Презентація: "Клімат України"

Про матеріал
ериторія України перебуває в помірному кліматичному поясі в області помірно континентального клімату. І лише на вузькій смузі Південного берега Криму сформувався клімат, подібний до субтропічного середземноморського типу. Водночас помірно континентальний клімат має суттєві відмінності основних показників (температури повітря та кількості опадів) у різних частинах України. Над рівнинною частиною країни з північного заходу на південний схід зростає континентальність клімату: у цьому напрямку середні температури літніх місяців підвищуються, а зимових – знижуються, зменшується річна кількість опадів. В Українських Карпатах і Кримських горах формуються свої особливі кліматичні умови, пов’язані із значними перепадами висот. З підняттям угору середньомісячні температури знижуються в будь-яку пору року, а кількість опадів загалом збільшується.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні показники клімату. Пори року

Номер слайду 2

Показники клімату Температура повітря Розгляньте кліматичну карту України та визначте температурний режим клімату за таким планом: найхолодніший та найтепліший місяці (-2...-7,5 °С; +17,5... +22 °С); безморозний період (коливається у межах від 170 днів (північний схід України) до 260—270 днів (Південний берег Криму)); абсолютний максимум температур (+36...+42 °С), абсолютний мінімум (на півдні -30 °С, на сході -40 °С).

Номер слайду 3

В Україні сумарна радіація збільшується з півночі на південь 3500 Мдж/кв. м до 5200 Мдж/кв.

Номер слайду 4

-7…- 8◦ С 0 ◦ С +3…-+4◦ С +17…-+19◦ С +21…-+23◦ С

Номер слайду 5

Континентальність континентальність зростає із заходу на схід і з північного заходу на південний схід тобто вологість повітря на заході вища, ніж на сході літо прохолодніше, а зима м’якша на заході на сході навпаки – літо жаркіше, а зима холодніша.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Норвежське і Баренцеве море Арктичні ПМ влітку - дощ взимку – морозна погода

Номер слайду 8

Атлантичний океан Помірні ПМ Взимку і восени обумовлюють похмуру погоду зі снігом і туманами, відлигами і дощем.

Номер слайду 9

Середземне море Тропічні ПМ влітку - дощ взимку – відлиги

Номер слайду 10

Зменшення опадів з північного заходу на південний схід 450 мм /рік 300 мм /рік 650 мм /рік 1500 мм /рік 1000-1200 мм /рік Режим випадання?

Номер слайду 11

160 днів 75% 80% Вологість повітря.Хмарність. 100 днів

Номер слайду 12

У помірному поясі розрізняють такі пори року: весна, літо, осінь, зима. Це чотири рівні періоди, на які умовно поділено річний цикл потрапляння сонячних променів на Землю. Зміна пір року на Землі зумовлена її рухом навколо Сонця та нахилом земної осі до площини екліптики під кутом 66,5°. Для населення помірних широт є звичними певні ритмічні зміни в навколишній природі, які повторюються з року в рік і які називають порами року. Кожному добре знайомі природні ознаки весни, літа, осені, зими; їх легко розрізнити в довкіллі, на фото чи картинах. Пори року впливають на господарську діяльність, планування робочого часу і відпочинку, побут і стан здоров'я.

Номер слайду 13

Несприятливі погодно-кліматичні явища

Номер слайду 14

Злива Гроза Град

Номер слайду 15

Сильні вітри

Номер слайду 16

Спека Посуха Суховій Пилова буря Тумани Хуртовини Снігопади Ожеледиця

Номер слайду 17

Метеорологічна служба і прогноз погоди

Номер слайду 18

Метеорологічна служба Повідомлення з метеостанцій через певні проміжки часу надходять в Український гідрометеорологічний центр, який є складовою Національної гідрометеорологічної служби України, що знаходиться в Києві. Щоб скласти науково обґрунтований прогноз погоди для території України необхідно скористатися метеорологічними даними не тільки стосовно нашої території, а й всієї Північної півкулі, тому здійснюється обмін інформацією з іншими країнами. Використовуються також дані космічних супутників Землі.

Номер слайду 19

Синоптична карта Європи В гідрометеоцентрі складають синоптичні карти (карти погоди) для території України, Європи, півкулі. На них позначають центри й напрямки переміщення циклонів і антициклонів, розташування атмосферних фронтів, різні елементи та явища погоди. За серією синоптичних карт визначають, як змінюватиметься циркуляція атмосфери і відповідно погода найближчої доби або протягом більш тривалого періоду.

Номер слайду 20

Кліматичні ресурси. Охорона атмосферного повітря.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

ppt
Додано
11 грудня 2020
Переглядів
2580
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку