Презентація "Кольорові миші" Ліна Костенко

Про матеріал
Дана розробка допоможе у підготовці до уроку. Презентація містить тему, очікувані результати, різні види вправ. У презентації подано тему та ідею твору, сюжет та художні засоби.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська література 7-клас

Номер слайду 2

Аутогенна установка. Треба бути уважним…Треба бути спокійним…У класі друзі…Мені приємно…Я легко дихаю…У класі затишно…Я добре працюю…Розплющуйте очі.

Номер слайду 3

Фантазія важливіша, ніж знання, оскільки вони обмеженіА. Ейнштейн

Номер слайду 4

Номер слайду 5

«Усе високе і прекрасне в нашому житті, науці й мистецтві створене розумом за допомогою фантазії і багато чого – фантазією за допомогою розуму» Микола Пирогов

Номер слайду 6

Тема уроку:«Кольорові миші». Ідея зіткнення неповторності й буденності, стандарту в «Кольорових мишах». Умовна, вигадана ситуація. Образ особливої дівчинки Анни.

Номер слайду 7

Очікувані результати:після уроку учні: вдосконалять вміння вдумливо читати і коментувати поезію пояснюватимуть умовність ситуації характеризуватимуть образи розумітимуть різницю між матеріальним і духовним визначатимуть тему та головну думку твору усвідомлюватимуть потребу в розвитку творчої уяви, фантазії, необхідності зберегти в собі ці якості зіставлятимуть специфіку розкриття теми в літературі та інших видах мистецтва

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Злякався. Зраділи. Здивувалися. Не викликав жодних емоцій. Дуже здивувалися

Номер слайду 10

Словникова робота«цебто» – тобтонедоквас – недоквашенежужмом – купоючаклунка – ворожкамантія – суддівська чорна вільна накидкастандарт – зразок, еталонзбити з пуття – збити з правильного шляхугарантія – зобов’язання щодо виконання угоди.

Номер слайду 11

Літературна вправа«Чи уважний ти слухач?»1. Які часи згадуються у вірші Ліни Костенко?2. У якому місті відбуваються події?3. Скільки років було Анні?4. Хто привів Анну до суду?5. Доказом у звинуваченні Анни було?6. Яка пора року зображена у вірші?7. Миші, які робила Анна, були….8. Що запитав суддя у сусіда у суді?9. Суддя зазначив, що життя….10. Шкода, яку завдала Анна сусідові була….11. Який колір переважав у суді?12. Вирок був неоголошений, бо….

Номер слайду 12

Кольорові асоціаціїБілий – чистий, безневинний, вірний. Червоний – агресія. Рожевий – романтичність, доброта. Зелений – твердість, стійкість. Жовтий – мінливість, внутрішня свобода. Коричневий – інертність і безпека. Помаранчевий – спонукає іти вперед. Блакитний – ясність, прямота. Фіолетовий – асоціюється зі спробою поєднати протилежне. Чорний – авторитетність. Сірий – нейтральний колір

Номер слайду 13

Тема твору: розповідь про оригінальний підхід до сприйняття дійсності, про нестандартність мислення, про творчу уяву. Головна думка: дивовижне поруч з нами, варто лише його розгледіти серед сірості та буденності життя.

Номер слайду 14

Розподільний диктант Анна Сусід. Обдарованість, талант, захоплення, заздрість, оригінальність, примітивність, нестандартність, буденність, духовна вбогість, яскравість, сірість, неповторність, індивідуальність.

Номер слайду 15

Сюжет Експозиція: знайомство читача з давнім минулим, коли «…розважали стратами юрму…, палили відьом… і не знали до пуття наук». Зав’язка: сусід привів десятирічну Анну до суду, звинувачуючи її у тому, що вона з багряного листя виробляє кольорових мишей, і вони завдають моральної шкоди його дітям. Розвиток дії: суд над Анною. Кульмінація: Напруженість Анни в очікуванні вироку. Розв’язка: з’явився кольоровий кіт, який залив, викладений на папері вирок чорнилом, що так і не був проголошений.

Номер слайду 16

Художні засоби Повтори: кажу, кажу коли, коли Епітети: розлючений сусід багряне листя голі клени сірий день сірий сусід Метафора: чаклунка збила з пуття кіт залив вирок на папері

Номер слайду 17

“Біла ворона” значення фразеологізму БІЛА ВОРОНА – цей вираз вживається для характеристики людини, яка вирізняється серед інших своєю поведінкою, зовнішнім виглядом. У наш час вираз “біла ворона” означає не тільки незвичайну людину, але й рідкісне явище.

Номер слайду 18

Вправа «Незакінчене речення»На цьому уроці мені найбільше запам’яталося ………Мене найбільше вразило те, що………Я бажаю людям і собі………

Номер слайду 19

Домашнє завдання Уявіть, що вас запросили виступити у суді над Анною в ролі захисника. Пофантазуйте і напишіть коротеньку промову на її захист. Напишіть лист до сусіда. Складіть уявний діалог з Анною. Відповісти на запитання після поезії (підручник)

pptx
Додано
25 лютого
Переглядів
117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку