Презентація: Колодія величаймо- Весну зустрічаємо

Про матеріал
Виховний захід на тему: "Презентація: Колодія величаймо- Весну зустрічаємо"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

. Тема: Колодія величаймо -Весну зустрічаємо. (Масляна). Підготувала: Викладачка Альона ОЛЕЙНИКОВА

Номер слайду 2

Колодій - одне з календарно-побутових свят, яке пов'язане із давнім народним звичаєм - проводами зими і зустріччю весни. Припадає воно на останній тиждень перед початком Великого посту.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Хто такий Колодій?Назва Колодій — має язичницький підтекст. Це маленький Сонце-Божич, який вже достатньо підріс для того, щоб стати Коло-дієм — тим, хто розкручує Сонячне Коло. Він запускає цей природний процес, коли Сонце піднімається все вище, відганяючи зиму і морози, запускаючи новий етап оновлення природи. Колодій - бог любові, шлюбу і злагоди. Головними усі сім днів були жінки. Чоловіки мали їх у всьому слухатись та без образ сприймати жарти та різні підколювання, збиткування.

Номер слайду 5

Походження Колодію. До XVII століття Колодій відмічали аж декілька тижнів. Ще в язичницькі часи слов’яни вважали, що на Масницю зима вмирає, а весна воскресає. З приходом християнства в Київській Русі свято змінилося та стало частиною релігійного циклу свят, хоч традиції лишилися без змін.

Номер слайду 6

Традиції МасниціНа Масницю неодруженим дівчатам і хлопцям в’язали на ногу дерев’яну колодку як знак осуду, що не побралися. Старші жінки прикрашали колодку стрічками, квітами й в’язали парубкам до ноги. Ті мали так ходити з колодкою весь тиждень або пригостити жінок солодощами для відкупу

Номер слайду 7

Що готувати на Колодій? Найпоширенішою стравою були вареники з сиром та маслом. Звідси і приказка «Чекайте, вареники, прийде і на вас Масниця». А ще поширеними були налисники, каші та локшина з молоком, пампухи, вергуни, гречаники, кисіль, сирники.

Номер слайду 8

З ким варто святкувати Колодій? Святкувати Колодій варто з родиною чи в колі друзів. Це чудова можливість примиритися, попросити вибачення до Великого посту. Та й смачні вареники з рідними наліпити — гарне заняття на вечір!

Номер слайду 9

Тиждень перед Масляною називали «всеїдним», оскільки протягом цього часу церковний статут дозволяв їсти скромні продукти

Номер слайду 10

Понеділок – зустріч У понеділок всі ходили в гості. Цього дня влаштовували гуляння, катання на санчатах і пекли млинці

Номер слайду 11

Вівторок – загравання. У вівторок влаштовували веселі забави, ворожили на суджених.

Номер слайду 12

Середа – ласуни. У середу господині пекли ласощі, тещі приймали зятів і пригощали їх млинцями.

Номер слайду 13

Широкий Четвер. У четвер – гуляння всіма сім’ями: кінські перегони, катання на ковзанах, санчатах, кидання сніжками тощо

Номер слайду 14

П’ятниця – вечірки тещ. У п’ятницю були «тещині вечори» - зяті пригощали тещ, після чого катали їх вулицями села або міста.

Номер слайду 15

Субота – зовичні посиденьки. В суботу невістки запрошували сестер чоловіка, усіляко розважали і частували їх.

Номер слайду 16

Прощена неділя. В останній день Масниці «Прощену неділю» просили взаємного прощення за образи, завдані мимоволі чи навмисно. При зустрічі люди тричі низько кланялися одне одному й промовляли: “Прости мене!” У відповідь казали: “Бог простить”.

Номер слайду 17

Завершення свята. Традиційним завершенням гулянь на Масницю є спалення величезного опудала Масляної (Зими), що символізує проводи холодів і народження Весни та нового життя.

Номер слайду 18

Прикмети на Масляну. Гарне святкування Масляної — хороша прикмета для майбутнього року. Вважалося, що в цьому випадку рік буде врожайним і ситним. Дощова і прохолодна погода на Масляну означає теплу і гарну погоду навесні та велику кількість грибів. Велика кількість крижаних бурульок — до багатого врожаю.

Номер слайду 19

Символом чого є млинці, які печуться на Масляну? Сонця

Номер слайду 20

Що зустрічають Масляною? Весну

Номер слайду 21

Скільки днів святкується Масляна? 7 днів

Номер слайду 22

Чим мастять млинці відразу після випікання? Маслом

Номер слайду 23

В якій із днів Масляного тижня прийнято просити один в одного прощення? Неділя

Номер слайду 24

Що спалюють на Масляну? Опудало

Номер слайду 25

Що з основних страв Масляної вважають символом місяця? Вареники

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Дякую за увагу!

pptx
Додано
23 квітня
Переглядів
26
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку