиняє навіть кістки жертви. Гострота зору боривітра приблизно у 8 разів перевищує людську. Серед крилатих хижаків найбільшим є андський кондор, розмах крил якого перевищує 3 м, найменшим – карликовий сокіл, завбільшки 16 см.

Номер слайду 14

Цікаві анатомічні особливості має скопа, у якої не тільки гострі, ніби голки, пазурі, а й подушечки на лапах мають шорстку голчасту поверхню, що допомагає їй утримувати вихоплену з води рибу. А ще в неї один з пальців здатний крутитися навколо своєї осі таким чином, що два пальці будуть загнуті вперед, а два назад, - так набагато легше утримувати слизьку рибу.

Номер слайду 15

А В К Е Л Ш Д Ь Е Л О С О В Ь У І Л Р О В О Н А Р Л Б Е Г О Й Р О Ж У І К А У Л А Ж Т Я Д Е Б О Б Н А К Е Л Ь Ц О Р С А П Ш У Р К Н Г А П Т Л Г К С В І Л С К У У Х Р Т Г Н І К Р Е Р А А У С І П О С Б

Номер слайду 16

Рекордсменом серед птахів-довгожителів нашої фауни є сокіл – 162 роки, шуліка – 118, гриф – 117 років. Орел-беркут доживає до 80 років, крук – 68, журавель сірий – 43, сип білоголовий – 38. Щодо свійських птахів, то гуси доживають до 40, кури – до 20, голуби – до 30 років.

Номер слайду 17

Що ви про нас знаєте?

Номер слайду 18

Яка роль даних птахів у господарській діяльності людини?

Номер слайду 19

ppt
Додано
18 січня 2019
Переглядів
1904
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку