Презентація. "Княгиня Ольга"

Про матеріал
Презентація містить 11 слайдів та інформацію про правління, хрещення та помсту княгині Ольги
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Княгиня Ольга

Номер слайду 2

Місце і дата народження Ольги достеменно невідомі. Приблизний рік народження 910. Існує декілька версій походження Ольги: Болгарська , Галицька, Олегівська,  Київська ,  Псковська.

Номер слайду 3

Князь Ігор одружився з Ольгою. Єдиною відомою нам дитиною був син Святослав, який народився у 937 році. У деяких документах згадуються ще два імені – Предслава і Володислав, але підтвердженнь, що це діти Ольги та Ігоря, не знайдено. Князь Ігор. Князь Святослав

Номер слайду 4

Чоловік Ольги Ігор вів здебільшого зовнішню політику і намагався отримати якомога більшу вигоду від підпорядкованих племен. Зібравши данину з древлян, князь вирішив що вони можуть дати більше і повернувся вимагати оплату вдруге. Розлючені жителі покарали жадібного правителя і жорстоко стратили його, розірвавши навпіл.

Номер слайду 5

У 945 році Ольга стала вдовою, правління державою перейшло княгині, бо син Святослав був замалим. В середині Х століття жителі руських земель були язичниками і помста була священним обов’язком. Княгиня, вбита горем, отримавши з рук дружинників меч свого чоловіка, почала планувати помсту.

Номер слайду 6

Древляни, сп’янівши після вбивства Ігоря, вирішили одружити свого князя Мала з Ольгою і отримати в руки всю владу. Але коли прибули посли щоб засватати її, вона заманила їх в пастку і поховала живцем. Не знаючи яка доля спіткала першу делегацію, древляни відправили другу: князів, бояр і купців. Наказавши розтопити баню для поважних гостей, Ольга закрила їх всередині і підпалила.

Номер слайду 7

Вона була першою, хто упорядкував систему збору данини. Були введені так звані «уроки» , згідно з якими племена у вказаний термін повинні були внести грошову і товарну виплату в організовані нею пункти київської влади, що звались погости, і, фактично, були першими адміністративно-територіальними одиницями Київської Русі.

Номер слайду 8

Коли Княгиня Ольга прибула до Константинополя, то їй довелось чекати півроку на зустріч з імператором. Зустрівшись з Ольгою імператор Костянтин Багрянородний був покорений красою цієї жінки і він вирішив одружитись із нею. Але проявивши винахідливість, вона нагадала що за віросповіданням є язчницею, проте готова з рук імператора прийняти християнство.імператор Костянтин Багрянородний

Номер слайду 9

957 року в Константинополі, в Соборі святої Софії, патріарх Феофіліктій і Костянтин VII Багрянородний особисто хрестили княгиню. Та після обряду хрещення імператор знову спробував схилити княгиню до одруження, на що отримав відповідь : «не годиться хрещеному батьку за дочці женитися, то великий гріх». Така хитрість і жвавість розуму ще більше вразили Костянтина, тому відпустив він Ольгу в Київ із коштовними дарунками.

Номер слайду 10

На Русі княгиня починає провадити активну політику з метою хрещення Русі. Але на той час її син Святослав вже був достатньо дорослий, щоб самостійно правити державою, а на додачу ще й ярим язичником. Тому у 962 році до влади приходить син Ольги та Ігоря Святослав.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Полетай Олена
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Garun Zvynoslava
Додано
19 вересня 2019
Переглядів
11223
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку