Презентація "Ключі й зовнішні ключі. Зв’язки між записами і таблицями. Визначення типу зв’язку"

Про матеріал

Презентація з інформатики для 9 класу з теми "Ключі й зовнішні ключі. Зв'язки між записами і таблицями. Визначення типу зв'язку"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ключі й зовнішні ключі. Зв’язки між записами і таблицями. Визначення типу зв’язку. Вчитель інформатики Смілянського НВК «Загальноосвітня школа І ступеня – гімназія імені В. Т. Сенатора»Кулик Ірина Олександрівна9 клас

Номер слайду 2

Ключове поле. Поля, які використовуються для зв'язку таблиць, називаються ключами. Ключ зазвичай складається з одного поля, але може складатись і з кількох полів. Первинний ключ. Зовнішній ключ

Номер слайду 3

Первинний ключ. Таблиця може мати лише один первинний ключ. Первинний ключ складається з одного або кількох полів – унікальних ідентифікаторів для кожного запису, який зберігається в таблиці. Часто первинний ключ містить унікальний ідентифікаційний номер (наприклад, номер ідентифікатора), серійний номер або код. Наприклад, існує таблиця "Книги", у якій кожна  книга має унікальний  номер, таблиця "Читач" у якій кожен читач має унікальний код читача.

Номер слайду 4

Зовнішній ключ. Таблиця також може мати один або кілька зовнішніх ключів. Зовнішній ключ містить значення, які відповідають значенням первинного ключа іншої таблиці. Наприклад, у таблиці "Видача",  кожна видача книги має код книги, що відповідає запису в таблиці "Книга" і код читача, що відповідає первинному ключу із таблиці "Читач". 

Номер слайду 5

Відповідність значень у полях ключів формує основу зв'язків таблиць. Зв'язок таблиць використовується для об'єднання даних із пов'язаних таблиць.

Номер слайду 6

У жодних двох записах значення ключа не можуть збігатися. Для створення первинного ключа необхідно:1) виділити потрібне поле; 2) вибрати команду меню КОНСТРУКТОР → Ключове поле або натиснути відповідну кнопку на панелі інструментів — зліва від імені виділеного поля з’явиться символ ключа як підтвердження того, що дане поле є ключовим.

Номер слайду 7

Для збереження структури таблиці потрібно: натиснути кнопку Зберегти на панелі інструментів;2) у вікні Зберегти як..., що відкриється, ввести ім’я таблиці замість пропонованого імені Таблиця13) клацнути кнопку ОК — таблиця запишеться у проектовану БД, і її назва з’явиться зліва у вікні програми Access.

Номер слайду 8

Що таке поле підстановки?Поле підстановки – це поле в таблиці, значення якого видобуваються з іншої таблиці або запита. За можливості поля підстановки потрібно створювати за допомогою майстра підстановок. Він спрощує процес, автоматично заповнює відповідні властивості поля та створює належні зв’язки в таблиці.

Номер слайду 9

- Відкрийте таблицю в режимі Конструктора.- У першому доступному пустому рядку клацніть клітинку в стовпці Ім’я поля, а потім введіть ім’я поля підстановки.- У стовпці Тип даних клацніть стовпець цього рядка, натисніть стрілку, а потім виберіть у розкривному списку пункт Майстер підстановок. Примітка Залежно від вибраних параметрів майстер підстановок створює списки трьох типів: поля підстановки, поля зі списком значень і багатозначні поля. Створення поля підстановки в режимі конструктора

Номер слайду 10

Виконайте в майстрі такі дії: На першій сторінці виберіть параметр У полі підстановки мають бути значення з іншої таблиці чи запиту та клацніть Далі. На другій сторінці виберіть таблицю або запит зі значеннями та клацніть Далі. На третій сторінці виберіть одне або кілька полів і клацніть Далі. На четвертій сторінці виберіть порядок сортування для полів, що відображатимуться зі списками, і клацніть Далі. Виконайте в майстрі такі дії:

Номер слайду 11

На п’ятій сторінці налаштуйте ширину стовпця, щоб значення легко читалися, після чого клацніть Далі. На шостій сторінці введіть нове або залиште наявне ім’я поля, виберіть Активувати цілісність даних, потім – Каскадне видалення або Обмежити видалення, після чого клацніть Готово. Збережіть внесені зміни.

Номер слайду 12

Зв’язок в Access дає змогу об’єднати дані з двох різних таблиць. Кожний зв’язок складається з полів у двох таблицях із відповідними даними. Наприклад, таблиці "Видавництво" та "Книги" можуть мати однакове поле "Код видавництва". Кожен запис у таблиці "Книги" має код  у відповідному полі, який відповідає запису в таблиці "Видавництво" з таким самим кодом. Якщо ви використовуєте пов’язані таблиці в запиті, зв’язок дає Access змогу визначити, які записи з кожної таблиці слід поєднувати в наборі результатів. Крім того, зв’язок може допомогти запобігти втраті даних, не допускаючи усунення видалених даних із синхронізації. Це називається цілісністю зв’язків. Міжтабличні зв'язки

Номер слайду 13

Встановлюються зв'язки за допомогою кнопки «Схема даних» на стрічці "Робота з базами даних" . Відкрийте вікно «Схема даних». Одночасно з відкриттям цього вікна відкривається вікно «Додавання таблиці», на вкладці «Таблиці» вибираються таблиці, між якими створюються зв'язки.

Номер слайду 14

Існує три типи зв'язків: «один-до-одного» - кожен запис таблиці А не може бути зв'язана більш, ніж з одним записом таблиці Б«один-до-багатьох» - один запис у таблиці А може бути зв'язана з багатьма записами в таблиці Б«багато-до-багатьох» - кожен запис у таблиці А може бути зв'язана з багатьма записами в таблиці Б, а кожен запис у таблиці Б може бути зв'язана з багатьма записами в таблиці А. Примітки.: Створення зв’язку "один-до-одного" . Обидва спільні поля (зазвичай, поля первинного та зовнішнього ключів) мусять мати унікальний індекс. Це означає, що для властивостей Індексованоцих полів потрібно встановити значення Так (без повторень). Якщо обидва поля мають унікальні індекси, в Access створюється зв’язок ''один-до-одного''.

Номер слайду 15

Створення зв’язку "один-до-багатьох"Поле на стороні зв’язку ''один'' (зазвичай, первинний ключ) мусить мати унікальний індекс. Це означає, що для властивості Індексовано цього поля потрібно встановити значення Так (без повторень). Поле на стороні ''багато'' не має мати унікальний індекс. Таке поле може мати індекс, але він має підтримувати повторення. Це означає, що властивість Індексовано мусить мати значення Ні або Так (повторення дозволені). Коли одне поле має унікальний індекс, а друге поле такого індексу не має, в Access створюється зв’язок ''один-до-багатьох''.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
4 лютого 2023
Переглядів
1111
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку