Презентація "Конфлікти і способи їх вирішення"

Про матеріал
Презентація розкриває тему конфліктів, пояснює причини їх виникнення, а також ознайомлює із шляхами виходу із конфліктів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: “ Конфлікти і способи їх вирішення ”Підготувала вчителька Ценівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Кобрин З. А.

Номер слайду 2

Епіграф“ Жити-значить мати проблеми. Вирішувати їх-значить рости інтелектуально ” (психолог Дж. Гілфорд)

Номер слайду 3

Конфлікт — це зіткнення окремих людей чи соціальних груп, що виражають різні, часом протилежні цілі, інтереси.

Номер слайду 4

КС-це протиріччя, що нагромадилися створюючи причину конфлікту; І-збіг обставин, що єприводом конфлікту; К-конфлікт. Формула конфлікту. КС (конфліктна ситуація)+І(інцидент)=К(конфлікт)

Номер слайду 5

Типи конфліктів. Внутрішньо-особовіКонфлікти між особою і групою. МіжгруповіМіжособові

Номер слайду 6

Внутрішньоособовий конфлікт (конфлікт вимог). В даному типі конфлікту сторонами, які конфліктують, є різні компоненти духовної структури людини, причому це можуть бути компоненти одного рівня, наприклад, у ситуації боротьби мотивів або зіткнення двох життєвих принципів.

Номер слайду 7

Міжособовий конфлікт (діадний). Це більш поширений тип конфлікту, де в ролі учасників постають дві особи,кожна з яких є суб’єктом – носієм певних цінностей, інтересів та думок.

Номер слайду 8

Конфлікт між особистістю і групою. Виробничі та навчальні групи встановлюють певні норми поведінки. Кожен повинен додержуватися, дотримуватися їх, щоб отримати визнання даною неформальною групою як її учасник і тим самим задовольнити свої соціальні потреби. Однак, якщо очікування групи заходять у суперечності з очікуваннями окремої особистості, може виникнути конфлікт.

Номер слайду 9

Міжгруповий конфлікт. Будь-яка організація складається з певних формальних і неформальних груп, між якими можуть виникати конфлікти. Найчастіше конфлікт виникає через розбіжності в цілях чи інтересах функціональних структурних груп, які просто не в змозі мирно співіснувати, оскільки всередині будь-якої групи постійно відбувається динамічний розвиток, змінюються цілі, завдання, що поступово входять у суперечки.

Номер слайду 10

Причини конфлікту:розподіл ресурсів (вони завжди обмежені, а претендує на їх використання кілька сторін) різниця у цілях (спеціалізація, конкретизація передбачає їх різну стратегічну спрямованість) взаємозалежність у досягненні результату (вимагає співробітництва, хоча, реалізовуючи власні завдання, люди інколи нехтують іншими) різниця в уяві та цінностях (відсутність об'єктивної оцінки ситуації) незадовільні комунікації (відсутність повної та достовірної інформації) різниця у досвіді та манері поведінки різка зміна подій чи умов

Номер слайду 11

Конфлікти в міжнародних відносинах інколи призводили до небезпечних міжнародних криз і збройної боротьби, які спричиняли серйозні та небезпечні наслідки. 

Номер слайду 12

Міжнародний конфлікт сьогодення. Україна і Росія

Номер слайду 13

Основні причини міжнародних конфліктів:недосконалість людської природи; бідність та нерівність у добробуті народів різних країн;соціально-економічний та політичний лад держави, рівень її культури і цивілізованості; невпорядкованість міжнародних стосунків.

Номер слайду 14

Основні шляхи попередження та подолання міжнародних конфліктів: інтеграційні процеси в економіці (країни мають об'єднуватись в економічні та політичні союзи для подолання конфліктних ситуацій, такі як ЄС);посилення миротворчої ролі міжнародних організацій; зниження рівня військового протистояння під взаємним контролем;звичка до поваги норм міжнародного права; всебічне розширення спілкування між народами; демократизація внутрішніх політичних порядків у національних державах.

Номер слайду 15

Шляхи виходу з конфлікту Конструктивний (гумор, поступки, компроміс, співробітництво, усвідомлення позиції сторін). Деструктивний (погроза, насильство, брутальність, приниження, перехід на особистості, розрив відносин).Ігнорування (відхід від розв'язання проблеми).

Номер слайду 16

Переговори — це процес, під час якого сторони намагаються розв'язати конфлікт шляхом безпосереднього обговорення між собою.

Номер слайду 17

Медіація. Під час медіації в процес вступає третя сторона — посередник, мета якої — допомогти опонентам домовитися. Виконуючи роль стороннього спостерігача і допомагаючи їх спілкуванню, медіатори намагаються сприяти пошуку сторонами рішення типу «виграш — виграш».

Номер слайду 18

Арбітраж У випадку арбітражу третя сторона контролює не тільки процес, але й результат. Арбітри вирішують, що саме сторонам необхідно зробити для розв'язання конфлікту, і зазвичай наділені владою, здатною примусити сторони виконати відповідне рішення.

Номер слайду 19

Підсумок. Психологи пропонують безліч варіантів виходу зі стресу або розслаблення. Один із них — подивитися на палаючу свічку і розслабитися. Проживаючи життя, ми знову і знову потрапляємо в конфліктогенні зони, але ми не повинні лякатися цих об'єктивних обставин. Нам необхідно вирішувати конфлікти так, щоб ніхто й не здогадувався, що вони були.І на завершення хочу сказати: використання конструктивних шляхів вирішення конфлікту допоможе вам зберегти друзів і не мати ворогів.

Номер слайду 20

Висновок. Конфлікт є процесом. Йому властиві мінливість та динаміка. Цим він подібний до життя. Конфлікти супроводжують всі соціальні процеси, набуваючи різних форм – від смертельних загроз до інноваційних факторів. Вміти уникати конфліктів – корисна звичка, але зуміти жити із ними – ще корисніше. Керуючись приблизно такими міркуваннями, і стародавніфілософи, і сучасні науковці шукали шляхи співіснування із конфліктом. Такі шляхи співіснування потрібно знати всім,щоб конфліктів в нашому житті було якнайменше .

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дерев'янко Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 січня 2022
Переглядів
1970
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку