Презентація. Конфлікт молодої людини й суспільства в романі Стендаля "Червоне і Чорне"

Про матеріал
Презентація до уроку за романом Стендаля "Червоне і Чорне" на тему "Конфлікт молодої людини і суспільства в романі "Червоне і Чорне" Стендаля"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конфлікт молодої людини й суспільства в романі “Червоне і чорне” Стендаля. Образ Жульєна Сореля Учитель зарубіжної літератури. КЗ “Лисичанська ЗОШ І – ІІІ ступенів № 7”Вікторія Вікторівна Єгорова“Учитель року - 2020”Номінація “Зарубіжна література”Урок

Номер слайду 2

Фредерік Стендаль

Номер слайду 3

Історія написання роману с. 127 (дивись у підручнику)

Номер слайду 4

Головний герой роману“Червоне і чорне” (фільм, 1997)“Червоне і чорне” (серіал, 1976)

Номер слайду 5

Вправа “Бургер”

Номер слайду 6

Конфлікт молодої людини й суспільства в романі “Червоне і чорне” Стендаля. Образ Жульєна Сореля

Номер слайду 7

Я не прошу у вас жодної милості... Молодість моя заслуговує співчуття... Ж. Сорель (Стендаль “Червоне і чорне”)

Номер слайду 8

Міні-глосарій. Конфлікт — це суперечність, зіткнення між персонажами

Номер слайду 9

Робота з текстом. Завдання: стисло перекажіть і проаналізуйте епізод, відповідаючи на запитання. 1 група- Про що мріяв Жульєн? (ч. 1, розд.5)- Що думав Жульєн про людей, у яких працював? (ч. 1, розд. 7)Що мучило Жульєна, чим була для нього “свобода”? (ч. 1, розд. 12)2 група. Навіщо Жульєн домагався пані де Реналь? (ч. 1, розд. 15) Як поводився Жульєн під час обіду у пана Вально, що відчував при цьому? (ч. 1, розд. 22) Чому і навіщо Жульєн поїхав до Безансона? (ч. 1, розд. 23)3 група Як жив і навчався Жульєн у семінарії, яким був і яким хотів здаватися? (ч. 1, розд. 26, 27) Як ставився до Жульєна абат Пірар? (ч. 1, розд. 29) Як жульєн потрапив до маркіза де Ла-Моля? (ч. 1, розд. 30)4 група Як Жульєн попрощався з пані де Реналь? (ч. 1, розд. 30) Яке враження на Жульєна справила родина де Ла-Моля? (ч. 2, розд. 2, 5) Що відкрилося Жульєну в Паризькому суспільстві? (ч. 2, розд. 5)5 група Як і якою ціною Жульєн здобув ордена? (ч. 2, розд. 7) Що відчув Жульєн до Матильди, про що мріяв, домагаючись її кохання? (ч. 2, розд. 10, 11, 13) Що зруйнувало блискучі плани Жульєна? (ч. 2, розд. 35)Додаткові (бонусні)запитання Що сказав Жульєн на суді? (ч. 2, розд. 41) Що зрозумів Жульєн, після побачення з пані де Реналь? (ч. 2, розд. 43)

Номер слайду 10

Висновок

Номер слайду 11

Вправа “Бургер”

Номер слайду 12

Висновок У самій назві твору «Червоне і чорне» уже закладено символічне протиріччя, конфлікт «червоне» — це революція, «чорне» — реакція, що запанувала у Франції в період Реставрації, оскільки твір Стендаля «Червоне і чорне» визначається як соціально-психологічний роман, своєрідне історико-філософське дослідження буржуазного ладу XIX століття;конфлікт між мрією та дійсністю, честолюбством і справжнім коханням.

Номер слайду 13

Робота в зошитіУ боротьбі “природної людини” з “цивілізацією”, неможливості людям низького стану зберегти й проявити свою індивідуальність у тогочасному суспільствіУ чому полягає сутність внутрішньої драми Жульєна Сореля, зважаючи на авторський задум?

Номер слайду 14

- Чому Сорель отримав такий суворий вирок? - Чи заслужив він на нього?

Номер слайду 15

Тестові завдання 1. Мером міста Вер’єра був:а)пан де Реналь;б)пан Вально;в)маркіз де Ла Моль.2. Вер’єрським кюре був:а)пан Шелан;б)пан Вально;в)пан де Реналь.3. Пан де Реналь вирішив взяти гувернера своїм дітям, щоб:а)навчати їх наукам;б)протиставити себе цим мануфактурникам,які прокралися в товстосуми;в)щоб у дітей з’явився друг.4. Жульєн був прихильником:а)Людовіка ;б)Георга;в)Наполеона.5. Пані де Реналь страждала через те,що:а)дуже молода;б)на 10 років старша від Жульєна;в)що вона не гарна.6. Для перемоги де Реналя над його супротивником Вально необхідно було щось робити з долею Жульєна,вирішили:а)щоб Жульєн став мером;б)щоб Жульєн оженився на мадам де Реналь;в)щоб Жульєн поїхав з Вер’єра і вступив до семінарії.7. У навчальному закладі Жульєн був:а)№1, і це шкодило йому;б)найгіршим студентом;в)у числі середніх.8. Таємним благодійником Сореля, який прислав йому гроші до семінарії, був:а)Наполеон;б)маркіз де Ла Моль;в)пан Вально.9. Особливістю мадмуазель де Ла Моль було:а)носити корону;б)одягатися у відьму;в)глибоко жалкувати за предком, якого обезглавили.10. Нове ім’я і посада, що купив Сорелю маркіз де Ла Моль:а)генерал Вально;б)кавалер де Ла –Верне, патент гусарського поручика;в)мер Реналь.11. За що Жульєна засудили до страти:а)за постріл у священника;б)за кохання до жінок;в)за постріл у пані де Реналь у церкві.12. Доля пані де Реналь у кінці роману:а)за три дні після страти померла обіймаючи дітей;б)вийшла заміж за Вально;в)жила спокійно далі.

Номер слайду 16

1. а2. а3. б4. в5. б6. в7. а8. б9. в10. б11. в12. а. Ключ

Номер слайду 17

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Для всіх: схарактеризувати жіночі образи роману Стендаля “Червоне і чорне”. Випереджальне (для охочих): переглянути екранізацію роману та попрацювати із завданнями під QR-кодами

Номер слайду 18

РЕФЛЕКСІЯ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Коряхова Валентина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Biedai Tamara
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 березня 2020
Переглядів
13701
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку