Презентація "Коливальний рух"

Про матеріал
Сформувати поняття коливального руху, з'ясувати властивості такого руху (періодичність, згасання), увести характеристики коливального руху — амплітуду, період, частоту, навчити визначати період і частоту коливального руху, розвивати логічне мислення учнів, уміння порівнювати й узагальнювати навчальний матеріал, показати роль і значення для науки й практики коливальних рухів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1. Вивчення цього виду руху дозволило науковцям боротися з аваріями під час польоту літаків…2. Цей вид руху довів добове обертання Землі…Коливальний рух3. Цей вид руху вивчають оптики, музиканти, радіоінженери, кардіологи, сейсмологи, будівельники , конструктори…

Номер слайду 2

МЕХАНІЧНІ КОЛИВАННЯ І ХВИЛІУМОВИ ВИННИКНЕННЯ КОЛИВАНЬ. КОЛИВАЛЬНИЙ РУХ

Номер слайду 3

Епіграф уроку: «Світ, в якому ми живемо, дивовижно схильний до коливань» Р. Бішоп

Номер слайду 4

Коливальний рух

Номер слайду 5

Коливальний рух

Номер слайду 6

Коливальний рух у ВсесвітіЗірки здатні здійснювати коливання біля стану рівноваги. (Зорі – пульсари)Сонце то розширюється, то стискається. Періодичність цього процесу 5 хв. Враження таке, що наше світило дихає.

Номер слайду 7

Коливальний рух у живій природі

Номер слайду 8

Коливальний рух у живій природіБджола змахує крильми ≈ 150 разів за 1 секунду, тому частота їх коливань 150 Гц і чується характерне дзижчання.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Коливаннями називаються фізичні процеси, які точно або приблизно повторюються через однакові проміжки часу. Залежно від фізичної природи розрізняють механічні й електромагнітні коливання. Механічні коливання - такі рухи тіл, за яких через рівні інтервали часу координати тіла, що рухається, його швидкість і прискорення приймають вихідні значення.

Номер слайду 11

Коливання Вільні ВимушеніВільні коливання– це коливання, які відбуваються виключно за рахунок початкового запасу енергії, переданої системіВимушені коливання – це коливання, які відбуваються під дією зовнішніх сил

Номер слайду 12

Умови виникнення вільних коливань: сили тертя або сили опору повинні бути достатньо малими; система повинна перебувати біля положення стійкої рівноваги.

Номер слайду 13

  Амплітуда коливань — це фізична величина, що характеризує коливальний рух і дорівнює максимальній відстані, на яку відхиляється коливне тіло від свого положення рівноваги. А Одиниця амплітуди коливань у СІ — метр (м). Амплітуда вільних коливань визначається початковими умовами, тобто тим почат –ковим відхиленням або поштовхом, яким вантажі на нитці або на пружині були приведені в рух.

Номер слайду 14

Затухаючі коливання – це коливання амплітуда яких з часом зменшується. Незатухаючі коливання – це коливання амплітуда яких є сталою.

Номер слайду 15

Періодом коливання називається час одного повного коливання. Одиниця періоду коливань у СІ — секунда (с). Частота коливань показує, яку кількістьколивань тіло здійснює за одиницю часу. Одиниця вимірювання частоти коливань -1 герц (Г) Названа на честь німецького фізика Генріха Герца

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Циклічна частота  Фаза коливань це фізична величина, яка характеризує стан коливальної системи у довільний момент часу.

Номер слайду 18

З’ясуйте, рух яких тіл можна віднести до коливального.

Номер слайду 19

1. Період коливань маленької кульки на довгій нерозтяжній нитці дорівнює 4 с. Визначте, скільки повних коливань кулька здійснить за 12 с?2. Амплітуда коливань тіла на пружині дорівнює 5 см. Який шлях пройде тіло за чверть періоду коливань? За половину періоду? За період?Розв'язування задач

Номер слайду 20

Розв'язування задач Човен, який гойдається на морських хвилях, за 25 с здійснив 10 повних коливань. Визначте період і частоту коливань човна. Частота коливань тіла дорівнює 20 Гц. Що це означає? Визначте період коливань тіла. За який проміжок часу тіло здійснить 200 коливань.

Номер слайду 21

Наука крокує вперед на двох ногах - на теорії й експериментіАмериканський фізик Роберт Міллікен

Номер слайду 22

Вивчення цього виду руху дозволило у 1657 року Християну Гюйгенсу сконструювати перший механічний годинник, який до­зволив дуже точно вимірювати час.флатер

Номер слайду 23

Жан Бернар Леон Фуко (1819-1868)

Номер слайду 24

Маятник Фуко у Харківському національному університеті, у музеї «Космос» Харківського планетарію (24 вересня 2012р.), довжина нитки – 6м, маса кулі з нержавіючої сталі 28 кг.

Номер слайду 25

Маятник Фуко Київської політехніки має висоту 22 м, діаметр бронзової кулі – 28 см, масу – 43 кг. 24.02. 2011р.

Номер слайду 26

18.09.2013 Уж. НУ латунна куля, маса - 45 кілограм.

Номер слайду 27

Чому хмарочосизалишаються нерухомими?Коливання веж, хмарочосів

Номер слайду 28

Цікаві факти про найвищі хмарочоси світу

Номер слайду 29

Київська телевежа Ейфелева вежа

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Домашнє завдання. Вивчити §19, впр. 19(3,4)І. «Вплив звукових коливань на живі організми» ІІ. «Вплив електромагнітних коливань на живі організми»

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Презентації
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
До уроку
Розділ 4. Механічні коливання та хвилі
Додано
29 березня 2023
Переглядів
694
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку