Презентація. Коефіцієнт корисної дії механізмів

Про матеріал
Презентація з фізики створена для учнів 7 класу, за програмою для загальноосвітніх навчальних закладів «Фізика. Астрономія. 7-12 класи». Цифровий ресурс розроблено відповідно до підручника: «Фізика: підруч. для 7 кл. загальноосвіт. навч. закл.» (автори: В.Г. Бар’яхтар, С.О. Довгий, Ф.Я. Божинова. 2015р.). Може бути використано при опрацюванні розділу: «Механічна робота та енергія», під час вивчення теми: «Коефіцієнт корисної дії механізмів» за новим державним стандартом. На слайдах представлено детальний план проведення уроку. Створено відповідну мотивацію навчальної діяльності учнів та поставлено цікаву проблему. В даному цифровому ресурсі розглядаються питання про фізичний зміст коефіцієнта корисної дії механізмів, введено одиниці вимірювання ККД, подано задачі з різними формами виконання. В розділі «Хвилинка цікавої фізики» наведено приклади використання коефіцієнта корисної дії в природі, техніці, побуті. Для зручності перегляду презентації використовуються гіперпосилання на структуру уроку, також гіперпосиланням пов’язана відео презентація. Крім стандартного домашнього завдання з підручника учням пропонується виконати творче домашнє завдання, а саме: визначити прості механізми, що входять до складу побутового приладу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Зміст 1. Мета уроку 2. Мотивація навчальної діяльності 3. Постановка проблеми 4. Формування знань 5. Формування вмінь 6. Підбиття підсумків уроку 7. Хвилинка цікавої фізики 8. Домашнє завдання 9. Список використаних джерел

Номер слайду 3

Мета уроку Навчальна: ввести поняття фізичну суть коефіцієнта корисної дії, ввести одиниці вимірювання ККД, з’ясувати коефіцієнти корисної дії деяких механізмів. Розвивальна: розвивати уміння стисло та грамотно висловлювати свої міркування та обґрунтовувати їхню правильність. Виховна: виховувати культуру поведінки, культуру мови, свідомої дисципліни, культуру записів та виконання творчих робіт.

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності Майже в будь-якому механізмі, діє сила тертя, на подолання якої витрачається частина енергії, що надходить до механізму. Ця частина енергії перетворюється на внутрішню енергію, тобто вона йде на нагрівання тіла. Отже, передає лише частину енергії, отриманої ним від іншого тіла, тому тілу, що він пересуває

Номер слайду 5

Постановка проблеми Припустимо, що треба підняти вантаж на певну висоту. Для того щоб було зручніше можна скористатися нерухомим блоком. Для цього слід перекинути через блок мотузку, прив’язати до неї вантаж і, взявшись за вільний кінець мотузки, рівномірно тягти мотузку в них. Визначимо яка ефективність цього механізму?

Номер слайду 6

Формування знань Отже при підніманні вантажу на висоту h виконується корисна робота: А от повна робота, тобто та робота, яку виконує вантажник, витягаючи мотузку на довжину, що дорівнює висоті h, обчислюється:

Номер слайду 7

Коефіцієнт корисної дії Коефіцієнт корисної дії (ККД) механізму – це фізична величина, яка характеризує механізм і дорівнює відношенню корисної роботи до повної (зазвичай вимірюється у відсотках):

Номер слайду 8

Формування вмінь Колективне розв’язування задачі По похилій площині підіймають вантаж масою 60 кг, прикладаючи для цього силу 240 Н, спрямовану вздовж площини, Чому дорівнює ККД площини, якщо її довжина дорівнює 10м, а висота – 3 м?

Номер слайду 9

Робота за варіантами з подальшим захистом результатів 1 Варіант: За допомогою важеля підняли вантаж масою 100 кг на 1м. При цьому сила, прикладена до іншого плеча важеля, виконала роботу 1,5 кДж. Чому дорівнює ККД важеля?

Номер слайду 10

Робота за варіантами з подальшим захистом результатів 2 Варіант: Тіло масою 20 кг підіймають по похилій площині. Яку силу необхідно прикласти в напрямку руху тіла, якщо довжина похилої площини 4 м, а висота 1 м? ККД похилої площини 80% 3 Варіант: Чому дорівнює ККД гідравлічної машини, якщо для піднімання вантажу масою 1,2 т необхідно прикласти до малого поршня силу 160 Н? площа поршнів дорівнюють 5 і 500

Номер слайду 11

Підбиття підсумків уроку Перегляд відео презентації

Номер слайду 12

Для чого використовуються прості механізми? Дайте означення ККД Чому на практиці корисна робота завжди менша від повної роботи? Як визначити ККД похилої площини? Фронтальне опитування учнів

Номер слайду 13

Хвилинка цікавої фізики Похила площина в природі й техніці Похилі площини часто зустрічаються в повсякденному житті. Наприклад, для підйому вантажів використовуються пандуси. Завдяки нахилу пандуса сила, необхідна для збільшення висоти менша, хоча шлях, який потрібно подолати, збільшується. Такі механізми значно полегшують пересування людям з обмеженими можливостями

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Домашнє завдання § 36, вивчити ст. 237 вправа 36, № 5 Додаткове завдання: Огляньте побутову м’ясорубку. Які прості механізми входить до її складу?

Номер слайду 20

Список використаних джерел: Література: Фізика: підруч. для 7 кл. загальноосвітніх навчальних закладів/ [В.Г. Бар’яхтар, С.О. Довгий, Ф.Я. Божинова та ін.]; за ред. В.Г. Бар’яхтар, С.О. Довгого. – Х.: Видавництво «Ранок», 2015. – 256с.: іл., фот. Фізика 7 кл.: підруч. для 7 кл. загальноосвітніх навчальних закладів/ М.І. Шут, Т.М. Мартинюк, Л.Ю. Благодаренко – К.: Ірпінь: ВТФ «Перун», 2014. – 256с.: 1л. Коршак Є.В., Фізика: Підручник для 8 кл. загальноосвітніх навчальних закладів./Коршак Є.В., Ляшенко О.І., Савченко В.Ф. – Київ: Генеза, 2008 – 207с. Кирик Л.А. Усі уроки фізики. 8 клас./ Кирик Л.А. – Х.: Вид. група“Основа”, 2008. – 352 с.

Номер слайду 21

Інтернет-ресурси: https://www.google.com.ua http://ukrefs.com.ua http://www.fizika.net.ua/ http://zalik.org.ua

Номер слайду 22

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Іваницька Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 42.Коефіцієнт корисної дії механізмів
Додано
13 листопада 2019
Переглядів
9494
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку