Презентація "Коксохімічне виробництво."

Про матеріал
В роботі наведений приклад використання рольової гри під час вивчення хімічних виробництв у шкільному курсі хімії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 23

Номер слайду 2

Тема: Коксохімічне виробництво. Ціль: Ознайомлення учнів з коксохімічним виробництвом - джерелом отримання ароматичних вуглеводнів, використовуванням кам'яного вугілля і інших продуктів коксування в хімічній промисловості, перспективами розвинута вугільній промисловості в Україні; ознайомлення учнів з економічною і екологічною характеристикою коксохімічного виробництва, розвитком економічних взаємин між підприємствами, ознайомлення учнів з соціальними проблемами у вугільній промисловості України. Обладнання: Колекція «кам'яне вугілля»; колекція «продукти коксування»; таблиця «коксохімічна піч»; діаграми: склад коксівного газу, продукти розгону кам'яновугільної смоли; географічна карта України родовищ газу і нафти. Тип уроку: Ролева гра.

Номер слайду 3

Ролі і функціональні обов'язки: Директор. Загальна характеристика підприємства (розташування, характеристика продукції, сировини, проблеми). Проведення планування роботи, координування діяльності підприємства, заключне слово. Головний інженер (будова всіх апаратів, принцип їх роботи, проблеми). Технолог (технологія виробництва, характеристика продукції, проблеми)Головний економіст, бухгалтер (економічна характеристика підприємства, рентабельність, ціни на сировину і продукцію, виплата зарплати, перспективи розвитку підприємства, проблеми).Інженер з постачання (характеристика сировини, види транспорту, що використовуються для доставки сировини, основні постачальники, проблеми, ціни на сировину).Інженер із збуту готової продукції (характеристика продукції, пошуки ринку збуту, ціни на готову продукцію, проблеми).Інженер з охорони навколишнього середовища (характеристика заходів щодо охорони навколишнього середовища, проблеми, вимоги до адміністрації).Інженер з Техніки безпеки (характеристика виробництва з погляду техніки безпеки, вимоги до адміністрації забезпечити дотримання техніки безпеки, проблеми). Голова профкому (характеристика роботи профспілки: пільгові їдальні, санаторно-курортне лікування (де, скільки чоловік оздоровляються), виплата зарплати, проблеми). Суміжник: завод Синтетичних каучуків, шинний завод, завод з виробництва змащувальних мастил.Іноземні інвестори. Покупці продукції. Транспортники (пропонують свої послуги, можна вибирати, торгуватися, пропонувати бартер).

Номер слайду 4

Коксохімічний завод. Загальна площа -12,8 га. Кількість цехів - цех транспортний, механічний, цех енергозабезпечення, цех водозабезпечення, Ц З Л, коксівний цех, цех синтезу коксівного газу, цех крекінгу, цех сульфат амонію.

Номер слайду 5

Цехи: Коксівний цех: в коксівному цеху за допомогою піроліза кам'яного вугілля, органічні речовини, що знаходяться в ньому поступово розкладаються з утворенням летючих продуктів, які поступають в газозбірники, де з них конденсується кам'яна смола, подальша для подальшої переробки в цех крекінгу. Над кам'яновугільною смолою конденсується аміачна вода, яка згодом поставляється в цех крекінгу. Крім того, виділяється газ, здатний горіти. Його відправляють в цех синтезу коксівного газу. Цех синтезу коксівного газу: отримання водню (складова полімерів для технічної гуми), метану, який використовують як паливо для потреб підприємства, етилен гомолог каучуку, аміак (який відправляють в цех сульфат амонію для подальшої переробки), бензол і толуол (продукти, які використовуються в капронолактоновому виробництві, для військової промисловості (вибухові речовини), фарбники, фармакології для медичної промисловості). Цех крекінгу: з кам'яновугільної смоли шляхом фракційної дистиляції одержують гомологи бензолу, фенолу. З водного розчину аміаку одержують аміак, фенол, сірководень. Цех сульфат амонія: з метою витягання аміаку газ пропускають через розчин сірчаної кислоти і одержують сульфат амонію – азотне добриво. Решта цехів – допоміжні. Планування роботи веде директор. Початок другого кварталу. Начальник збуту і постачання докладає: Річний план коксохімічного заводу складає:за коксу р 19 тис. тонн;за гомологу бензолу і фенолу - 21 тис. тонн;за сульфат амонію - 7 тис. тонн;за зрідженому газу - 100 тис. тонн. Основний замовник коксу – Кривий Ріг вимагає, збільшити поставку на 20% від річного плану у зв'язку з великим замовленням виплавки напівфабрикату (бінсеркового брикета). Ми повідомили металургійний комбінат Кривого Рогу про те, що шахта «Ровеньки» об'єднання «Павлоград-вугілля» зменшила виробітку коксівного вугілля на 70%, тому поставки вироблятимуться з Краснодону Луганській області, внаслідок чого збільшиться маршрут поставки на 200 км, а також собівартість коксу на 18% попередньої. Кривий Ріг робить акцент на тому, що вищезгадане замовлення є державним і кредитування цього замовлення має певні межі.

Номер слайду 6

Директор: Ми не можемо сьогодні підстроюватися під державний демпінг, який в даний час не існує. Є певна система домовленостей, по ній ми і працюємо. Питання до начальника синтезу коксівного газу: скільки ви виробляєте метану, пропану для потреб заводу?

Номер слайду 7

Начальник цеху синтезу: Для річного виконання плану заводу по коксу необхідно 180 тис. м3. Наш цех виробляє 110 тис. м3 газу.

Номер слайду 8

Директор: Укласти договір на 100 тис. м^3 газу з Управлінням магістральних шляхів. План по випуску Коксу складає 500000 т. Недовиконаний план минулого кварталу за наступними пунктами:за коксом – всього 82% виконано;за аміаком – всього 71% виконано;за етиленом і амонієм – 50,2% перевиконано. Питання до головного інженера: чому не виконані вищезгадані показники, які заходи необхідно здійснити для виконання даного плану?

Номер слайду 9

Головний інженер: У попередньому кварталі була поставлена партія коксівного вугілля невідповідної фракції (велика). Доводилося вдаватися до додаткового дроблення, оскільки піроліз крупнофракційного коксу проходив недостатньо. Через погане водопостачання недостатньо відбувалася конденсація коксівного газу в газозбірниках, внаслідок чого були великі втрати фенолу, бензолу, метану, етилену.

Номер слайду 10

Директор: Цех водопостачання – в чому справа?

Номер слайду 11

Начальник цеху водопостачання: У зв'язку з низькою температурою повітря з 4.02 по 26.02 (-10 – -20) - водоохолоджуючі установки (градирні) обледеніли, внаслідок чого відбулась велика втрата водяної маси. Підживити систему технічної води з міської системи не було можливості через відсутність електродвигунів насосів 4-й проміжної станції, яка підживляє систему технічної води з міської мережі.

Номер слайду 12

Головний енергетик: У зв'язку з відсутністю ремкомплектов, електродвигуни мережних насосів 2-й і 3-й ступенів знаходяться в несправності. Відділ постачання не виконав замовлення до терміну, тому відбувся зрив планового ремонту насосів 2-й і 3-й ступенів. Насос 1-й ступеня через биття валу не набирає повної потужності, і тому тиск води в сіті мінімальне під час підживлення.

Номер слайду 13

Головний механік: Дійсно, через відсутність комплектуючих, відцентрувати вал насоса 1-й ступеню неможливо, та і станина цього насоса вимагає негайного ремонту.

Номер слайду 14

Начальник відділу постачання: Замовлення поставок комплектуючих до насосів було виконано вчасно, але оскільки відділ енергетики вказав невідповідні гости, що комплектують виявилися не тими. Претензія до шахти Ровеньки по великій фракції вугілля була виставлена по прибуттю вагонів з вугіллям, але постачальник посилався на те, що вугільні комбайни в даний час були зношені, заміни не було, тому іншої фракції вугілля в цей час не буде. Тому, щоб не зірвати роботу заводу повністю, вагони відправлені за зворотною адресою не були.

Номер слайду 15

Директор: Чому наполовину зірваний план за сульфатом амонію і поставлено споживачу всього 50%?

Номер слайду 16

Начальник цеху сульфату амонію: План по випуску сульфату амонію за перший квартал склав - 102,6%. Але відправка його споживачу зірвана через відсутність вагонів. Склад сульфату амонію переповнений.

Номер слайду 17

Начальник транспортного цеху: Так дійсно, відправка сульфату амонію була зірвана через сильні снігопади, а також транспортна стрічка першого складу вийшла з ладу. Ремонтні роботи не проводилися з 20.02 по 18.03 у зв'язку з аварійними роботами механічного цеху, в цеху синтезу коксівного газу.

Номер слайду 18

Головний технолог:19.02 в ніч була зупинена рактифікаційна колона коксівного газу за аварійною ситуацією – спрацювало блокування за рівнем бензолу, толуолу на 18 тарілці рактифікаційної колони. В результаті переливу бензолу, скипіла фракція 22-го ступеня рактифікаційної колони і спрацював запобіжний клапан по аміаку – відбулася загазованість південно-західної сторони заводу.

Номер слайду 19

Начальник з ТБ: При повідомленні ВОХР в ніч з 19.02 на 20.02 про велику загазованість південно-західної території заводу, було організовано загін надання першої допомоги і евакуйовані цехи-сусіди – пакувальний і сортувальний. Але у зв'язку з невеликою концентрацією парів аміаку і локалізацією аварії, робочі були повернені на свої робочі місця.

Номер слайду 20

Суміжники: У зв'язку з переобладнанням глинистого заводу, завод синтетичних каучуків просить зменшити поставку етилену на другий квартал на 85% від поставок першого кварталу. У зв'язку з весняними польовими роботами, Кіровоградську і Одеську області просять поставити по 1500 тонн сульфату амонію.

Номер слайду 21

Директор: Відділу постачання і збуту – більш оперативно впливати і брати участь в роботі заводу. Начальник відділів постачання і збуту тричі в тиждень докладати про роботу із заповідниками і постачальниками. Головному технологу – усилити технологічну, енергетичну і механічну дисципліну на заводі.

Номер слайду 22

Голова профкому: Підготувати до 10.04 профспілковий заводський збір і прийняти черговий річний колективний договір. Організувати 600 пільгових путівок на літній відпочинок, а також на відпочинок людей в заводському профілакторії. На цьому планерку вважаю завершеним.

Номер слайду 23

Директор: Сьогодні на плануванні роботи ми підвели підсумок діяльності нашого підприємства. Хочеться відмітити, що за 1 квартал нинішнього року наш коксохімічний завод працює в системі енергетики України, спільно вирішуючи економічні проблеми країни. В роботі нашого підприємства ми використовуємо сучасні наукові технології: механізацію і автоматизацію виробничих процесів, створення оптимальних умов для протікання хімічних реакцій, створення замкнутих технологічних циклів, елементів безвідходного виробництва, використовування теплоти хімічних реакцій і т.п. На нашому заводі строго дотримуються правила техніки безпеки праці. Велика увага надається охороні навколишнього середовища. Але ми добре усвідомлюємо, що надалі приріст енергетичних ресурсів буде забезпечуватися за рахунок введення в енергетичний баланс нових джерел енергії, тому перед нами стоять великі задачі: дослідження найбільш ефективних методів отримання рідкого палива з вугілля і сланців, розробка більш економічних і екологічно безпечних технологій.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
31 березня 2020
Переглядів
1309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку