Презентація "Колядки. Щедрівки"

Про матеріал
Презентація створена до підручника «Українська мова та читання» 2 клас І. Большакова, М. Пристінська, за Типовою освітньою програмою початкової освіти за редакцією Р. Б. Шияна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зимові свята. Колядки. Щедрівки. Чупрун Лариса Дмитрівна, учитель початкових класів, спеціаліст вищої категорії Веселокутського НВК І — ІІ ступенів Тальнівської міської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета: розширити знання дітей з української обрядовості, розповісти про народні традиції колядування, щедрування; викликати інтерес до традицій українського народу у відзначенні свята Різдва, розвивати мовлення, спостережливість, пам'ять, допитливість, бажання пізнавати народні традиції; виховувати любов і повагу до народних звичаїв.

Номер слайду 3

Організація класу. З яким настроєм прийшли на урок? Покажіть його за допомогою смайликів, які лежать на ваших партах.

Номер слайду 4

Фонематична розминка. Читайте хором тільки зимові слова. Сани, іній, райдуга,Різдво, сніг, зима, хуртовина, дощ, заметіль, вірш,Святвечір, мороз, віхола, лід, колядка, веснянка, щедрівка.

Номер слайду 5

“Мікрофон”Закінчити речення. Різдво святкують …У цей день готують таку страву…Я знаю такі колядки….

Номер слайду 6

Робота в групах. Розповідь за картиною. Скласти коротеньку розповідь .

Номер слайду 7

Щоденні 5. Слухання. Розповідь вчителя. Вечір перед Різдвом називається Святвечором. Всі 12 страв на Святвечір мають бути пісними. Найголовніша страва кутя символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ тих, кого немає з нами. Горох — символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду. Капусняк — символ простоти й міцності, єдності. Борщ — символ торжества добра. Голубці (голуб) символізують Божу любов, Святий Дух, красу і силу. Риба — символ Христа. Вареники — символ достатку. Гриби мають дві природи — божественну і земну. Часник — символ очищення гріхів і здоров’я. Пампушки — символ свята, радості, даровані Богом. Узвар означає життя. Коли заходило сонце, господар з горища приносив першого снопа «дідуха», якого приготували під час перших жнив. Мати з дочками накривали на стіл. Під скатертину та під стіл клали соломи. «Дідуха» ставили на покуті. На стіл клали часник, щоб злі сили не приступали, зерно, щоб урожай був гарний, гроші, щоб у хаті тримались.

Номер слайду 8

Щоденні 5. Робота із словами. Коляда — дохристиянське зимове свято. Колядка — старовинна різдвяна пісня. Колядники — маленькі хлопчики й дівчатка, які ходили від хати до хати й співали колядки. Кожух — верхній теплий одяг з овечої шкіри з хутром усередині. Назвіть споріднені слова, визначте корінь.

Номер слайду 9

Щоденні 5. Слухання колядки. Олег Ігнатів «Добрий вечір, люди, вашій теплій хаті»

Номер слайду 10

Щоденні 5. Добрий вечір тобі, пане господарю!Винеси ти нам ковбасок пару. Винеси сала, не скупися,Щоб ячмінь твій уродився. Щоб худоба водилася,Щоб пшениця родилася,Щоб у хаті всього мали —Колядників пригощали!

Номер слайду 11

Руханка «Танці-зігріванці»

Номер слайду 12

Увечері напередодні Нового року 13 січня — Щедрий вечір. За християнським календарем це день преподобної Меланії. Діти приходили до односельців, щоб защедрувати. Щедрувальники вітали господарів зі святом, бажали їм щастя, здоров’я, достатку. За це вони отримували гостинці. Знайомство з щедруванням

Номер слайду 13

Щоденні 5. Слухання щедрівки «Щедрик»

Номер слайду 14

Щоденні 5. Прийшли щедрувати до вашої хати. Щедрий вечір, добрий вечір!Тут живе господар — багатства володар,А його багатство — золотії руки. А його потіха — хорошії діти. Щедрий вечір, добрий вечір!

Номер слайду 15

Практична робота. Вирізання янголят та ягнят. А зараз пропоную прикрасити наш клас макетом вертепу. Вертеп — це мандрівний театр маріонеток. У нас в класі є спрощений макет вертепної скрині, треба його доповнити янголятами та ягнятами.

Номер слайду 16

Завдання для груп:І група — вирізає та склеює фігурки янголят,ІІ група — фігурки ягнят.

Номер слайду 17

Рефлексія. Виконання групами колядки або щедрівки, яка найбільше сподобалась. Учитель роздає гостинці всім учням.

Номер слайду 18

Використана література та інтернет-ресурси. Олег Ігнатів «Добрий вечір, люди, вашій теплій хаті»https://www.youtube.com/watch?v=n. YO-0up. Jl. SMРуханка «Танці-зігріванці» https://www.youtube.com/watch?v=A09a. J3gv. LWs«Щедрик»https://www.youtube.com/watch?v=sg4 WEjxi2k4Інна Большакова Марина Пристінська «Українська мова та читання» 2 клас частина І Ст.. 95

pptx
Додав(-ла)
Чупрун Лариса
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
28 березня 2023
Переглядів
2574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку