Урок + презентація "Застосування металів "

Про матеріал
Урок-інтелектуальна гра надає можливість показати важливість використання металічних елементів та їх сполук; розвивати вміння порівнювати, аналізувати, робити висновки; формувати уміння використовувати знання при виконанні нестандартних завдань; стимулювати розвиток інтересу до роботи командою; виховувати розуміння важливості хімічних знань.
Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтелектуальна гра з теми «Застосування металів »

Номер слайду 2

Що таке біле золото? Що таке чорне золото? Який метал кричить? Чи є в природі чисте залізо? Яку сполуку металів людина одержала вперше, хоча не знала її складу?

Номер слайду 3

6. Що таке булат? 7. Який метал скорочував життя мешканцям стародавнього Риму?8. Який метал можна назвати будівельним? 9. Який метал називають «ле­тючим» металом? 10. Який метал входить до складу хлорофілу?

Номер слайду 4

1. Поставте елементи в поряд­ку зростання їх відносних атом­них мас:а) Натрій; б) Залізо; в) Алюміній; г) Купрум.

Номер слайду 5

2. Розмістіть оксиди в порядку зростання валентності елемента:а) К2 О; б) AL2 О3; в) СО2; г) Са. О.

Номер слайду 6

3. Розмістіть складні речови­ни в порядку зростання їх віднос­них молекулярних мас:а) питна сода (натрій гідрогенкарбонат);б) поташ (калій карбонат);в) гашене вапно (кальцій оксид);г) кам’яна сіль (натрій хлорид).

Номер слайду 7

Протягом століть найдорожчим металом вважали золото. Довгий час алхіміки не припиняли спроб виробляти золото з різних компонентів. Удача посміхнулася дослідникам в 1941 році. Для цього американцям Бейнбріджа, Шерру і Андерсену довелося піддати бомбардуванню швидкими нейтронами атоми ртуті. На жаль, отримане золото виявилося …

Номер слайду 8

Людство за всю свою історію видобуло 165 тисяч тонн золота. Якщо все добуте золото відлити в один злиток у вигляді куба, куб буде зі стороною в 20 метрів. В якій країні найбільшеі родовища золота? (ПАР)

Номер слайду 9

З усіх приладів, що прикрашали обідній стіл Наполеона III (1808-1873), найдорожчі були виготовлені з нового і рідкісного в ті часи металу. На урочистих обідах ці столові прилади подавалися лише імператору і його найбільш почесним гостям. Іншим учасникам бенкету залишалося задовольнятися приладами зі звичного золота і срібла. З якого рідкісного металу були виготовлені столові прилади для НаполеонаІІІ? (алюміній)

Номер слайду 10

Морська вода містить в розчиненому стані всю таблицю Менделєєва, присутні там уран і золото. Сучасні технології дозволяють добувати в промислових масштабах з морської води всього чотири корисної речовини — прісну воду, кухонну сіль, бром і метал. Що це за металл? ( магній)

Номер слайду 11

Оксид алюмінію, що представляє собою тонку захисну плівку на його поверхні, легко руйнується іншим металом. Без цієї плівки алюміній на повітрі швидко окислюється. Тому метал, який руйнує оксидну плівку алюмінія заборонено перевозити в літаках — при її розливі у фюзеляжі повітряного судна може утворитися отвір. Що це за метал? (ртуть)

Номер слайду 12

Слово платина з іспанської мови перекладається як «серебрішко». Таким словом конкістадори висловили свою зневагу до цього металу. Пояснюється це підвищеною тугоплавкістю платини, тому вона оцінювалася вдвічі нижче срібла. Зараз ціна платини на світових ринках перевищує ціну срібла в декілька разів. У скільки разів ціна платини перевищує ціну срібла? (100)

Номер слайду 13

У техніці застосовують різні сплави. Для їх виробництва використовують понад 40 хімічних елементів у найрізноманітніших поєднаннях і кількісних співвідношеннях. Сплави часто мають кращі властивості, ніж їх складові частини, і тому знаходять широке застосування в техніці. Яка кількість сплавів використовується в сучасній техніці?  (10тис.)

Номер слайду 14

Заготовка з цього металу важить утричі менше, ніж така сама за розмірами заготовка зі сталі. Що це за метал?(алюміній)

Номер слайду 15

Уже півтора тисячоліття стоїть на одній із площ Делі колона заввишки 7,3 м, діаметром приблизно 40 см в основі і 30 см при вершині та масою 6,5 т. Колона була зведена в 415 році н. е., але, незважаючи на спекотний і вологий клімат Індії, на ній немає жодної і ржавої плями. З чого вона виготовлена і чому не іржавіє? ( із чистого заліза (99,7 %) із незначним вмістом інших хімічних елементів. Чисте залізо не іржавіє.)

Номер слайду 16

Найдавнішим свідоцтвом того, що людина використовувала метал, є знахідки в докерамічному неоліті у верхів'ях річки Тигр. Це були металеві вироби, а саме дротяні шпильки, шило, свердла, намиста,  а також непросвердлені, але добре оброблені намистини. Було висловлене припущення, що всі металеві предмети виготовлені із самородного металу. Використання сплаву цього металу з оловом широко почалося в період Бронзової доби ІVтис до н.е. Що це за метал? (мідь)  

Номер слайду 17

Конструкторів медичної техніки, медичного інструментарію і лікарів у даному металі приваблюють біологічна інертність по відношенню до організму в поєднанні з високими механічними властивостями, антикорозійною стійкістю, а також дешевизна і доступність. Відомо, що по корозійної стійкості в багатьох медичних агресивних середовищах цей метал не поступається платині; він стійкий в розчинах кислот і лугів. Сплави стійкі до дії перекису водню, фенолу, формальдегіду. Після багаторазової стерилізації кип'ятінням і обробки в автоклаві, багатомісячної витримки в 3% -ному розчині хлораміну, 96-градусів етиловому спирті, слідів корозії на цих сплавах не виявлено. Що це за метал? (титан)

Номер слайду 18

Найвідоміший у світі міст називається Iron Bridge . Це міст через річку Северн у Великій Британії. Він відкритий 1781 року і є першим у світі арочним мостом. З чого він побудований? (чавуну)

Перегляд файлу

Хімія 10 клас

Тема уроку. Застосування металів.

Мета уроку: показати важливість використання металічних елементів та їх сполук; розвивати  вміння порівнювати, аналізувати, робити висновки; формувати уміння використовувати знання при виконанні нестандартних завдань; стимулювати розвиток інтересу до роботи командою; виховувати розуміння важливості хімічних знань.

 

Хімічні елементи не просто скніють у клітинках таблиці Менделєєва. Вони живуть і вирують навколо нас у простих речовинах, домішках, сумішах або розчинах, вони входять до складу сполук, які взаємодіють між собою, і цей вир називається кругообігом хімічних елементів у природі. Ми не можемо без них обійтися у побуті, науці, виробництві. Ми самі (і все навкруги) складаємося з них. Ось чому хімія така важлива у нашому житті. Ми сьогодні пропонуємо Вам заняття у формі інтелектуальної гри на тему: «Застосування металів»

Розминка

  1. Що таке біле золото (спав золота і нікеля (або паладія)
  2. Що таке чорне золото? (нафта)
  3. Який метал кричить (олово під час згорання видає звук)
  4. Чиє в природі чисте залізо (так)
  5. Яку сполуку металів людина одержала вперше, хоча не знала її складу? (бронза)
  6. Що таке булат? (високоякісна сталь)
  7. Який метал скорочував життя мешканцям стародавнього Риму?(Свинець)
  8. Який метал можна назвати будівельним? (кальцій)
  9. Який метал називають «ле­тючим» металом? (алюміній)

10. Який метал входить до складу хлорофілу? (магній)

1. Поставте елементи в поряд­ку зростання їх відносних атом­них мас:

а)  Натрій;            1)Натрій; 23

б) Залізо;            2) Алюміній;27

в)  Алюміній;      3) Залізо;56

г)  Купрум.        4) Купрум.64

    2. Розмістіть оксиди в порядку зростання валентності елемента:

а)К2О; 1) К2О;

б)AL2О3; 2) СаО;

в)СО2; 3) AL2О3

г)СаО. 4) СО2

3. Розмістіть складні речови­ни в порядку зростання їх віднос­них молекулярних мас:

а)     питна сода (натрій гідрогенкарбонат);

б) поташ(калій карбонат);

в) гашене вапно(кальцій оксид);

г)   камяна сіль (натрій хлорид).

1) камяна сіль 58,5

2) гашене вапно 74

3) питна сода 84

4) поташ 138

 

 

1.Протягом століть найдорожчим металом вважали золото. Довгий час алхіміки не припиняли спроб виробляти золото з різних компонентів. Удача посміхнулася дослідникам в 1941 році. Для цього американцям Бейнбріджа, Шерру і Андерсену довелося піддати бомбардуванню швидкими нейтронами атоми ртуті. На жаль, отримане золото виявилося (радіоактивним).... 


2.Людство за всю свою історію видобуло 165 тисяч тонн золота.  Якщо все добуте золото відлити в один злиток у вигляді куба, куб буде зі стороною в 20 метрів. В якій країні найбільшеі родовища золота? (ПАР)


3. З усіх приладів, що прикрашали обідній стіл Наполеона III, найдорожчі були виготовлені з нового і рідкісного в ті часи металу. На урочистих обідах ці столові прилади подавалися лише імператору і його найбільш почесним гостям. Іншим учасникам бенкету залишалося задовольнятися приладами зі звичного золота і срібла. З якого рідкісного металу були виготовлені столові прилади для Наполеона ІІІ? (алюміній)

 

4. Морська вода містить в розчиненому стані всю таблицю Менделєєва, присутні там уран і золото. Сучасні технології дозволяють добувати в промислових масштабах з морської води всього чотири корисної речовини — прісну воду, кухонну сіль, і бром. І метал. Що це за металл? ( магній)

5.Оксид алюмінію, що представляє собою тонку захисну плівку на його поверхні, легко руйнується іншим металом. Без цієї плівки алюміній на повітрі швидко окислюється. Тому метал, який руйнує оксидну плівку алюмінія заборонено перевозити в літаках — при її розливі у фюзеляжі повітряного судна може утворитися отвір. Що це за метал? (ртуть)


6. Слово платина з іспанської мови перекладається як «серебрішко». Таким словом конкістадори висловили свою зневагу до цього металу. Пояснюється це підвищеною тугоплавкістю платини, тому вона оцінювалася вдвічі нижче срібла. Зараз ціна платини на світових ринках перевищує ціну срібла  в декілька разів. У скільки разів ціна платини перевищує ціну срібла? (100)


7.У техніці застосовують різні сплави. Для їх виробництва використовують понад 40 хімічних елементів у найрізноманітніших поєднаннях і кількісних співвідношеннях. Сплави часто мають кращі властивості, ніж їх складові частини, і тому знаходять широке застосування в техніці.Яка кількість сплавів використовується в сучасній техніці? (10тис.)

 

8. Заготовка з цього металу важить утричі менше, ніж така сама за розмірами заготовка зі сталі.Що це за метал? Алюміній

 

9.Уже півтора тисячоліття стоїть на одній із площ Делі  колона заввишки 7,3 м, діаметром приблизно 40 см в основі і 30 см при вершині та масою 6,5 т. Колона була зведена в 415 році н. е., але, незважаючи на спекотний і вологий клімат Індії, на ній немає жодної і ржавої плями. З чого вона виготовлена і чому не іржавіє? (Це пояснюється тим, що колона виготовлена із чистого заліза (99,7 %) із незначним вмістом інших хімічних елементів. Чисте залізо не іржавіє.)

 

10. Найдавнішим свідоцтвом того, що людина використовувала метал, є знахідки в докерамічному неоліті у верхів'ях річки Тигр. Це були металеві вироби, а саме дротяні шпильки, чотиригранне шило, свердла, намиста,  а також непросвердлені, але добре оброблені намистини. Було висловлене припущення, що всі металеві предмети виготовлені із самородного металу.  Використання сплаву цього металу з оловом  широко почалося  в період Бронзової доби ІVтис до н.е. Що це за метал? (мідь)

11.Конструкторів медичної техніки, медичного інструментарію і лікарів  у даному металі приваблюють  біологічна інертність по відношенню до організму в поєднанні з високими механічними властивостями, антикорозійною стійкістю, а також дешевизна і доступність.  Відомо, що по корозійної стійкості в багатьох медичних агресивних середовищах цей метал не поступається платині; він стійкий в розчинах кислот і лугів. Сплави стійкі до дії перекису водню, фенолу, формальдегіду. Після багаторазової стерилізації кип'ятінням і обробки в автоклаві, багатомісячної витримки в 3% -ному розчині хлораміну, 96-градусів етиловому спирті,  слідів корозії на цих сплавах не виявлено. (титан)

 

12,Найвідоміший у світі міст  називається Iron Bridge . Це міст через річку Северн у Великій Британії. Він відкритий 1781 року і є першим у світі  арочним мостом.З чого він побудований? (чавуну)

 

Підведення підсумків.

Команди

розминка

всього

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

всього

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Домашнє завдання. Підготувати ребуси(кросворди) з теми «Застосування металів»

 

Використані джерела:

П.П. Попель Л.С. Крикля Хімія 10 клас. – К.Академія- 2013.

В.П. Дудкін, М.Ю. Відейко Археометричні дослідження Трипільської цивілізації
НДІПОД МКМ України -2000

Низовский А. Ю. 100 великих чудес инженерной мысли. изд. «Вечер», 2005. 

Основи металургійного виробництва металів і сплавів / Чернега Д. Ф., Богушевський В. С., Готвянський Ю. Я. та ін.; за ред. Д. Ф. Чернеги, Ю. Я. Готвянського. — К. : Вища школа, 2006. — 503 с. 

 

zip
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
3193
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку